5 начина да държите децата далеч от телефона през лятото | webcafe.bg
Webcafe

5 начина да държите децата далеч от телефона през лятото

webcafeLifecafe, Ланс Уланов, Mashable.com
13.06.2016, 16:24 (обновена 19.07.2016, 12:05)
смартфон, смартфони, мобилни телефони, номофобия

Снимка: © Getty Images

Деца с телефон означава спокойствие за родителите. Непрекъснатото ползване на мобилни устройства е вредно за тях обаче.

Когато поглеждам към прекрасната си дъщеря, виждам само лице, скрито зад телефон. Нейният iPhone се превърна в постоянен спътник, към който е много по-привързана, отколкото към мен или майка си.

Изчакахме да стане на 13 г., за да й подарим смартфон. Преди това имаше GSM, който можеше само да праща sms-и.

Веднага след като получи iPhone, тя просто се впи в екрана и изчезна от времето и пространството. Разделяше се се с него много рядко и не доброволно. Ако можех да върна времето назад с четири-пет години, бих направил нещата по друг начин.

Затова ако имате бебе, малко дете или първокласник, сега е моментът да вземете нещата в свои ръце. После ще бъде късно. А лятото е благоприятен момент за действие.

Ето няколко полезни съвета:

1. Въведете основни правила

Когато давате на детето iPhoneили iPad, на пръв поглед няма правила ("Ето, Ема. Тук има всичко. Забавлявай се!"). Разбира се, съществува родителски контрол в програмите и профилите на телефоните с Android. Но колко от вас го използват?

Основната ни цел, когато даваме на детето телефона си е да го накараме да млъкне и да се занимава с нещо. Но това не е добра идея.

Според изследователите от Бостънския университет честото използване на този подход може да попречи на децата да се справят успешно с живота по-нататък.

Тъй като тригодишните са далеч от логичните обяснения, опитайте да следите колко често им давате своя телефон или таблет и за колко време. Не им го оставяйте за повече от половин час на ден.

Ако детето ви е достатъчно голямо, за да разбере вашите обяснения, напишете общи правила за това къде, кога и за колко време имат право да ползват дигиталното устройство. Нарушаването на "договора" води до отнемане на телефона.

2. Ще ти го дам, ако....

Заплахата за отнемане на телефона работи безотказно, ако детето не иска да си подреди стаята или да пише домашни. Може да направите и бартер. Ако вашият син иска да прекара 1 час повече с телефона, помолете го да отдели същото време за четене на книга или за излизане навън.

А най-добре не го молете, а просто му кажете, че трябва да го направи. Въпросите, започващи с „Би ли могъл...?", не са подходящи за деца.

Ако не им стига времето с телефона, измислете им още задачи, нови вълнуващи изживявания, посещения в зоологическата, музеи и т.н. За това ще са нужни време и средства от ваша страна.

3. Без телефони на масата

Оставяйте телефона, веднага щом се приберете вкъщи. Изисквайте това и от децата си. Създайте специално място в антрето, обособен кош или мултипорт USB зарядно, където всеки да си слага телефона за зареждане.

Забранете смартфоните по време на хранене. Това важи и за тези на родителите, разбира се. Защото ако родителите непрекъснато гледат екрана на телефона си, няма как децата да се откажат от него. И направо ще ви го кажат: „Защо аз не мога да ползвам телефона, когато ти си непрекъснато на твоя?", „Аз се уча от теб, нали?".

4. В колата

Лятото е време за пътуване до морето, до планината, до близки и по-далечни дестинации. За да избегнем непрекъснато повтарящия се въпрос „Стигнахме ли вече?", оборудваме децата с електронни джаджи или пускаме детско от вградените екрани на задните седалки. Така си осигуряваме спокойно пътуване.

Но ако децата ви не вдигнат глава от екраните, те няма да могат да се порадват на пейзажите и да опознаят местата, откъдето минавате.

Определете предварително колко време от пътуването ще мине в интернет. Другата част използвайте за семейни игри и песни. Бъдете креативни.

5. Изключвайте телефона

През лятото няма училище и детска градина, затова децата стават късно. А вечер взимат телефона в леглото. Вие правите същото, но имате оправдание. Телефонът е вашият будилник.

Истината е, че това е и вашата връзка с приятелите, непрекъснатите съобщения от Фейсбук, чата по работа и т.н. до безкрай.

За децата използването на телефон преди лягане е проблем. Докато телефонът работи, те не спят. Най-накрая посред нощ, капнали от умора, заспиват с iPhone в ръка.

Това е особено важно, ако детето ви е под 13 години. Не оставяйте телефона в стаята му. За аларма ползвайте обикновен будилник.

Истината все пак е по-различна

Всички тези правила звучат чудесно, но самият аз почти никога не ги спазвам. В моя защита бих добавил, че не очаквах толкова бързо да се пристрастя към мобилното устройство. Същото се случи с жена ми и дъщеря ми.

Аз ставам и си лягам с телефона. Първото нещо сутрин е да отворя Фейсбук и някой сайт. Да видя какво е станало, някой постнал ли е нещо. Сега се опитвам да си взема почивка от телефона поне веднъж годишно.

Но вие можете да промените нещата: можете да научите децата си, че смартфонът и таблетът са само един източник на информация и забавление. А навън ги очаква целият свят, който е пълен с изненади.

Знам, че искам твърде много. Животът ни е подвластен на тези устройства. Трудно ни е да ги зарежем по време на ядене или докато спим. Но какво толкова ще стане, ако пропуснем нещо?

Вярно е, че като възрастни имаме повече причини да ползваме дигитални устройства от децата, но наистина ли го правим само по работа?

Може би не само за децата, но и за нас ще бъде полезно да излезем малко от виртуалния свят и да поживеем в реалния.

Oще: ipad  iphone  без телефони на вечеря  давате ли телефон на детето си  деца и мобилни телефони  лято  правила за телефони и деца  телефони и деца 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани