Пияните англичани и българо-съветската дружба | webcafe.bg
Webcafe

Пияните англичани и българо-съветската дружба

Иван Стамболов - СулаИван Стамболов - Сула
08.08.2017, 17:37 (обновена 13.08.2017, 08:56)
Хотели по морето

Снимка: © Getty Images

Защо сме бедни, въпреки че си построихме хотели на морето

От няколко години насам, щом пукне лято, Българинът (оня събирателен космат човек, знаете го) се изпълва със справедливо презрение към западната цивилизация. Повод му дават всевъзможните западни отрепки от англосаксонски, скандинавски, германски и даже от романски произход, които се търкалят пияни и надрусани по плочници и лехи из черноморските ни курорти.

Черноморският Българин страда от два вида летовници:

- надменни руснаци, горди притежатели на новопостроени гарсониери, които вдъхновено развяват от балконите родния си трибагреник, наскоро заменил красното знамя със серпа и чука, и

- разюздани западняци, налетели на евтин алкохол и евтини жени - толкова евтини и достъпни, че ги карат да се чувстват почти като в ислямския рай с неговите хурии и софри.

И докато от руснаците (по някакви абсолютно, ама абсолютно необясними за мен причини) Българинът се респектира, то западняците удостоява с презрение. Кога друг път ще му падне да презира от висотата на своето положение англичани и германци, шведи и белгийци, французи и холандци...

Долнопробно море - долнопробни летовници. Тук не виждам нищо, което да се нуждае от допълнителен коментар. Но ето нà, видиш ли, намират се коментатори, които и от това просто обстоятелство извличат идеология и пропаганда.

Какви боклуци са западняците! Един руснак, например (като най-прости пример, просто ей така - първото, което ни идва наум), никога няма да падне толкова ниско, колкото, да речем (ама ей така, съвсем случайно да речем), един англичанин! Англичанинът е свиня, той слиза пиян от самолета. Като му свърши пакетът, пак пиян се качва на обратния полет и трудно може да разкаже къде е бил през лятната си ваканция и какво е вършил. Това е точно така и не са само англичаните. Но защо? Сега ще се опитам да обясня.

Имах един приятел, който си построи хотел в Несебър във времената, когато и много други се излъгаха да си построят. Вътрешните стени на хотела бяха от нещо като картон, иначе изглеждаше добре.

- Не е ли малко паянтов? - попитах.

- Дреме ти! Той след 7-8 години ще се разпадне. Не формирам фонд за ремонт, нямам откъде. Продавам почти на себестойност. Но когато сградата се разпадне окончателно, вече ще се е изплатила и ще е донесла още толкова печалба. Проста сметка.

После приятелят ми сподели, че е принуден да продава пакети на „Туи" и „Некерман" със зверски отстъпки, за да може да се конкурира с другите, които си бяха построили хотели и бяха излезли на лов за летовници.

От него разбрах, че много българи си резервират пакети през германски оператори, защото им излиза много по-евтино.

- Предпочитам шведи - сподели приятелят ми. - Те са по-кротки от англичаните и германците.

И като илюстрация ми показа едно семейство. Майка, баща и две деца - шведи. Дребни и пепеляви на цвят, бащата беше не по-висок от 1,75, а останалите - пропорционални на него. Сутрин идваха в ресторанта и закусваха от шведската маса, кой знае защо наречена на тяхната нация. След като се натъпчеха със салам и пържени яйца, правеха десетината крачки, които ги деляха от басейна, и се пльосваха на шезлонгите. Там кротко изгаряха под лъчите на нашето южно (от тяхна гледна точка) слънце и чакаха да стане време за обяд.

Когато то настъпеше, припълзяваха обратно в ресторанта и се натъпкваха с евтините вещества от ол-инклузива. После - обратно на басейна, за да превърнат изгарянията си в рани.

След вечеря сядаха в лобито, където мама и тате гледаха телевизия на език, който не разбират, а двете деца не откъсваха поглед от електронните си игри. На следващия ден - всичко отначало. Западняци ли са това? Да, безспорно.

