Проект "Невинност": Аманда Нокс се завръща в Италия | webcafe.bg
Webcafe

Проект "Невинност": Аманда Нокс се завръща в Италия

webcafeLifecafe, по Дейли Бийст
09.05.2019, 17:44 (обновена 11.05.2019, 14:33)
аманда нокс

Снимка: © Instagram @ amamknox

Нокс се завръща в Италия за Фестивал на справедливостта

През 2007 г. убийството на студентката Мередит Керхер в Италия предизвиква вълна от ожесточени реакции и истинска медийна вихрушка. Днес всичко това е напът да се възроди.

Американката Аманда Нокс, обвинена два пъти за престъплението и два пъти оправдана, има намерение да се завърне в Италия.

Тя е поканена от Проект "Невинност" да говори за това какво е да си в центъра на такъв небивал медиен интерес, какъвто съпътстваше нейния случай.

Създателите на Проект "Невинност" очакват тя да разкаже какво е да си в окото на медийна буря и да сподели дали вярва, че медийното внимание в крайна сметка е определило изхода от делото й. За мнозина този въпрос е спорен.

Онези, които се съмняваха в невиността й, докато тече делото, вярват, че медийният интерес и международното внимание към нея са накарали апелативният съд да усети натиск за оправдателната й присъда през 2011 година.

Защитниците на другата позиция, които винаги са вярвали, че Нокс е невинна, също обвиняват медиите - за това, че цялата медийна пропаганда за "разюзданите американци, дошли в Европа" е всъщност причина младата жена изобщо да бъде обвиняема по делото.

Самата Аманда Нокс вече е на 31 години и казва, че отдавна си мечтае да се завърне на Ботуша. За нея това е част от възстановителния процес след преживяното.

Тя иска отново да види страната, която някога е обичала, като студентка в Перуджа и съквартирантка на Керхер.

Присъствието й от тази страна на Атлантическия океан, макар и краткотрайно, ще отвори стари рани за семейство Керхер, които не могат да се насилят да посетят Италия след случилото се. За тях името "Аманда Нокс" не може да има лечебен ефект, ако въобще е възможно възстановяване от подобна трагедия.

Всичко започва на 1 ноември 2007 г.

Окървавеният труп на младата Мередит Керхер е намерен в деня след Хелоуин в апартамента в Перуджа, който тя дели с Нокс и още две студентки по право от други части на Италия. Американката и тогавашния й приятел - Рафаеле Солесито - получават обвинения за убийството през 2009 г. и са оправдани през 2011 г.

Две години по-късно те отново се сдобиват с обвинения, за да бъдат окончателно оправдани на най-висока инстанция през 2015 г. Конгоанският шеф на Нокс от бара, в който тя работи като сервитьорка, лежи за кратко в затвора, след като тя лъжливо го обвинява в престъплението.

За виновен в крайна сметка е признат Руди Гуеде - мъжът, роден в  Кот д'Ивоар, който първоначално замесва Нокс и Солесито в процеса. Тогава той казва, че  е "101 процента сигурен, че Аманда е била на местопрестъплението". Към днешна дата присъдата му е потвърдена от най-висшия италиански съд и той е още излежава 16-годишната си присъда за убийството на Керхер.

Нокс от своя страна вече е свободна жена и ще вземе участие в първия по рода си Фестивал на съдебната справедливост в Модена, който започва на 15 юли.

Аманда непрекъснато е под светлините на прожекторите в Америка, откакто се завърна в там през 2011 г. Според организаторите на фестивала тя е икона за отношението на медиите към противоречиви съдебни процеси. Те посочват, че дори делата около мафиотските босове в Италия не привличат толкова внимание, колкото случая "Нокс".

Изглежда Аманда няма против тази популярност. Тя изгради цяла кариера, обикаляйки света, за да говори на конференции, посветени на несправедливо обвинените в престъпления. Освен това е водеща на подкаст на Vice, който се казва "Докладите на Алената буква". Участва и в документален филм, който беше представен на фестивала "Сънданс".

Тя ще има какво да каже и по време на фестивала. Преди нощта на жестокото убийство на Керхер, тя е като всяко друго американско момиче, което учи в чужбина - обича купоните, момчетата и се наслаждава да е много далеч от дома за първи път през живота си.

Нейният разказ ще покаже какво е да си въвлечен в подобна ужасяваща вихрушка от обвинения - и от съда, и от обществото.

Имало е моменти, в които се налага полицейският ван, който я превозва, да мине със сила през тежко оборудваните ванове на международните медии, които се опитват да научат последните подробности около делото й. В други случаи местните жители тичат след колата и тропат по прозорците, докато крещят "убийца". Всяка седмица Аманда влиза в съдебната зала пред "симфония" от камери и фотоапарати. Цели седмици е на първа страница на италианските вестници.

Не така възпроема нещата бившият й приятел Рафаеле. След оправдателната си присъда той предпочита да не привлича внимание към себе си. Наскоро рафаеле отново постави под въпрос невинността на Нокс като каза, че уликите по престъплението сочат единствено към нея. Той смята, че няма никакви доводи също да е бил обвиняем, а единствената му вина е била, че е бил гадже на Аманда.

Солесито поема по различен път от бившата си приятелка. Той създава собствена онлайн платформа, на която близки на загинали при убийство могат да си споделят преживяванията. Междувременно завършва роботика и често се оплаква, че срещата му с Нокс е провалила живота му.

Аманда предпочита да не мълчи. Тя е изказала своята гледна точка във всяка възможна медия в САЩ, а сега е време да го направи и в Италия.

Спорно е доколко на Ботуша искат да я изслушат. Когато излиза новината, че тя ще говори в Модена през юли, най-често срещаната реакция е "Какво ще търси пак тук?". Един италиански радио водещ подметна, че ако я арестуват отново, значи сама си го проси. Но за Нокс реално няма такава заплаха.

Властите не я разследват за престъпления. Тя е излежала присъдата си заради фалшивите обвинения към шефа си. Адвокатите й допълват, че предстои да бъде изплатено и паричното обезщетение към него.

Семейство Керхер обаче са по-крайни и от италианците. Те казват, че никога няма да се примирят с идеята, че предполагаемата убийца на дъщеря им е суперзвезда.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.