Защо жените не предлагат брак | webcafe.bg
Webcafe

Защо жените не предлагат брак

Lifecafe, по Jezebel.com
18.12.2012, 17:24 (обновена 19.12.2012, 08:18)
сватбена торта

Снимка: © Getty Images

Ролята на мъжа е водеща в цялата работа, но защо?

Представата за откровена и искрена жена, коленичила на земята с лъскав годежен пръстен пред изненадан/екзалтиран мъж, чийто очи са пълни със сълзи, изглежда абсурдна. На какво биха приличали женските предложения за брак в една хетерообщност? Как би им повлияла поп културата?

Може би не трябва просто да обръщаме половите роли с краката нагоре, а да вложим малко иновации

Изглежда, че поне студентите все още мислят, че мъжете са тези, които трябва да правят предложенията за брак. Две трети от момчетата и момичетата в ново проучване предпочитат старомодния начин, включващ лъскав диамантен пръстен.

Само 2.8% някакси успяват да преживеят идеята, че жените също могат да предлагат брак. Останалите хора в изследването очевидно просто не се интересуват от идеята за брачен съюз.

Според пресата тези резултати въобще не са изненадващи. Не само защото студентите са оформили разбиранията си за брак от телевизията и поколението на родителите си, но и защото, както самите изследователи посочват, борбата за равенство на жените все още изостава. Поне що се отнася до културните норми за брака и любовта.

Някои все още си мислят, че е романтично един мъж да помоли бащата на приятелката си за ръката й. Въпреки че сме се отказали от преговорите колко крави ще дадем в замяна на булката.

Сериозно, къде са радикалните и прогресивни образи на брака в мейнстрийм културата, които показват някакъв по-различен подход?

Това, че мъжете все още предлагат брак, не означава автоматично, че напредъкът в равенството между половете се е забавил. Много зависи от това какво стои зад тази тенденция.

Джендър ролите са си просто роли. Но макар и да си оставила мъжа да е Рицарят на бял кон, не пречи да разделите вноската по ипотеката и да вземате заедно решенията до края на живота си. Правете това, което ви допада като семейство.

Логично е, че когато в наши дни толкова много хора се женят, те всъщност са го обсъдили като равни - дори и мъжът да е този, който инициира нещата с едноактното представление, наречено "Предложението".

Ако и двамата сте говорили за това и сте решили, че сте готови и го искате, ала същевременно искате да оставите мъжа да направи официалното предложение, то това не е нищо повече от една церемония.

Всъщност, един друг сценарий е много по-плашещ от това жените да предлагат брак: да не казвате нищо открито, да пускате намеци с надеждата, че той ще ги схване и да чакате с години някой мъж да ви уведоми кога ще може да преминете в следващия етап от връзката си.

Това е твърде неприемливо и патриархално за моя вкус. Така целият контрол принадлежи на мъжете, което вече е пълна отживелица. "Нямам нищо против тя да работи и да си делим сметките, обаче изборът кога да сключим законен брак си остава мой".

Точно този начин на мислене на жените лежи в основата на причината, поради която все още искаме мъжете да ни предлагат брак

Защото истинският проблем е, че независимо от това колко печелим, колко дипломи имаме и колко компании управляваме, разбиранията за хетеросексуалната женственост не отиват наникъде и ние все така си оставаме тези, които трябва пасивно да чакат да бъдат избрани. И тези, които само усложняват разбирането за съвместно партньорство.

Отвъд личното вълнение и романтиката на момента между двама влюбени, съществува по-общото удовлетворение, че всичко, което ви се случва, е съдба.

Точно както по филмите, където сме виждали това послание да се фетишизира отново и отново през целия ни съзнателен живот. То е толкова дълбоко вкоренено в нас, че нито за миг не се усъмняваме в него. Просто го искаме и всеки живот, в който липсва един такъв момент, се смята за лишен от своята най-съществена част.

Мъжът, който предлага брак, е символ на преодоляването на стария колкото света стереотип, че мъжете се страхуват от обвързване

Тъй като мъжете "по природа" са мерзавци с шарещи очи и сексманиаци, изключително важно е да се смята, че именно мъжът достига до решението да те избере сам, нали така?

Именно затова толкова голяма част от културните послания как да спечелиш някой мъж през годините включват сдържаност, търпеливо чакане, недосаждане и милион други неща, които се свеждат до това да бъдеш пасивната дама, която си струва да бъде избрана. Защото, ако отнемете правото му да ви избира, той се превръща в едно посмешище за всички мъже.

Точно това е ключовото в цялата история: да бъдеш избрана от един мъж, за да бъдеш неговата единствена жена, когато той би могъл да избере толкова много други. Само с една крачка, за която, според поп културата, така агонизиращо сте мечтали, той преминава от Големия Каньон на съмнението във вашата примка за вечни времена.

Междувременно става ясно, че още от момента на своето раждане вие сте готова за този момент. В съвременните филми се фетишизира и ситуацията, в която мъж попречва на някоя жена да се омъжи за грешния човек. Сякаш зрялата жена пред олтара не знае кой е най-добрият за нея, докато някой друг мъж не й каже.

Не твърдя, че ако изследваме корените на тези явления и нагласите зад тях, те ще или поне би трябвало да се разпаднат, за да можем да направим преход към пълна хомогенност по пътя към Равенството.

Джендър ролите могат да бъдат много полезни, когато ги избираме свободно, а традициите често са сложни и ирационални схващания, които просто ни карат да чувстваме, че нещата вървят в правилна посока.

Ако наистина сме равни, защо изобщо е от значение кой на кого предлага?

Могат ли жените някога наистина да се превърнат в инициатор на романтиката? Какво ще загубим наистина, ако се откажем от тази традиция? Вероятно съвременните дами, които са твърде запознати с усещането за самостоятелност, наистина все още харесват да се чувстват "като жени" в по-традиционния смисъл на думата и това е тяхно абсолютно право.

Ала днес все повече мъже твърдят, че се радват, когато жените правят предложенията, което само по себе си е промяна в любовните ритуали, която някога е била считана за немислима. Ами ако вие сте точно типът жена, който обича да предлага?

Вие сте зряла жена, постигнала достатъчно успехи, финансово независима, страхотен партньор с желание да направи връзката си със своя човек още по-специална и постоянна.

Това няма да стане често срещан сюжет, докато ние самите не изберем да го превърнем в такъв

Така че следващият път, в който решите спонтанно да му предложите брак или пък да направите Powerpoint презентация, в която доказвате колко велика законна двойка ще бъдете, не се помайвайте, а действайте.

Ако той ви откаже само защото вие сте предложили, а не той, значи просто не си е струвало да прекарате живота си с него, нали?

Oще: брак  жени  любов  мъже  обвързване  пръстен  сватба  стереотипи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.09.2012, 03:19

53 Harry Krup | 10.02.201301:22

Жените след една година требва да питат като бай Ганьо с чехкинята от вица.Ще се е беме или ще се пързаляме.Много мъже са путьовци и мамини синчета.Чакат заповед от мама кога и за кого да се оженят.Една от щерките ми над десет години имаше един италианец.И още чекаше да и предложи брак.Едва когато при една катасрофа му отрезаха десния крак до задника чак тогава и предложи брак.Но аз я изкарах най малумната шунда ако се съгласи на брак с него.Добре,че ме послуша и го заеба.Нема чуства има само интерес в живота ако искаш да си щастлив.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

52 vitenu | 21.12.201216:28

А защо само брак? Те хората мислят по въпроса отдавна Усмивка
http://www.youtube.com/watch?v=iVtBf3UimTI
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

51 Dimitar Stamboliyski | 20.12.201213:31

"Тъй като мъжете "по природа" са мерзавци с шарещи очи и сексманиаци, изключително важно е да се смята, че именно мъжът достига до решението да те избере сам, нали така?"

Пфу, поздрави от един Мерзавец! цензура
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

50 YOLE | 20.12.201213:21

Абе да ти кажа, от няколко дни не съм пийвал, да не би да е от това Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

49 паяка | 20.12.201213:03

Смее се Йоле, абе гъз се вдига, глава се не вдига , а? Я виж ти нещо да не си се наклонил или да не ти е клюмнал монитора от коледни партита. Днес се срещнах с няколко човека, които са с натежали глави, замътен поглед и всяка втора дума им е Оооофффф! Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

48 YOLE | 20.12.201212:45

Това е въпрос, на който трябва да отговорят жените. Но що ми се струва, че тортата на снимката като че ли първия ден не беше накривена ? Объркан
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 09:57

47 Ognyan Kalinov | 20.12.201212:05

http://www.youtube.com/watch?v=g9TM_MbPDxs
Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

46 lele male | 20.12.201210:31

Нещо си объркал статиите... Чуди се
Туй е депресивната статия, щастливецо здрав muhihihihi

http://www.webcafe.bg/id_989534716_Kakvo_im_e_veseloto_na_praznitsite_
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 20.12.201200:10

>нека си запазим поне малко традиция в живота

Напълно съгласен с това умерено мнение.
Крайностите са вредни и деструктивни за диалога - нито е добре обезателно мъжът да прави предложението, само защото така повеляват традициите, нито полярната му противоположност - никога да не е той, а да трябва да е жената, само за да отхвърлим изцяло традицията с цел да бъдем модерни хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2012, 23:48

44 atomov | 19.12.201223:59

Добре де, в последно време ми се струва, че се опитваме да избием всичко традиционно в културата. Нямам нищо против еманципацията и равенството между половете, но трябва ли да заличим всичко традиционно. Авторката на статията (моите уважения към нея), но няколко пъти споменава ипотеката, сметките за ток и т.н. Вярно е, че живеем в материален свят и само парите ни интересуват (не ме разбирайте погрешно, обожавам материализма), но нека си запазим поне малко традиция в живота. И без това сме го закършили зверски от към манталитет и ценности.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани