Защо мъжката плодовитост изчезва | webcafe.bg
Webcafe

Защо мъжката плодовитост изчезва

Webcafe.bg , По Daily Beast
06.01.2011, 12:38 (обновена 12.01.2011, 12:24)
мъж, секс

Снимка: © Getty Images

Все по-трудно става да си мъж - само секс вече не е достатъчно, за да станеш баща...

В продължение на години учените бият камбаната за бързото изчерпване на световните ресурси. "Недостигът на петрол" обаче вероятно ще е нещо незначително в сравнение с друг енергиен източник, чието ниво според учените спада - мъжката семенна течност.

Миналия месец Европейската научна фондация разпространи зловещ доклад, предупреждаващ, че поне един на всеки пет мъже на възраст между 18 и 25 години е "субфертилен". Групата от учени твърди, че количествата сперматозоиди и качеството на семенната течност спадат със стабилни темпове в развития свят през последните 50 години. Мъжете просто вече не произвеждат малки човечета по начина, по който са го правили преди.

Тенденцията е трайна, твърдят статистици

Идеята за упадък на семенната течност е, меко казано, спорна. Първото изследване, което изтъква проблема, е от Холандия от 1992 г., където се оповестява, че количествата сперматозоиди са спадали с 1 процент през всяка година от 1938 г. насам. В следващите години други изследвания разкриват смесени резултати, но напоследък на връзката между мъжката плодовитост и околната среда се гледа сериозно.

Групи като Центъра за репродуктивна епидемиология към университета в Рочестър придават тежест на идеята, че качеството на мъжката сперма запада, вероятно от масово разпространените в околната среда химикали. Макар директорът на центъра Шана Суон да признава, че е трудно това да бъде потвърдено със сигурност, тя сочи статистики за годишен спад на броя сперматозоиди с 1.5 процента в САЩ и с 3 процента в Европа и Австралия.

Въпреки че борбата с глобалния спад на плодовитостта може и да не попада сред ежедневните притеснения на повечето двойки, проблемът с ниското качество на семенната течност все пак променя правилата в междуполовата игра. Наблюдения от тази година показват, че начинът на живот на мъжа и изборите, които той прави, биха могли да имат въздействие върху качеството на семенната му течност и в крайна сметка върху здравето на бъдещото му дете. Това изглежда като революционна идея, тъй като сме склонни да приемаме оплодителната способност на мъжа като съществуваща или несъществуваща - и да приемаме, че въпросът се изчерпва с това.

Всичко се върти около мъжкото здраве

Но все пак изглежда, че нещата около семенната течност са по-сложни. Идеята, че токсините в ежедневната среда биха могли да намалят броя сперматозоиди, е обезпокоителна. Но ако здравословното състояние на мъжа и ежедневните му навици могат да повлияят на бъдещото му потомство по недоловими начини, това оспорва всички досегашни хипотези за мъжкия принос в създаването на деца.

Психотерапевтът и журналист Хедър Търджън разказва случай със свои приятели, които неуспешно се опитват да имат дете от известно време. Мъжът се притеснява, че възрастта на половинката му може би е проблем (тя е над 35-годишна) и може би вече е изгубила способността си да забременее. При въпроса дали все още пуши, мъжът е изненадан: "Защо, нима това влияе на плодовитостта?"

И здравословната диета е от значение

Дори мъжете, които старателно избягват обработката в микровълнова фурна на храна в пластмасови съдове и се въздържат от консумацията на пръскани с пестициди плодове и зеленчуци, въпреки всичко имат основания да бъдат притеснени. Изследване от тази есен, публикувано в сп. "Нейчър" твърди, че мъжката диета преди забременяването на партньорката би могла да повлияе на здравословното състояние на потомството. Заради промени на химикалите в семенната течност мъжки мишки, които изкуствено са били угоени с нездравословни храни преди чифтосване, е по-вероятно да имат потомство с проблеми в регулацията на нивата на глюкоза и инсулинова устойчивост - основни характеристики на диабет тип 2.

Ако вече си представяте образа на ергените, които около 30-годишна възраст пият, купонясват и се хранят с каквото им падне, не сте далеч от истината. Съвременният мъж рядко се замисля за запазването на плодовитостта си или избора на здравословен начин на живот в полза на бъдещото му потомство - опасение, което желаещите бебе жени се очаква по подразбиране да вземат предвид.

Ако е вярно, че спермата се влияе от начина на живот и околната среда, това изцяло променя процеса на възпроизводство. Понастоящем обръщаме специално внимание на женското репродуктивно здраве. От жените се очаква да подготвят телата си за бременността и да обръщат внимание на върволица от съвети - акупунктура, специални чайове, пози от йога - ако нещата не се развиват според плановете. Но все още нагласата на обществото към мъжете е крайно проста: освен ако има сериозна засечка и бъде повикан специалист по въпросите на плодовитостта, препоръките за бъдещите бащи се изчерпват с това да не киснат в горещи вани и да не носят тясно бельо.

Не се смейте на притеснените мъже

Инстинктивната реакция на мъжа при подобни проучвания е: "И тази роля ли губим?". За времето на бременността, раждането и първите месеци от отглеждането на бебетата бащите като цяло се възприемат като недостатъчно важни - и не са наясно каква е ролята им. Но досега поне в създаването на бебетата те се чувстваха в територия, на която са уверени. Идеята за изплъзващата се плодовитост изглежда нанася удар на някои от най-дълбоките идеи за мъжествеността.

Обратната страна на медала обаче е, че все пак мъжете биха могли да играят и по-голяма роля в подготовката за забременяване. Ако при посещение при гинеколога, обсъждайки защо не се получава така желаното бебе, мъжът пита какво още може да направи, за да спомогне за зачеването на здраво бебе, примерно да консумира определени храни или да прави упражнения, не се споглеждайте с присмех. Може би пък мъжете инстинктивно осъзнават, че за здраво бебе трябва да работят и двамата в двойката?

Oще: здраве  плодовитост  сперма 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.10.2010, 17:30

16 Danail Ivanov | 15.02.201120:23

И тогава е имало стресови фактори!Като например дали ще можеш да си изхраниш семейството, дали облакът който идва няма да изсипе градушка и да ти провали реколтата и т.н. Не си мисли, че предците ни са живеели розово. Истината е, че сега медиите и "модата" изопачават нещата и ние ставаме все по-разглезени. И наистина сега стресът е в пъти повече. Сега сме под стрес даже ако ни спре интернета за минута... И докато стреса го е имало винаги, просто сега е в повече, то навремето храната е била напълно натурална, а сега ядем пиле с гени на ягоди, и царевици с гени на разни му там подпочвени бактерии.... Това, което може да направим ние, е да се ограничаваме от отровите според възможностите разбира се и да не вярваме на лицемерните реклами по медиите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

15 skd911 | 08.01.201116:24

"Наблюдения от тази година показват, че начинът на живот на мъжа и изборите, които той прави, биха могли да имат въздействие върху качеството на семенната му течност и в крайна сметка върху здравето на бъдещото му дете."


Ей тва пък е най голямото открите на 3-тото хилядолетие Смее се Смее се Смее се .

Че то ако начина на живот няма значение....... кое има значение ?!


Иначе според мен най големия фактор за намаляващата плодовитост на мъжете и на жените (защото не мисля че това се отнася само за мъжете), е не само замърсяването на околната среда, а големия стрес на който сме изложени постоянно. Нашите предци не са били изложени на такъв стрес, в това съм абсолютно сигурен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

14 Многознайковица | 07.01.201112:53

хахаха , за съжаление историята показва, че има и такива случаи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

13 boris | 07.01.201112:28

Ми като ич не сте дашни....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

12 Многознайковица | 06.01.201122:52

Ъъъ, ако може и едно женско мнение по "мъжкия" проблем...ами , "недоебицата" е проблема според мен момчета, а при всеки защо и как, само той си знае Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

11 fALLEN | 06.01.201122:29

антонееее, само един шамар ше ти бия и ше забравиш, че си "истинси мъж" точно за 5 секунди. ловиме ли бас? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.12.2010, 04:39

10 mecho | 06.01.201121:59

Anton Andonov | 06.01.2011 21:21


==


И ващо няма да го бъде с тея 25 милиона кюрди с по 7 деца докато турчина едвам връзва 2-3. Напиши в гугъл турска сватба клане и това ти е подаръка от мен Смее се

Иначе никоя уважаваща себе си жена няма да се хване с мангал. Разни парцали само дето са отритнати.

Или за да се хване нормална жена циганина трябва да е умен и образован. Демек от тоя можеби 1%.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

9 Anton Andonov | 06.01.201121:21

Мнооо скоро бели хора тука нема да останат хахах
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

8 Anton Andonov | 06.01.201121:20

Бахти и глупашката статия. Не мъжката плодовитост, а истинските мъже изчезват. Само страхливи копеленца, дето тренират в залите или на масите с щангата или чашата в ръка. И като мине некоя фуста, забравят как се казват. Защото, за да можеш да се контролираш, трябва да имаш акъл. Пък и ромите в БГ успешно изместват вече БЪЛГАРСКИЯ МЪЖ от мястото му в леглото на не една българка!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

7 randome | 06.01.201120:06

мен на "диета" не ме "слагайте".
ядем "боклуци"-това е ФАКТ.и мъже и жени...
феминистките АКО си мислят че с йога им е по добре ОК (диета-та по подразбиране я спазват/нали всички са манекенки вече).
лошата инфраструктура и липсата на трнспорт-това пречи на "мизерстващия селски производител" да стигне (с качествена храна) до града.Бюрокрацията "отделно" ограничава и оскъпява тази "дейност".
Селянина пък гледа да "изкяри"...мильонер от вчера..(начин на мислене).

ХА кажете сега как да стане "онази работа"..
   

оценка

+0 -0