- Какви са тези хора? - попитах приятеля си, собственика на хотела.

- Някакви социално слаби - отговори той. - Купуват летуването си с такива отстъпки, че им е по-евтино да са тук, отколкото в Швеция.

- Но каква полза имаш от тях?

- Извън пакета - никаква. Не си купуват даже минерална вода.

И повечето гости на хотела бяха такива - вярно, не си поръчваха нищо извън предварително платеното, но пък не се напиваха, не чупеха и не водеха к*рви, както правеха другите западняци само на няколко километра северно, в Слънчев бряг.

Една сутрин с моя приятел решихме да направим нещо средно между експеримент и жест.

Тогава (пък и сега) имахме навика да пием просеко със закуската си. Понеже видяхме, че гостите на хотела ни заглеждат, сложихме няколко шампаниери с отпушени бутилки просеко и съответните чаши на шведската маса, така че всеки, който би пожелал, да може да си сипе вместо бльоджавото кафе или отвратително изкуствения „портокалов" сок.

Реакцията беше забележителна. Всичките там шведи и другите кротки, социално слаби скандинавци първоначално се стъписваха при вида на шампаниерите. После ги заобикаляха, сякаш бяха кошници с кобри, и нервно трупайки в чиниите си кренвирши и пържени филии с конфитюр, бързаха да се отдалечат от това дяволско нещо.

Така и никой не си сипа просеко, никой не замести пържените филии с плодове, макар че имаше тази възможност.

Да, съгласен съм. Има такива западняци по Черноморието и даже никак не са малко.

Нещо повече - може да се каже, че това е типичният образ на западняка по нашето море. Мъничко по-оправният е в Италия или Испания. Но пак питам: защо?

Очевидно тези хора идват тук, защото е безумно евтино. А е евтино по две причини: първо, защото се допусна презастрояване на Черноморието с хотели, които сега се конкурират до кръв,; и второ, защото тукашните хора са бедни и са готови на всякакви плонжове, за да изкарат някой лев повече в сезона, известен у нас като „ден година храни". Колкото повече се конкурират помежду си мераклиите да печелят от туризъм, толкова повече ще са принудени да си подбиват цените и съответно толкова по-големи лумпени ще се възползват от услугите им. И толкова по-долнопробен ще става туризмът, който предлагат.

Не е трудно да се разбере. Българската средна класа се изнесе в Гърция, у нас остана чуждестранният лумпениат. По този случай и Северна Гърция вече прилича на нещо като Китен или Приморско, но това е положението, братче!*

А защо сме бедни, включително и онези от нас, които си построиха хотелчета на морето?

Защото докато другите страни развиваха туризма в годините след Втората световна война, ние развивахме тежка индустрия по линия на СИВ - Кремиковци, Радомир и т.н. Докато частната собственост в другите страни оформяше и регулираше туристическия пазар, тук туризмът се развиваше планово на петилетки и тогава беше създаден „Кореком", за да могат западняците да си купуват плажен крем Nivea с валута.

Това беше в епохата на българо-съветската дружба, когато „дружбата със СССР беше нужна на България, така както въздухът и слънцето за всяко живо същество" по думите на другаря Димѝтров. И тази дружба продължи половин век, цели две поколения.

Така че, като видите пиян или надрусан англичанин на Слънчев бряг, не бързайте да сравнявате нации, народи и цивилизации. В повечето случаи той не може да си позволи друго море освен нашето с всичките му мизерии. Той е декласиран и презрян и в родината си, дори много повече, отколкото тук.

А такъв като него може да си позволи нашето море само благодарение на евтиното ни раболепие, на ниските ни критерии, ниските ни изисквания и ниските ни цени, ниски от бедност, наследена заедно със слънцето и въздуха за всяко живо същество.

Връзката между боклуците-западняци по Черноморието и българо-съветската дружба е пряка и очевидна. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

*  Разбира се, не говорим за наистина хубавите места и у нас, и в Гърция, но те са малко, не са представителни и са почти в категорията на изключенията.

Oще: българско черноморие  евтин хотел в несебър  евтин хотел в созопол  китен  море  несебър  приморско  слънчев бряг  черно море 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

63 GETI | 14.08.201722:50

стига бе,хора! сега пък Южен поток.
ся ше изкочи Емилчо и с "щеше" ше докаже " ,как потока би бил много вреден за страната..и как със скъпа газ е по-добре,отколкото с евтинатаУсмивка

отсега ви казвам,че нищо не разбирате.
доверие в ЕС требе да има Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

62 dedo adji | 14.08.201722:47

Вълчо, много точно посочваш кой зад кого стои. Зад нас не стои никой. Орбан, Земан и Качински може да им дърпат ушите, но няма да ги свалят. Бойко го свалиха на два пъти, нищо не пречи и трети. Не, че ми е приятел или се възхищавам от него, но сравнен с предшествениците си, единствен се опитва, с малък успех, да прави нещо за България, а не само за собствената си гуша. И търпи развитие. Преди три години мънкаше "Как ще се оправдавам пред Брюксел." Преди три дни отмени заповед на европейската комисия Вярно, после даде заден, но се опитва.
Всички останали в ЕС може да са бедни роднини, но са от семейството. Ние не сме. Западна Европа още от средните векове не приема православните славяни за членове на клуба. Католиците чехи и поляци са ОК. Православните гърци и румънци също тоже. 70 години поддържаха сърбите като контра първо на Германия, после на СССР. Когато станаха ненужни ги смазаха. А ние сме обявени за троянския кон на Русия.
Въпреки това, трябва да се държим за ЕС със зъби и нокти, защото без него отиваме в Азия.
В училище учих едно стихотворение от американски негърски поет. И друг път съм го цитирал, по памет и неточно:
. . . . . . . .
И аз съм Америка.
. . . . . . .
Пращат ме в кухнята, когато дойдат гости.
Но аз се смея и ям.
И силата ми расте.
Утре ще седна на масата, когато дойдат гости.
И никой няма да ми каже върви в кухнята.
. . . . . . . . . . . .
Да влезем в кухнята и да се охраним. Докато един прекрасен ден имаме силата да влезем в хола и да ударим по масата. И не дължим никаква благодарност на великия ЕС, че ни е пуснал в кухнята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

61 Nenimir | 14.08.201722:29

58 dedo adji | 14.08.201721:14
"Продължавате да дълбаете всеки в любимата си канавка,без да ебавате оригиналната тема. Ми дайте малко последователност, бе хора. Къде е връзката между пияните англичани, Б-С дружба и Малта, Унгария, ГДР и шибания ЕС?"

Еее не така бре, деде, тя връзката си е видима и открита: Малта е бивша английска колония, англичаните по нашето море са откъде...? от Англия.
И за да е всичко още по ясно, те-англичаните-днес си идват на почивка в Малта, в бившата колония, както Руснаците едно време в комунистическа България
Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

60 Бегущий Волк | 14.08.201721:52

Сори, чакат ме почивка, приятели, алкохол...Но ще наваксам в следващите дни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

59 Бегущий Волк | 14.08.201721:16

В общи линии, понеже нямам много време, ще ти дам достатъчно линкове към писанията на медиите от време оно и сам ще се убедиш имали ли са право или не. Интересното е, че Великобритания с китайски инженеринг и оборудване ще строи ядрени централи, а самите китайци са приемник на ...съветската школа.

Гърция и Румъния винаги са пищяли срещу българската централа, но зад Гърция стои Великобритания, а зад Румъния - Франция. В момента Турция строи 4 централи с руска, китайска и американска помощ, но квичене в медиите няма никакво по въпроса.

Германия е зле заради съхраняването на ядреното отработено гориво - там положението е зле заради непрекъснатите течове, които предизвикват смесване с подпочвените води и постепенно сериозно радиоактивно заразяване.

Нямам представа защо си мислиш, че ЕС е някакъв безпристрастен арбитър и компютър, който разпределя благата напълно справедливо. Не е така! ЕС е съставен от държави с голяма тежест и представителство и от държави с малка тежест и представителство. България е от вторите. Каква ли тежест имат нейните интереси и предпочитания тогава? Въобще и не опирам до въпроса само на нас ли правят номера и правят ли номера. Говорим конкретно - "Северен поток 2" може да се прокара с единствен източник на газ Русия, "Южен поток" не може. "Южен поток" стана "Турски поток" и пак се прави, но основният транзит ще мине вече през Турция. Ако Б.Борисов беше мъж на място щеше да каже: "Правете-струвайте, "Южен поток" е български приоритет" и ще мине през България". Какво щяха да изквичат европейските бюрократи в Брюксел и СТрасбург? Ще ни изгонят от ЕС? Виктор Орбан го изгониха, Унгария и Полша са пред изгонване или какво?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

58 dedo adji | 14.08.201721:14

Продължавате да дълбаете всеки в любимата си канавка,без да ебавате оригиналната тема. Ми дайте малко последователност, бе хора. Къде е връзката между пияните англичани, Б-С дружба и Малта, Унгария, ГДР и шибания ЕС?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

57 Nenimir | 14.08.201720:53

"Малта беше приета през 2004, заедно със страните, които посочих'"
Така е,моя правописна грешка.
"И нейният БВП на глава от населението (по покупателна способност) за 2003 година беше 22 000 долара. Тоест по-голям от този на Португалия, която е в ЕИО още от 80-те."
На Малта към 2003г. е 13689.99долара, Португалия е 15772.73 долара, унгарският е отчайващ-8396.25 долара, Кипърците са доста добре-около 22 000 долара.

Това е линк-а:https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:MLT:CYP:HRV&hl=en&dl=en

Малта за мен е загадка, бях там 2006г. и нямаше никакви признаци за страшна икономика-разбити пътища (по разбити и от нашите), туристическият продукт не е нищо особенно, но странното е че англо-говорящите много го харесват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

56 Бегущий Волк | 14.08.201720:52

Не съм съгласен, че ЕС е приел само за три години толкова много източноевропейски страни. Бяхме разделени на два "транша", "вълни", ако щете. И не става дума само за атомната енергетика. ЕС официално си "призна" грешката с кривите краставици. Разийш ли, краставиците трябвало да са такива и такива по стандарт, обаче оставени сами на себе си, краставиците често не са дълги и прави, а съвсем криви. Апропо, имаш ли е-миле причина защо ГФР затвори реакторите на ГДР?

В Германия, по данни на зелените там, самите хранилища за ядрено гориво и отработено такова са доста неподходящо разположени, а на всичко отгоре се смесват и с подпочвените води. Ще кажете какл Ами, самите отпадъци с течение на времето пробиват съдовете, в които са разположени и се изливат постепенно в природата. Остави другото, но самата Германия планира да затвори всичките си атомни електроцентрали.

Е-миле. Аз не говоря за тенденциозно отношение само към България. Трябва да признаеш обаче, че структурите в Брюксел и Страсбург не са съставени от компютри, а от живи хора. Тези хора са лобисти твърде често, произхождат от определена страна, а България никак не е уважавана и обичана на Запад. Нито Великобритания ни има за нещо, нито Германия, нито Франция, а в същото време същите страни си имат традиционни протежета - Гърция, Румъния, Турция...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

55 e-mil | 14.08.201715:31

Ами не всичко е зеленчуци, компоти и тежко машиностроене. Пари може да се изкарват по много начини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

54 dedo adji | 14.08.201710:59

В Малта освен туризъм и малко кораборемонт друго няма, бил съм там. То и няма къде да се разгърне на една скала 30х15км. Как тая скала изхранва 1300 души на кв. км, да обясни емил, аз не мога. И цените им са високи, дори за англичани.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани