САЩ забранява трансмазнините | webcafe.bg
Webcafe

САЩ забранява трансмазнините

Lifecafe, по CNN
11.03.2014, 13:55 (обновена 11.03.2014, 15:47)

1 от 6 снимки Назад Напред

фаст фууд

Сбогом, маргарин. Изкуствените мазнини може да станат история в САЩ. Агенцията за контрол на храните и лекарствата предлага да бъдат забранени т.нар. трансмазнини за хранителната индустрия. Аргументът е повече от прост - вредят на здравето и повишават риска от сърдечни проблеми.

Американските власти са взели "предварително решение" за забрана на т.нар. трансмазнини, които се срещат основно в сладки изделия, десерти, пуканки за микровълнови фурни, снаксове, чипс, полуфабрикати, маргарин, сметана за кафе и други продукти.

Те се получават основно чрез добавяне на водород в течни мазнини, за да се получи мазнина с твърда консистенция (т.нар. хидрогенериране), например маргарин. Употребата им е масова, защото удължават живота на хранителните продукти и подобряват вкуса им.

За да използват трансмазнини отново, производителите ще трябва да се получават специално разрешително. Смята се, че те са причина за около 20 000 инфаркта и около 7000 смъртни случая в САЩ на година.

Средно един американец консумира по 1 грам трансмазнини на ден, докато през 2003 г. на човек се падат по 4.6 грама. Въпреки това, приемът на трансмазнини остават относително висок, обясняват от Агенцията за контрол на храните и лекарствата.

В последните години много американски производители започнаха да намаляват съдържанието на трансмазнини в своите продукти, но здравни експерти посочват, че това не е естествен продукт и за консуматорите няма никакви нива на безопасност и сигурност.

През 2007 г. управата на Ню Йорк прие забрана за употребата на хидрогенни растителни мазнини в ресторантите и заведенията за хранене. Резултатите може да се проследят - жителите на мегаполиса живеят по-дълго от останалите американци.

Северна Америка остава рекордьор по затлъстяване и наднормено тегло в света - 70 на сто от населението там има такива проблеми. В някои ресторанти в САЩ вече използват соево масло като заместител на трансмазнините.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани