Защо някои хора бъркат ляво и дясно | webcafe.bg
Webcafe

Защо някои хора бъркат ляво и дясно

webcafeLifecafe, iflscience.com
27.03.2015, 19:36 (обновена 01.04.2015, 08:20)
ляво, дясно

Бъркане на ляво и дясно води до погрешни завои и куп от грешки. Въпреки това, то е вродено у голяма част от хората

Някога затруднявали ли сте се да разграничите ляво и дясно? Например когато сте на шофьорски курсове и инструкторът ви казва да завиете наляво, a вие паузирате, колебаейки се коя посока е лявата.

Ако е така, не сте единствени - сериозен процент от хората трудно разграничават ляво от дясно.

Това разграничение е сложен невропсихологически процес, включващ няколко висши неврологични функции като способността за интегриране на сетивна и визуална информация, езикови функции и памет.

За някои това е втора природа, но за други представлява сериозно предизвикателство.

Допълнителен проблем, пред който са изправени медиците е, че когато лекарят или медицинската сестра се намират пред пациент, тяхното дясно е лявото на пациента. Така че правилното разграничение на ляво и дясно при пациента включва визуално-пространствена функция на мисловно завъртане на образи.

Погрешни завои и грешки, които могат да бъдат избегнати.

Надали е краят на света, ако свиете в погрешната посока по време на пътуване, но има много ситуации, когато объркването на ляво и дясно може да има унищожителни последици.

Някои от най-трагичните лекарски грешки са се случвали, когато операцията се е извършвала от погрешната страна на пациента: изваждане на погрешен бъбрек или ампутиране на погрешен крак.

Има механизми за предвиждане и свеждане до минимум на този тип объркване, но когато те се случат, често основната причина е човешка грешка.

Грешките са присъщи на човешкото поведение - понякога просто няма как да не се объркаме - но тези, при които се обърква ляво и дясно, изглежда са нещо повече от просто случаен инцидент. Според данните, объркването между ляво и дясно е по-разпространено при жените. Научната литература твърди, че мъжете демонстрират по-добро визуално-пространствено функциониране.

"Ефектът на разсейването"

Различаването на ляво и дясно също така никога не се случва като изолирано събитие. Болниците и другите здравни институции са натоварени и сложни места за работа. Лекарите често са подложени на разсейващи фактори по време на работата си; те приемат телефонни обаждания, следят издаващи звуци монитори на сърдечния ритъм, отговарят на въпроси от колеги, пациенти и роднините им - работата в клинична среда е доста сериозно предизвикателство.

В изследване, публикувано в изданието Medical Education, се изследва ефектът от подобни прекъсвания върху способността на студентите по медицина да разграничават правилно ляво и дясно.

Докато учените са проверявали способността на 234 студенти-медици да назовават дясно и ляво, те са били подложени на типичния околен шум в средата на болнично отделение и са били прекъсвани с въпроси на медицинска тема.

Констатациите на учените са изненадващи.

Дори фоновият шум на отделението е достатъчен, за да подведе някои студенти по медицина, когато определят кое е ляво и кое - дясно. Задаването на серия от въпроси, докато те се опитват да правят това разграничение, е имало още по-силен ефект. "Ефектът на разсейване" е бил по-силно проявен при по-възрастни студенти и жени.

Способността на човек да прецени сам доколко добре разграничава ляво и дясно също така често е непрецизна. Много от студентите считали, че са доста добри в това, когато при обективно отчитане на резултатите им, те не са се справили особено успешно.

Техники за противодействие

Тези, които имат затруднения да отличават лявото от дясното, често създават свои собствени техники - например поставяне на левия палец под ъгъл спрямо показалеца, за да се получи "L"-образно представяне на "лявата" страна.

Изглежда обаче, че тези техники остават податливи на грешки и не успяват да решат проблема във всички случаи.

В здравеопазването, обучението - още в университета - трябва да напомня на студентите предизвикателствата в назоваването на лявото и дясното и ефекта, който разсейването в такъв момент може да има върху критични решения.

Необходимо е да бъдат създадени стратегии за намаляване на подобни предизвикващи грешки ситуации и да бъде засилена информираността на студентите и преподавателите за факта, че някои хора са по-податливи на объркване на ляво и дясно.

Тъй като хората, изложени на риск, често не считат, че имат проблем, проверката на способността за разграничаване на ляво и дясно - например чрез онлайн психометрични тестове - може да позволи на студентите да определят доколко добре се справят с това.

Тези, които имат затруднения в тази насока, ще са информирани отрано и ще са особено бдителни в определени ситуации.

Свеждането на разсейването до мининум също е особено важно. Например по време на критични фази на полет, пилотите е желателно да се въздържат от незадължителни разговори, за да се избегне ненужно разсейване. Подобни правила при управлението на самолети, както и други стратегии, са много подходящи за прилагане и в друга среда.

Oще: дясно  ляво  мозък  мозъчни функции  студенти по медицина 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

6 Winora | 30.03.201512:54

Хм, "паузирате". Хубава българска дума. Не я знаех, вече ще казвам на моя, "не, не паузирай, по-бързо, по-бързо".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 30.03.201509:54

Крив Макарон
----------------------------------------------------------------
И аз съм го чувал това от дядо ми. Много щастлив
Иначе - как се изменя света - ако сега се призове новобрански набор - половината пичлемета няма да си имат понятие кое е "сяно" кое е "слама".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 30.03.201509:01

Дядо ми обичаше да се шегува, че в казармата връзвали на краката на на войниците сено и слама. Те това можели да различават, докато абстрактни понятия като "ляво" и "дясно" не ги разбирали. Може би са имали познания единствено къде е "тук", и къде е "там", като опростено пресъздаване на понятието "пространство". Но... ляво и дясно им били непознати Много щастлив Както и да е, когато обучаващия командвал, той командвал не "леви, десни", а "сено, слама, сено, слама".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 29.03.201523:35

В циганския език няма понятия за ляво и дясно, тези от тях които са неграмотни, дори не предполагат че съществува ляво и дясно.

Лщбопитно е че Природата прави разлика между ляво и дясно, в живите организми алфа-аминокиселините са почти изцяло ляво въртящи изомери, при синтетичното им получаване са смес от равни количества леви и десни изомери, организмът обаче може да усвоява само ляво въртящите изомери.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.01.2015, 20:57

2 Bacillus Bulgaricus | 28.03.201517:43

Една от дълбоките загадки на Вселената е що е ляво и що е дясно. Аджеба защо тези две неща не подлежат на дефиниция. Тази загадка може да се сложи редом до въпросите що е време, що е пространство, що е светлина...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 28.03.201510:30

Нааляяя-я-я...во!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани