Кафето, без което не мога | webcafe.bg
Webcafe

Кафето, без което не мога

Йордан СлавейковЙордан Славейков
08.05.2017, 10:21 (обновена 10.05.2017, 13:57)
кафе,пиене на кафе

Снимка: © Getty Images

Има легенда за етиопския пастир Калид (или Калди), живял през IX век. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от определен вид храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек, той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Независимо в колко часа се събуждам, дали сам, или с аларма, дали сам, или с другиго, имам една огромна нужда.

Без значение дали съм се наспал, дали навън е студено или топло, дали вали дъжд или сняг, дали има мъгла или слънце.

Денят ми започва с едно - единствено желание.

В мига, в който се събудя, съм като робот. Сърдит робот. Не обичам да е шумно. Не обичам да се говори силно. Не обичам резки движения. Не се разсънвам на секундата. Имам нужда от време, в което светът да застане пред мен центриран, и аз уверено да вляза в него.

За целта са ми нужни няколко съставки. Да се изпикая. Да взема душ. И най-най-най-важната оставям за накрая.

Да изпия чаша кафе. Артоматно и силно. Съвсем леко подсладено. С много малко мед.

Кафето е моят наркотик.

Пия кафе всеки един ден от годината. Пия кафе във всяка една страна от света, в която съм бил. Най-хубавото еспресо съм пил в Италия, в Ню Йорк, в едно италианско кафене, също и в Сиатъл. От Сиатъл тръгва веригата „Старбъкс", там има специална селекция, „resort". Късо, гъсто, ароматно. Рай.
Най-лошото, в смисъл на най-слабото - в Беларус. Но пък в Беларус, актьорите в театъра ми правеха „турско" кафе. И пак беше хубаво.

В Торино кафето има две цени. В зависимост от това дали ще го пиеш прав на бара, или ще заемеш място и ще седнеш. В малка чашка го сервират, то самото е много късо, много гъсто, и с най-вълшебния аромат на света.

За мен кафето е ритуал, магия, цвят, вкус, аромат и не само тези неща - и още десетки други, които само за мен имат значение.

Не обичам да пия кафе в пластмасови или картонени чаши. Обидно е. За самото кафе. Обидно е спрямо кафето. Кафето, за което има множество легенди като тази как е било открито. Историята се губи далеч назад във вековете.

Има легенда за етиопския пастир Калид (или Калди), живял през IX век. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от определен вид храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек, той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Според друга легенда първите, усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафейните плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии. Те пък я наричали „Кава" в чест на персийския владетел Кай Кавус, който според преданието възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето - така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка.
Първите и по-обстойни сведения за кафето са открити в арабски източници, датиращи около 1000 г. от новата ера. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе Мока е наречен така на името на йеменското пристанище Мока, откъдето е тръгнало разпространението на кафето. В миналото са приготвяли напитката, варейки цели зърна и изсушени листа.

Този начин на приготвяне се използва и до днес на някои места в Арабския полуостров. Поради особено засилилата се страст на арабите към кафето през 1511 г. висшето мюсюлманско духовенство създало в Мека „Съвет по кафето". На този съвет след дълго обсъждане било решено, че кафето развращава разума и чувствата на правоверните и ги отвлича от правата вяра. Кафето, както и виното, били забранени. Но не след дълго забраната на кафето била постепенно и благополучно забравена.

В Италия кафето се появява в средата на 17 век. Венецианските търговци, узнавайки за чудотворното му въздействие върху организма, незабавно реагират и през 1645 г. на площад „Сан Марко" във Венеция се открива първото кафене - „Кафе Флориан". И до днес то е едно от най-известните и скъпи кафенета не само във Венеция, а и в целия свят. Италианците така се влюбват в кафето, че много скоро то става елемент от ежедневието им. Нещо повече - то става и тема на редица театрални представления като например известната пиеса на Карло Голдони "Магазинче за кафе".

Феновете на кафето издавали и списание - "Il Caffe", което просъществувало само от 1764 до 1767 г., но дискутирало темите, които се обсъждали в кафенето: политика, право, наука и литература, карнавала. Според легендата монасите-капуцини от един от манастирите, разположени северно от Рим, изобретили капучиното - може би най-известното днес италианско кафе. Като всички аскети, и те били лишени от земните радости. Е, измислили своя мъничка такава - да пият кафето само с мляко, което преди това разбивали над гореща пара до получаване на обилна, пухкава пяна. Но за да бъде млечната пяна по-устойчива, в процеса на разбиването добавяли и по лъжичка гъста сметана. Така нелекият им път към Бога станал даже прекрасен. Славата на чудесната напитка бързо се разнесла из цяла Италия. Подобно на всички останали храни и напитки, кафето играе роля в нашето физическо и психологическо благополучие.

През годините то е било обект на множество изследвания. Доказано е, че кафето увеличава бодростта и стимулира мозъчната дейност. Приема на умерено количество кофеин, който е една от основните съставки в кафето, увеличава скоростта с която се обработва информацията в мозъка и подобрява времето за реакция. Консумацията на кофеин се асоциира с повишена бодрост и стимулация на мозъчната дейност, водещи до подобрена концентрация при извършването на различни задачи, които изискват специално внимание и логическо мислене. Научни експерименти доказват ползите от кафе паузите по време на работа или докато човек учи, независимо дали е през деня или нощта.

Кафето е богат естествен източник на антиоксиданти, които нeутрализират свободните радикали при обмяната на веществата. Свободните радикали са част от естествените процеси в организма, които възникват вследствие на клетъчния метаболизъм и чието естествено ниво може да бъде повишено под влияние на външни процеси като цигарения дим, инфекции, замърсявания, UV слънчеви лъчи. Кафето намалява опасността от развитие на цироза на черния дроб при консумиращите алкохол. Консумиращите кафе по-рядко се сблъскват с болестта на Паркинсон. Кафето не предизвиква хипертония. Добре изпечените зърна кафе могат да унищожат бактерията Streptococcus mutans, която предизвиква кариес.

Вече повече от десет години се използват кофеинови инжекции, стимулиращи дишането на бебетата, когато то е остро нарушено. Друго от най-разпространените свойства на кафето е, че повишава настроението на консуматорите му. А това се дължи преди всичко на допамина. Точно той води до „пристрастяване" към топлата напитка.

Кафето по-добре от аспирина се справя с мускулните болки след напрегнати натоварвания.

Любителите на кафе запазват в по-голяма степен свежестта както на дълготрайната, така и на кратковременната си памет. Кафето, разбира се, само при определени случаи, е полезно даже и за децата.
Със сигурност има и хора, които не пият кафе. Или такива, които го намират за пристрастящващо, вредно, или каквото още се сетят в негативен аспект. Ако сте стигнали в четенето си на този текст до тук, поздравявам ви. Не сте от тях.

Oще: история на кафето  йордан славейков  кафе  кафене 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

2 ММ | 10.05.201711:44

Бе у Лукашенколандия не съм бил, викаш слабо- то кат за американци.
Ама най-голямата гавра с кафето изобщо като идея съм отпивал ( щот не можах да се насиля да изпия гадостта) в Англия. То е ..не знам. Някаква течност със странен аромат и още по-странен вкус. Предполагам в представата на англичаните за създаване на кафе се вписва и стрит на прах цървул, настрган нокът от умрял циганин и разни треволяци.
Хубаво кафе в оня гаден остров има само по университетските кафенета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.05.2017, 15:05

1 CAFEDZHIA | 08.05.201714:25

Правя си едно кафе веднага : D !
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани