Фотопортрети на ръба на закона | webcafe.bg
Webcafe

Фотопортрети на ръба на закона

Lifecafe , По Wired.com
04.04.2011, 15:47 (обновена 11.04.2011, 15:28)
мъж, коса

Снимка: © Getty Images

В лицето на всеки от тях може да бъде видяна лека нервност - нервността на човек, който съзнава, че не е съвършен...

Ново законодателство, гласувано в Швеция като опит за защита на случайните хора на улицата от актове на воайорство, смесва неопределено широки формулировки с принципите на здравия разум.

Това провокира някои фотографи да подлагат на изпитание границите на закона с портрети, направени чрез скрита камера.

Във въпросния закон някои пространства като спални и съблекални изрично са дефинирани като "лични", но същевременно чрез него се забранява фотографирането, което "без значение на какво място е, се случва по начин, който е натрапчив, обезпокоителен или скрит и който е замислен като сериозно нарушение на личното пространство на отделния човек".

Прекрасни снимки, правени почти на ръба на закона

С тайни портрети на нищо неподозиращи минувачи, направени чрез едностранно огледало, проектът Watching You Watch Me на Моа Карлберг минава по тънката граница между тези юридически дефиниции. Въпреки че Швеция има по-добри закони от много други държави, когато става дума за защитата на дейността на добронамерените стрийт-фотографи и фотожурналисти, Карлберг все пак се притеснява, че новите закони може да породят цялостна култура на подозрение.

"Изключително трудно е да се определи кога човек се намира в лично пространство", коментира Карлберг. "Законът лесно може да бъде тълкуван в прекомерни граници - и да засегне и други типове фотография."

Шведските власти се заеха да криминализират воайорството

Шведското правителство е принудено да гласува новия закон след поредица от притеснителни случаи на натрапчиво воайорство, включително снимки на преобличаща се наемателка, правени от хазяина й, и тийнейджър, който е разпространявал голи снимки на своята приятелка без знанието на родителите й.

Дотогавашната липса на дефиниция в шведските закони за подобни действия като престъпление означава, че цифровите воайори се отърваваха без обвинения и наказания. Властите се оказаха посрамени в този случай.

Както съобщава шведският англоезичен новинарски сайт The Local, законът се опитва да вземе предвид именно мотивите на фотографите извън юридическата дефиниция за "лично пространство", като визира снимки, замислени като "сериозно нарушение на индивидуалното лично пространство"; доказването или проявяването на подозрение за такова намерение са изключително общо формулирани, така че се очаква немалко фотографи да се окажат пряко засегнати.

Фотографите настръхват при идеи за ограничаване на правата им

Никой не оспорва законовата защита на личното благоприличие или правото на лично пространство (особено в спални и съблекални), но критиците на законодателството заявяват, че то ще послужи като спънка на фотожурналистите, отразяващи събития, на които присъстват много хора, които вероятно не са давали съгласието си да бъдат заснемани.

"Може да изглежда банално притеснението за правата ми като стрийт-фотограф, но смятам, че е важно такива проблеми да се обсъждат, преди възможностите ни да упражняваме това си умение бъдат ограничени", коментира Карлберг. "Досега законът налагаше ограничения единствено върху това, което можем да публикуваме. Новото предложение прехвърля изцяло отговорността върху фотографа - и може да доведе до автоцензура сред професионалните фотографи."

Погледът към хората, преценяващи собственото си отражение

За проекта си Карлберг е разположила фотографското си оборудване във витрината на магазин зад едностранно огледало, размивайки границата между стрийт-фотография и действия, които понастоящем се смятат за обезпокоителни - и подозрителни от гледна точка на законодателството.

"Магазинът беше тъмен, а улицата - добре осветена, така че можах да заснема хората, които се оглеждаха в огледалото", казва Карлберг. "Докато правех снимките, изпитвах изключително странно усещане от факта, че стоя на 2 метра от някой, гледащ точно към мен, без да знае, че се намирам там. Сякаш бях откраднала нещо от тяхната честност."

Фотографката обаче не съжалява за експеримента си. "Смятам го за проучване на собствения образ", продължава тя. "Винаги съм искала да знам как изглеждат хората, когато виждат единствено самите себе си - поглед, който е почти невъзможен за постигане, ако извадите камерата на показ."

Попадналите в кадър минувачи са с противоречиви нагласи

Снимките от проекта на Watching You Watch Me могат да бъдат видени на уебсайта на Карлберг, а наскоро са били представени на изложба в стокхолмската галерия "Контраст". Това е дало възможност на хората пред нейния обектив да коментират. Един от заснетите минувачи се е оказал фотограф - и изцяло е подкрепил проекта, но пък една от дамите в кадър споделила, че се чувства неловко, твърди Карлберг.

"Тя дойде на откриването и изглежда се почувства крайно неудобно от факта, че портретът й, правен без нейно знание, е изложен в галерията; тя също така се опасяваше от контекста, в който нейната снимка би била публикувана впоследствие. Предложих й да скрия нейната снимка, ако тя държи на това."

Oще: воайорство  закон  снимки  фотографи  фотопортрети 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани