Всички са луди по тях | webcafe.bg
Webcafe

Луди сме по тях

Lifecafe, по Daily Beast
07.03.2013, 17:24 (обновена 15.04.2013, 13:55)

1 от 11 снимки Назад Напред

old fashion

Снимка: © paris.fr

Голите музи: От началото на 20 век до Кейт Мос

В източните покрайнини на Париж е разположен стар склад с изглед към Сена, наречен Cite de la Mode et du Design, известен още и като "Доковете". Той е дом на един от най-големите модни музеи, в който се състояха миналогодишните изложби на Кристобал Баленсиага и японския моден дизайнер Рей Кавакубо от модната къща Comme des Garcon, предизвикали сензация.

Сега обаче акцентът не е върху дрехите, а върху модела като феномен

Понастоящем галерията е подслонила последната изложба на Paris Musee Galliera - Mannequin, Le Corps de la Mode ("Телата на моделите: основата на модата"). Тя включва творби на известни по цял свят фотографи като Хелмут Нютън, Стивън Мийзъл, Питър Линдберг, Корин Дей и Ги Бурден. Изложбата се състои от 120 снимки, видеоклипове, колажи от модни списания, шивашки и витринни манекени.

"Исках хората да придобият един малко по-различен поглед върху модната фотография, използвайки моделите като отправна точка, измествайки фокуса от дрехите или фотографа към самите тях," обяснява кураторката Силви Лекалие. "Подценяваме степента, в която моделите олицетворяват идеала за женственост, красота и младост в обществото и как влиянието им постепенно е надхвърлило света на модата". 

Лекалие обяснява, че идеалът за слабите фигури в модния свят не е толкова нов, колкото смятаме

Според нея тенденцията е започнала още през далечната 1924 г., когато парижкият дизайнер Жан Пато е използвал за ревютата си високи и слаби американски модели с "тънки глезени и без никакви бедра". Тя допълва, че "не Photoshop полага началото на ръчното ретуширане - още през XIX век моделите са били "извайвани" и "коригирани" чрез специални гримове и осветление".

Позовавайки се на голата снимка на Кристън МакМенами от Юрген Телър, направена през 1996 година (на която думата "Versace" е нарисувана на гърдите й) и портрета на голата до кръста 15-годишна Кейт Мос от Корин Ден, Лекалие твърди, че голотата е една от най-значимите еволюции в историята на модната фотография.

Произлизащ от сексуалната революция на 1960-те, култът към голотата навлиза в своята златна епоха през 90-те години на миналия век. "По онова време върлуваше идеята, че модата трябва да шокира по един по-сексуален начин, за да спечели вниманието на хората," коментира Лекалие. "Проблемът е, че вече голотата има по-голямо значение от самата мода. Модната фотография е твърде еротизирана".  

Изложбата проследява прехода на моделите от анонимност към световна слава, който протича от раждането на висшата мода до края на XX век

В началото на века, моделите на различните дизайнерски къщи в Париж не са били нищо повече от момичета от висшето общество, певици и актриси - в това число попада и френската оперна певица Нели Мартил, известна през 1910-те. Участието им в черно-белите снимки, публикувани в Les Modes и другите стари модни списания е засенчено от самите дрехи и аксесоари, които показват моделите.

Важно е да се отбележи, че в онези времена да си модел се е смятало за "срамна" професия - и чак след края на Втората световна война придобива своя престиж. Преглеждайки стари издания на Vogue, Лекалие обобщава, че връзката между фотограф и модел претърпява значителен обрат през 80-те години на 20 век, когато Питър Линдберг и Стивън Мийзъл "изобретяват" супермоделите.

"Преди моделите се смятаха за "предмети", изцяло подчинени на волята и желанията на фотографа," казва тя. "И днес още не сме се отървали от това разбиране изцяло, ала сега един модел може много лесно да се превърне и в муза, а дори и в знаменитост". 

Основният недостатък на модната фотография на XXI век е... прекалената предсказуемост

На въпрос за настоящото състояние на модната фотография, Лекалие отговаря: "Днес модните фотографи изглежда оставят креативността си настрани и отдават по-голямо значение на комерсиалните нужди на отделните марки.

Като резултат от това, фотографията става все по-предсказуема и по-малко дръзка. Ала аз съм оптимист и с нетърпение очаквам едно много по-смело и творческо бъдеще".

Oще: изложба  мода  модели  париж  сена  фотография 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

2 Thea Atanasova | 10.03.201317:07

Тази с водата е супер! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 08.03.201312:37

№10 и особено №9 са страхотни
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани