Как името определя избора ни на гадже | webcafe.bg
Webcafe

Как името определя избора ни на гадже

Lifecafe , по salon.com
16.01.2012, 16:13 (обновена 19.01.2012, 13:33)
име

Снимка: © deviantart.com

Какво се крие в едно име?", питал се е някога Шекспир. Повече, отколкото очакваме

Бихте ли излезли на среща с момче на име Марвин? А с момиче на име Шантал? Ако се колебаете, бъдете спокойни - не сте единствените.

Според ново изследване, публикувано в последния брой на ежемесечното издание Social Psychological and Personality Science, малките имена на хората служат като особено значим - макар и заблуждаващ - фактор в коварния свят на онлайн запознанствата.

"Какво се крие в едно име?", питал се е някога Шекспир. Повече, отколкото очакваме

Проучването, озаглавено "Несполучливи първи имена: ефекти от обезценяването на потенциалните връзки и междуличностното пренебрежение, основани на имената" е дело на немските психолози Йохан Гебауер и Вибке Неберих в сътрудничество с американския учен Марк Лиъри.

Извличайки данните на 47 000 потребители на немска платформа за запознанства, послужили като "опитни зайчета" в експеримента, проучването сравнява "онлайн необвързани самоличности с непривлекателни и привлекателни малки имена".

Авторите констатират, че "според всички направени изследвания, индивидите с по-странни имена са пренебрегвани по-често от други онлайн потребители, както  показва и по-малкия брой на посещенията на техните профили.

Тази форма на пренебрежение без съмнение отразява базирана на името история на отрицание, дискриминация, предразсъдъци или дори социална изолация. В подкрепа на този аргумент влиза и връзката между странните имена и по-ниското самочувствие, както и по-голямата вероятност от тютюнопушене и неуспехи в образованието".

Новото изследване обобщава, че "необичайните имена предизвикват негативни междуличностни реакции, които от своя страна оказват неблагоприятно влияние върху живота на хората".

Когато давате странно име на детето си, го обричате на нещастие в бъдеще

Защо потенциалните партньори си правят такива крайни заключения? Част от проблема е свързана с факта, че притежанието на определено име говори за това, че посвещението на родителите на въпросния човек - и техните мечти за детето им - произлизат не от Библията или някой шедьовър на западната култура, а по-скоро от порнофилм. Например в континентална Европа популярното име Кевин обикновено се асоциира с Кевин Костнър или героят Кевин Макалистър, игран от Маколи Кълкин в поредицата "Сам вкъщи". Това със сигурност е едно доста добро име само по себе си...

Но що се отнася до онлайн запознанствата, изследователите са открили, че вероятността жените, търсещи обвързване, да изберат мъже с името Александър, е 102 пъти по-голяма. Шарлот и Джейкъб също са предпочитани имена.

Що се отнася до Джъстин (Тимбърлейк?), Марвин (Гей?), Шантал, Манди, Жаклин и Селина... те по-скоро са недолюбвани. Всъщност, в едно проучване от 2008 г. е било доказано, че немските учители смятат притежателите на тези модерни имена за по-слаби ученици.

В едно интервю психологът Йохан Гебауер описва този феномен като "Кевинизъм":

"Това вероятно произлиза от факта, че хората с по-слабо образование имат по-голям ентусиазъм на тема телевизионни предавания - и кръщават децата си на героите в тях. Когато родителите не са много образовани, вероятността децата им да получат добро образование също е малка.

На този етап, ефектът отдавна вече няма толкова общо с малките имена. Но хората, които срещнат момче на име Кевин, автоматично са склонни да го смятан за по-слабо образован." Това може да причини допълнителни негативни последствия в нечий живот.

Малките имена са свързани със стереотипите. Когато се запознаваме с даден човек, неговият външен вид играе важна роля, но същото важи и за неговото име. Името често е първата информация, която получаваме за този човек. Това впечатление оказва силен ефект върху това как възприемаме допълнителната информация за него.

По думите на Гебауер, "ако дадена личност има съмнително име, ние често автоматично му приписваме някой съмнителен стереотип. И в бъдеще също продължаваме да оценяваме всяка информация за него на база този стереотип." Ученият приканва родителите да подбират по-внимателно имената, които определят на децата си.

Има ли нужда от законова регулация и съдебни забрани на абсурдните имена?

Предполага се, че това би бил моментът, в който трябва да назовем някои имена, които нямат правото да съществуват - но наистина ли това е нужно? Вместо това само ще посочим, че израелският кнесет неотдавна гласува закон, забраняващ "обидните" имена.

Неговите автори - Зевулун Орлев от партията "Хабаит Хайехуди" и Мири Регев от "Ликуд", обясняват, че тяхното предложение "би осигурило провеждането на професионални проверки, които да предотвратят назоваването на деца с неподходящо име. Оскърбителното име при децата, или имената на проклятия или негативни фигури може да ги накарат да станат за смях пред връстниците си и да окажат негативно влияние върху тяхното самочувствие и самоуважение".

Като цяло, разликата между "оскърбително" и приемливо име очевидно е въпрос на субективна преценка - без значение дали тя е на законодател или на потенциален интимен партньор. Преди няколко години, новозеландски съдия реши, че недопустими за бебета са имената "Фиш" и "Чипс" (за близнаци), "Йес Детройт", "Кийнън Гот Луси" и "Секс Фрут", докато "Автобусна спирка номер 16" и "Насилие" са си "абсолютно наред". Неотдавна пък австралийска двойка се опита да кръсти сина си "4Real", но накрая се наложи да се примири само с името "Супермен".

Oще: имена  образование  срещи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 00:46

18 Минувач | 25.01.201201:05

И аз споделям подобни наблюдения. От години съм размишлявал по този въпрос. Много пъти нарочно съм проследявал как варират реакциите на хората при запознаване според името на човека. Намирам го за любопитно и предполагам се дължи на подсъзнателният ни стремеж да си улесним работата по преценката, като лепим клишета.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 16:30

17 Michelle | 24.01.201222:37

15 Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

16 lele male | 19.01.201211:21

@ pueblo Смее се Смее се Смее се
Това ме подсети, че Станка на италиански език значи "уморена", а пък Галина е "кокошка". Считай какъв смех ще настане ако една Станка и Галина отидат в Италия и решат да свалят мъже....хихихиих
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

15 pueblo | 19.01.201202:07

Смее се в този ред на мисли(леле мале):
-как се казваш?
-станка...
-не те питам с какво си дошла,а как се казваш...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 16:30

14 Michelle | 18.01.201213:10

доволен съм от статията... но все си мислех, че е нещо повече от името... разбиха ми егото

Александър, да знаеш че това име жените просто го обожаваме Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

13 lele male | 18.01.201213:04

- Как се казваш ?
- Елка.
- Смятай!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 09:28

12 Theodora | 18.01.201212:58

Дракон, да така е,но и в БГ тенденцията е хората да си кръщават децата с идиотски имена...Може би не чак като в статията..но напр. Джесика Петова или Кевин Иванов... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

11 Дракон с кисело зеле | 18.01.201212:49

Поредната особено свързана с българската действителност статия...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.01.2012, 10:28

10 aleksandar | 18.01.201204:51

"изследователите са открили, че вероятността жените, търсещи обвързване, да изберат мъже с името Александър, е 102 пъти по-голяма"

Много щастлив доволен съм от статията... но все си мислех, че е нещо повече от името... разбиха ми егото Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2011, 03:10

9 ellevu | 18.01.201201:14

е що бе, мен пък лично по-интересните и не толкова срещани имена ме привличат (не говоря, разбира се, за абсурдните...)
при първо впечатление именно по-необичайните имена изпъкват и придават на човек по-тайнствен, загадъчен и неповторим вид
   

оценка

+1 -0