На какво ли не са готови жените за един пръстен | webcafe.bg
Webcafe

На какво ли не са готови жените за един пръстен

Lifecafe, по Salon.com
03.10.2013, 16:50 (обновена 11.10.2013, 13:00)
годежен пръстен

Снимка: © Getty Images

Размяна на сандвичи с предложение за брак

Когато Стефани Смит прави на приятеля си сандвич, той не коленичи, но й казва: "Скъпа, 300 сандвича те делят от годежния пръстен!". Което означава на практика, че просто й е заявил, че до евентуалното му предложение за брак може би остават години.

Смит обаче купува домейна 300sandwiches.com и превръща стремежа си към брак чрез деликатеси и филии хляб в социален медиа-проект. Когато се разкри тази седмица като жената зад нашумелия блог, тя и сандвичите й естествено се превърнаха хит.

И почти веднага тя бе поканена като гост и в тв предавания

Смит не е толкова необикновена, колкото звучи. Тя е само екстремна и особено умела в работата с медиите версия на изключително разпространен вид: жени, които измислят сложни схеми, за да накарат гаджетата си да им направят предложение - независимо дали това става чрез сандвичи, секс или ултиматум.

Образцов пример: легендата за "Годежното пиле". Тя се ражда в списание Glamour, където рецептата се е разпространила сред екипа и е довела до три годежа. После е публикувана в списанието през 2004 и според някои източници е предизвикала цяла вълна от годежи сред читателите му, включително годежа на Хауърд Стърн с Бет Остроски.

А Стърн е прочут женкар - или задник, в зависимост от гледната точка. (Когато Стърн описва в ефир страхотната вечеря, която той и приятелката му са правили предната вечер, слушател я разпознава като рецептата за "Годежното пиле" и схемата на Остроски е разкрита.) Линдзи Ънтербъргър дори стартира блог, наречен Engagement Chick, за да документира опита си да използва пилето, за да накара партньора си да й предложи ръката си.

Не липсват съвети, според които пътят към пръстена минава през стомаха на мъжа

Мишел, една от "планьорките на предложения" - да, такава работа съществува! - във фирмата Heart Bandits предлага в своя блог жените, жадуващи за предложение, да се стараят в домакинството: "Гответе му добри ястия, гладете му ризите от време на време. Не прекалявайте, само му покажете какво го очаква, ако се ожени за вас!"

(Това може да сработи и по обратния начин - да му покажете колко малко може да очаква от вашето готвене, но той все пак да иска да се ожени за вас, въпреки всичко!)

Схемите за годеж далеч не са ограничени само до кухнята. В публикация, озаглавена "5 начина да получите предложение за брак по-скоро" Мередит Бодгас пише, че една от успешните й стратегии да накара настоящия й съпруг Пол да й предложи е била да му даде златната възможност да зададе въпроса: тя е планирала перфектно за предложение за брак пътуване до Париж.

"Въпреки че не можех да гарантирам, че Пол би ми предложил, докато бъдем там," пише тя, "той се възползва от възможността." (Тя споделя, че е пробвала по-рано с ултиматум, но не е постигнала нищо.)

Има цяла вселена от жени, обсъждащи онлайн опитите си да измъкнат предложение от мъжете си чрез различни схеми и средства

В сайта Weddingbee.com има цял раздел, посветен на "очакване". Soon2BeMrsC пише, че тя и нейният приятел от три години не са стигали доникъде с разговорите за годеж. "В крайна сметка се карахме и не се сближавахме по начина, по който исках," споделя тя.

Така че без да му казва, тя е задала краен срок, в който той да й предложи, и решила да се прави на недостъпна. И започнала да се концентрира върху образованието си, работата и приятелите си. "Просто продължих с живота си без обмисляне дали той ще бъде част от него или не," пише тя.

Тя стартира "плана си" през март и получава жадуваното предложение още през май. "Мисля, че след като той осъзна, че съм напълно способна да продължа и без него, реши да побърза и да прецени дали ще бъде с мен за в бъдеще или не," казва тя.

Много други жени залагат на мълчаливата обработка

Pinky44 пише: "Въпреки че никога не съм му пилила на главата, започнах да споменавам думата "брак" по-често, което докара партньора ми до фаза на фобия от обвързване," казва тя. "Тотално дадох заден ход и само си повтарях наум, че никога повече няма да споменавам "брак", докато той не го стори, и само след няколко месеца той беше тотално навит да се женим." В тези форуми мъжете редовно биват представяни като объркани и тревожни създания, които просто трябва да бъдат подмамени, за да осъзнаят какво желаят.

По форумите редовно се предлага подкрепа за жените, които приемат "договора "трай си"," в който се опитват "да си държат устата затворена и да не споменават нищо за пръстен/годеж/сватба/брак по отношение на партньорите си".

Естествено, целта си остава пръстен/годеж/сватба/брак. Както пише kandykane1: "Стигнах до 31 ден в личния си договор "трай си", така че трябва да продължавам и да си държа устата затворена," споделя тя. "Той е много по-мил и малко по-сантиментален напоследък, така че може би мълчанието ми по въпроса върши работа. Стискайте палци!"

Не че искаме да представяме грозна карикатура на жените като вманиачени по сватбата

Всъщност има много жени, които изобщо не се вълнуват от подобни неща, или се вълнуват, но не се самоопределят от това дали са подписали или не. Нито пък целим да критикуваме жените, които смятат предложението за нещо, за което да "работят" под формата на сандвичи, годежно пиле или мълчание.

(Е, може би просто не можем да се удържим.) Само че описаните по-горе реакции са напълно разбираеми в рамките на културата, в която живеем. Можете ли да вините тези жени, че стигат до такива безумия?

Жените "хващат" мъжете. Те ги "впримчват" и "опръстеняват". Те "получават" предложение. Говорим за хетеросексуалното обвързване, сякаш то е нещо, което жената си осигурява от мъжа след много пилене на главата, манипулации и акробатики - като дете, което успява да къндърдиса родителите си да му позволят да си вземе сладки. Сексът се приема като нещо, което мъжете искат, а жените отстъпват; по същия начин, ангажирането се смята за нещо, което жените искат, а мъжете се предават. 

Ако и това не е самата същност на мита за войната на половете...

Времената бързо се променят и тепърва предстои да разберем как - и дали - еднополовите бракове ще променят традициите на предложенията - но тази размяна на власт е дълбоко вкопана във всички нас. Макар някои нетрадиционни хетеросексуални двойки да обръщат очакваните роли или взаимно да си предлагат, мнозинството все още очаква и изисква от мъжете да правят предложението за брак.

Изследване от 2010-а установява, че жените често "намекват или пускат шеги пред партньора, с който съжителстват, за годеж" и че мъжете много добре съзнават "желанията на приятелките им да предложат скоро брак". Учените заключават, че мъжете вярват, че "контролират темповете на развитие на връзката." И те го правят!

Мъжът е този, който решава кога да коленичи. Мъжът е този, който купува скъпия диамантен пръстен. Мъжът е този, който държи юздите на връзката. На жената е оставена ролята да контролира процеса чрез индиректни способи - намеци за желания вид на пръстена, историята на предложението и времето. Случайно това отреждане на безпомощна пасивност да кара и вас да обезумявате?

Истината е, че мъжкото предложение за брак - и приказният му чар - си има доста сериозна цена. Понякога цената е няколко години сандвичи, понякога е вашият здрав разум, а твърде често - и двете.

Oще: брак  жени  любов  мъже  предложение  пръстен  храна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

2 Едисон | 04.10.201322:25

Разбира се, че са останали. Лошата новина за теб е, че едва ли някога ще се срещнете.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 04.10.201312:06

- Аз пък вече нямам кой знае какви претенции към мъжа, за който искам да се омъжа… Важното е да е добър човек, културен, възпитан… Как мислите, дали са останали още такива милионери?
   

оценка

+7 -0

Най-коментирани