13 психологически трика, на които всички се връзват | webcafe.bg
Webcafe

13 психологически трика, на които всички се връзват

webcafeLifecafe
07.03.2017, 15:15 (обновена 20.03.2017, 08:56)
бизнес партньори

Снимка: © Getty Images

Прилагайте ги разумно и отговорно, защото действат безотказно!

Всички искаме да можем да се владеем в тежки ситуации, да комуникираме с лекота с другите - и най-вече: да се харесваме на околните и да имаме тежест и значение пред тях. Но няма как да постигнем този естествен стремеж, ако постоянно се дразним на хора и ситуации, искрено в себе си таим недоверие към околните и дори към най-близките си хора - и в крайна сметка живеем в постоянен стрес и душевен хаос.

Всъщност истината е, че дори емоционално да не се чувстваме комфортно с околните, ако спазваме няколко чисто психологически трика, можем да спечелим одобрение, да повишим своята самооценка и самочувствието на околните и от това да натрупаме само позитиви.

Предлагаме на вашето внимание техники на комуникация, които ни помагат да изградим прекрасни отношения дори с най-големите си врагове - и то без да вкарваме в това кой знае колко енергия.

Просто като следваме следните съвети:

1. Когато човекът срещу вас не иска да ви каже цялата истина, лъже или отговорът му не ви задоволява - не му задавайте допълнително въпроси.

Не го притискайте словесно. Просто го погледнете мълчаливо и с внимание за кратко в очите. Тази техника внушава доверие и напомня на човека докъде е стигнал в разказа си. Той може пак да не каже цялата истина, но почти сигурно няма да смени темата и ще е откровен дотолкова, доколкото му е възможно.

2. Ако някой ви се разкрещи или развика - запазете спокойствие и останете колкото се може по-невъзмутими.

Първата реакция след вашето поведение може да бъде гняв от ответната страна, но бъдете сигурни - той бързо ще прерасне в нещо друго, а именно в чувство за вина. Онзи, който ви се е е ядосал, ще съжали за своето агресивно поведение. Удивителното е, че почти сигурно в такива ситуации онзи, който ви е нападнал словесно - пръв ще ви се извини.

3. Ако знаете, че някой ще ви критикува (ще говори за вас или ще ви обвинява в нещо), опитайте се да застанете близо до него - най-добре от едната му страна.

В такъв случай той ще се почувства неудобно и ще каже по-малко негативни неща за вас, отколкото ако се намирате на разстояние от него.

4. Яденето винаги се свързва със спокойствие и мир...

По тази причина хората предпочитат да се хранят вкъщи, заобиколени от близки хора или позната обстановка. Затова, ако се почувствате несигурни или притеснени, просто сложете една дъвка в устата си. Това ще излъже мозъка ви, че се храните и той ще пусне команда за спокойствие. Като резултат ще се почувствате една идея по-сигурни и спокойни.

5. Изпитвате силна тревога преди презентация, интервю за работа или устен изпит?

Ето ви един трик, предназначен за актьори и студенти: представете си, че този, който ви изпитва или пред когото трябва да се представите, е ваш близък приятел или роднина. Тази техника дава удивителни резултати, защото хората се отпускат и за тях е по-лесно да отговорят правилно на въпросите (в случай на изпит) или да изиграят или прочетат нещо предварително написано. Този трик е особено успешен преди интервю за работа.

6. Ако всички хора в една група се разсмеят заедно на някоя шега, всеки от групата инстинктивно ще погледне към човека, когото харесва най-много или към онзи, с когото би искал да е най-близък.

Затова, ако наблюдавате внимателно очите на всички, докато се смеят на успешна обща шега - ще научите много за отношенията между членовете на съответната група.

7. Когато се срещате с някого, изразете малко по-силна радост от обичайното.

Опитайте се да кажете неговото име с топъл тон. Ако повтаряте този трик достатъчно време, скоро ще усетите, че започвате да разчитате повече на този човек, както и че той ви се доверява повече. В крайна сметка скоро действително ще започнете да изпитвате тази радост от срещите си.

8. Ако вашата работа е свързана с хора, е възможно да ги "принудите" да се държат мило и любезно с вас, като... сложите огледало зад бюрото си.

Така, когато събеседниците ви идват към вас, те винаги ще виждат своите отражения. По правило хората винаги се опитват да изглеждат възможно най-добре в огледалото... затова бъдете сигурни, че ще ви се усмихват! А забелязали ли сте, че трика с огледалото се използва често на рецепциите на хотелите и в баровете?

9. Ако искате да привлечете вниманието на някой човек, направете се, че се заглеждате в нещо, което се намира зад рамото му/й.

В момента, в който усетите, че сте хванали погледа на човека, бързо погледнете в очите му/й и се усмихнете мило. Работи безотказно!

10. Знаете ли, че можете да контролирате чувството за стрес много по-успешно, отколкото си въобразявате?

Когато се усещате че сте много притеснени, започвате да дишате по-дълбоко, а сърцето ви забива по-учестено. Ако се опитате да дишате по-спокойно и да балансирате сърдечния си ритъм, ще успеете да контролирате и нивото на стрес. Това е изцяло във вашите ръце!

11. За да спечелите симпатиите на някои човек на първа среща, опитайте се да се вгледате в очите му/й и да прецените какъв точно цвят са.

Но разберете ли - не задържайте повече погледа си. Контактът очи в очи винаги работи ефективно, но само ако не е прекалено настойчив.

12. Когато искате да получите нещо - вдигнете залога.

Това означава да декларирате по-големи претенции и изисквания, отколкото имате. Най-вероятно събеседниците ви няма да се съгласят с тях и ще ги отхвърлят. След това предложете онова, което действително искате от тях. Психологически е доказано, че когато предложите нещо по-малко, след като сте предложили по-голямо, хората обикновено приемат по-малкото.

13. Околните са инстинктивно привлечени от онези, които са уверени в себе си и в своите действия.

Затова просто демонстрирайте увереност, че знаете за какво говорите (дори да не е така!).

А ето и един трик бонус:

Знаете ли, че мимиката на лицето е по-тясно свързана с нашите емоции, отколкото предполагате?

Вдигаме веждите си, когато сме учудени или нещо ни е докоснало и присвиваме очи, когато плачем. Но и обратно: изражението на нашето лице директно се отразява на нашите емоции!

Ако знаете това, вече се досещате по какъв начин можете да контролирате вътрешното си състояние. Бъдете добри: усмихнете се и ще бъдете щастливи, вместо да имитирате плач, гняв или недоволство на лицето си. Ако се смеете без причина няколко секунди, вашата усмивка автоматично ще стане истинска, а сърцето ви - леко!

Oще: емоции  комуникация  психология  тежки ситуации  трик  трикове 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 07.03.201720:25

"А забелязали ли сте, че трика с огледалото се използва често на рецепциите на хотелите..."

Колко често? Едно на хиляда?
Айде пробвайте да намерите 5-10 хотела с огледало на рецепцията, пък тогава пак пишете!

"... и в баровете?"

И в колко днешни барове можете да видите отражението си? Най-често виждате бутилки пред огледалото. Това е прост трик за "увеличаване" на пространството. Отражението дава дълбочина. Същевременно се "удвояват" осветителните тела, а значи и има повече отблясъци по стъклото, ерго - усещане за повече лукс.

Забележете, че някои супермаркети слагат огледала зад щандовете с плодове и зеленчуци! Те пък защо? Това няма нищо общо с настроениението на клиентите - те не виждат себе си. Виждат удвоено количество стока, тоест изобилие.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани