Да си излееш душата в бутилка | webcafe.bg
Webcafe

Да си излееш душата в бутилка

Lifecafe
01.11.2013, 16:44 (обновена 03.11.2013, 08:28)

1 от 3 снимки Назад Напред

истории от бутилката корица

Възрастовият диапазон на авторите: от 74-годишния проф. Андрей Пантев до 14-годишния Яким Петров

Водещата Валя Войкова, проф. Андрей Пантев, актрисата Стефка Янорова, художникът Филип Попов, главният редактор на ELLE Мария Георгиева, ПР експертът Ива Екимова и фронтменът на Babyface Clan Насо Русков привидно нямат нищо общо помежду си, но заедно с още доста интересни личности са създали една вълнуваща нова книга.

От средата на октомври сборникът с разкази "Истории от бутилката" вече е по книжарниците, разпространяван от издателство Smart Books.

Съставителката Марияна Добранова е целяла да събере предимно хора, които поначало не се занимават с писане, но притежават богато въображение и добро перо.

"Идеята узрява в главата ми вече две години, първоначално исках да направя "Истории от кухнята" - книга за всички препятствия и забавни случки, които имаме докато се учим да готвим, после идеята се трансформира в това да разкажем весели и забавни истории, свързани с бутилки", разказва тя пред Webcafe.bg.

В сборника наистина се изявяват доста автори, като освен вече споменатите, там са и журналистките Михаела Петрова и Петя Желева, художниците Филип Попов и Ясен Григоров, както и пътешественикът-фотограф Михаил Заимов.

"Истина е, че повечето от тях са мои приятели или хора, с които съм работила през годините", казва Добранова. „За мен беше важно да имат какво да кажат, да разкажат нещо истинско или измислено, но да го направят добре. Оказа се, че хора, които познавам с други професии, могат да пишат много по-добре от някои "пишещи" хора".

Най-младият автор е на 14

Разказите в "Истории от бутилката" са доста различни, но ги обединяват искреността, универсалността и ободряващите им внушения. Някои са дълги, други са едва по страничка; има есета, писма на автора до самия себе си, измислени истории, спомени за изживени мигове. Почти всички са написани специално за сборника.

Дебют на страниците на книгата прави и 14-годишният Яким Петров, който е бил препоръчан на издателката от Валентина Войкова.

„Аз й отговорих: „Знаеш, че ако не ми хареса няма да го издам". Включих разказа му с минимална редакция. Наистина пише страхотно", признава Марияна Добранова.

Тя разкрива още, че е била изненадана най-вече от начина, по който рисуват с думи художниците Филип Попов и Ясен Григоров. Сразил я и текстът на Насо Русков, но тя му е отдавнашен фен - както и ние в Webcafe.bg.

А на какви мисли трябва да ни наведе бутилката от заглавието? За Добранова това е само една от линиите на събраните разкази. „За мен беше забавно да пиша за пиене, а още по-забавно беше хора, които в живота не пият, да разказват за това".

Oще: smart books  андрей пантев  валя войкова  ива екимова  истории от бутилката  книга  марияна добранова  насо русков  разкази  сборник  стефка янорова 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани