Секс за благото на другия | webcafe.bg
Webcafe

Секс за благото на другия

Lifecafe, по Wall Street Journal
03.05.2013, 16:42 (обновена 09.05.2013, 16:59)
мъж, жена, влюбени

Колко често женените двойки трябва да правят секс?

Крис Моуър и неговото гадже от гимназията Афтън са щастливи младоженци. Обичат да се разхождат в парка, да ходят на излети в гората, да излизат с приятели и дори ходят на уроци по танци.

Въпреки това, преди да е минала и половин година от бракосъчетанието им, Моуър развива едно доста основателно притеснение: че двамата не правят достатъчно секс, а ситуацията се влошава с всяка изминала седмица.

Когато Крис се опитва да поговори за този проблем с жена си, тя променя темата. Тогава той се опитва да го прошепне в ухото й, но тя не му обръща внимание. След като в Интернет прочита, че жените се възбуждат от мъже, които вършат домакинска работа, той започва да мие чиниите и да пуска прахосмукачката по-често. "Това обаче не промени нищо," споделя 30-годишният уеб дизайнер, който живее в Уест Джордън, Юта.

И така, месеците се превръщат в години, а креватната суша - в пустиня

Моуър решава да води дневник на сексуалния им живот, който държи на нощното си шкафче. В него той начертава таблица, която попълва с различни данни, в зависимост от ситуациите, в които попада: предлагал секс, но му се отказва; планирали са да правят секс, но това не се случва, и така до случаите, когато действително са правили секс.

Моуър споделя, че той е отхвърлян през 95% от времето, но според жена му паметта му е силно субективна. В резултат на това отхвърляне, той става по-сприхав, напълнява и престава да желае да се прибира вкъщи вечерно време. "За да се почувствам добре, тя трябваше да прави секс с мен," споделя той. "Иначе си мислех, че не ме обича повече".

Семейството обикновено е склонно да говори открито за добре познатия му източник на брачно нещастие - различните очаквания за секса. Двамата твърдят, че са открили решение на този проблем, което според тях е спасило брака им, и искат да го споделят с другите двойки в тяхната ситуация.

Спомняте ли си онази сцена от "Ани Хол", в която героите на Уди Алън и Даян Кийтън отговарят на въпроса колко често правят секс пред терапевтите си? Героят на Алън Алви Сингър се оплаква: "Почти никога. Може би три пъти седмично." Ани Хол пък отговаря. "О, постоянно правим секс. Бих казала три пъти седмично". Разбира се, всичко това е много забавно. Е, може би за мъжете не чак толкова, колкото за жените.

Според експерти сексът е по-емоционално изживяване за мъжете, отколкото за жените

Мъжете са склонни да изразяват чувствата си чрез действия, а не думи. За разлика от много жени, вероятно те не провеждат проникновени разговори с всеки (от най-добрия си приятел до случайния шофьор на автобус) и често ограничават прегръдките си и физическия израз на любовта си до най-близките членове на семейството.

Нищо чудно, че сексът започва силно да им липсва, когато изчезне. За тях той е начин да бъдат агресивни и мъжествени, но едновременно с това нежни и уязвими. "За някои мъже, сексът може да бъде основният начин да комуникират и да изразяват своята интимност," разкрива Джъстин Лемилър, социален психолог от Харвард, който изучава сексуалността. Отнемането на секса "им отнема основният емоционален отдушник".

"Емоционалната нищета" на недолюбените мъже

Твърде опростено е да приемаме, че мъжката сексуалност е предимно биологична и че мъжете постоянно търсят физически отдушник, коментира Естер Перел, семеен терапевт от Ню Йорк и автор на "Размножаване в плен". Мъжете в много по-голяма степен от жените се свързват със своите партньори чрез секса, твърди тя.

Това се доказва чрез страха им от отхвърляне, притесненията за начина, по който са се справили и желанието им да доставят удоволствие. "Когато един мъж се депресира, защото не го докосват, той много прилича на малко момченце, което си стои в леглото и плаче, защото иска да бъде нагушкано," обяснява тя. "В такива моменти мъжът изпитва емоционална нищета."

Въпреки това в тялото протичат и някои биохимични процеси. Физическото докосване от всякакъв вид повишава нивата на окситоцин в мозъка и при двата пола. Оргазмът пък кара мозъка да освобождава окситоцин и вазопресин - "хормоните на щастието", за да насърчи емоционалното привързване. Мъжете могат да разчитат на своите партньорки не само за секс, но и за по-голямата част от несексуалните докосвания.

Мъжете обикновено изпитват оргазъм по-често от жените и получават заряд с тестостерон от тях, който ги кара да се чувстват по-добре. "Ако им отнемете секса, те ще бъдат лишени от химическите стимуланти, които им дават усещане за щастие," допълва Хелън Фишър, професор по антропология от университета "Рътгърс".

Какво количество секс обаче е "нормално"?

Почти 80% от женените двойки правят секс няколко пъти месечно или повече: 32% от двойките посочват, че правят секс между 2 и 3 пъти седмично, а 43% - няколко пъти месечно, по данни от "Социалната организация на сексуалността: сексуални практики в САЩ" - изследване от 1994 година на университета в Чикаго, което се счита за едно от най-всеобхватните в тази област.

Изследване, публикувано в майското издание на "Social Psychological and Personality Science" разглежда сексуалното желание в дългосрочни връзки и обобщава, че хората са по-способни да поддържат въпросното желание, когато са мотивирани да отговорят на сексуалните нужди на партньора си, дори и тези нужди да противоречат на собствените им предпочитания.

Изследователите наричат това явление сексуална комунална сила, а хората, които я демонстрират в по-висока степен, са склонни на сексуална активност със своите партньори дори когато тази активност не ги възбужда. Те очакват партньорът им да направи същото за тях, ала не е задължително тази размяна да се случи непосредствено.

Изследването проследява живота на 44 дълготрайни двойки с партньори на възраст между 23 и 60 години. В него те отговарят на въпроси, целящи да оценят тяхната сексуална комунална сила. Освен това, участниците си водят дневници в продължение на три седмици, записвайки степента на сексуалното си желание, причините, поради които са правили секс (ако са), както и други детайли за удовлетворението и усещането им за близост.

Четири месеца по-късно, изследователите провеждат същите експерименти, за да проверят какво се е променило.

Стремежът към секс "за благото на другия" като рецепта за успешен брак

Резултатите показват, че хората с високи нива на сексуална комунална сила имат по-голямо сексуално желание, което поддържат относително стабилно през петмесечното проучване. Хората с ниски нива стартирали в изследването с по-малко желание, което постепенно намалявало. Между половете няма значителни разлики.

"Мислим че хората с по-висока сексуална комунална сила са по-фокусирани върху положителните резултати в тяхната връзка," коментира Ейми Мюз, сътрудник в университета в Торонто и водещ автор на изследването. "Те правят секс, за да повишат интимността и да се почувстват по-близо до партньора си, вместо да задоволят себе си - и именно това ги кара да изпитват по-силно желание".

Да се върнем пак към Крис и Афтън, които са женени от повече от 10 години, имат силни религиозни вярвания и са правили секс за първи път през първата си брачна нощ. И двамата споделят, че тогава са били доста развълнувани, но и притеснени. "Очаквахме сексът да бъде нещо разтърсващо, но това някак не се случи," коментира Моуър.

В началото на брака им, Афтън забременява, но претърпява аборт. След това либидото й спада значително и тя се чувства все по-неудобно обсъждайки секса със съпруга си. Двойката изкарва по цели месеци, а веднъж дори година без да прави секс.

"Знаех, че се чувства лишен от интимността, от която така силно се нуждае и иска, но цялото това напрежение, което изпитвах, ме караше да го искам дори по-малко," си спомня 31-годишната г-жа Моуър. Той от своя страна споделя: "Имах възможност да опозная съпругата си на интимно ниво, но просто не бяхме отворени към идеята".

В един момент Крис попада на книгата "Страстният брак" от Дейвид Шнарц, която го убеждава да изхвърли таблиците, които води

Той моли и съпругата си да я прочете, след което й споделя, че двамата трябва заедно да работят върху здравословния си сексуален живот ако искат да спасят брака си. "Когато той ми каза: "Чувствам се, сякаш вече не ме обичаш", това много ме стресна," споделя г-жа Моуър. "Затова реших да се оставя да почувствам това, което наистина чувствам, и се опитах да задълбая във всичко онова, което съм потискала през цялото време". Освен това, споделя тя, четенето на книга за секса я е накарало да се почувства секси.

Изглежда че точно при тази двойка методът е сработил. Семейство Моуър споделя, че през изминалия месец са правили повече секс, от колкото през последните две години взети заедно. "Преди се съсредоточавахме върху себе си," споделя г-н Моуър. "А сега правя секс със нея, защото ми харесва да прекарваме времето си заедно един с друг. Вече не става въпрос за егото ни".

Естествено, не винаги подобни рецепти са универсално решение - сексуалността на хората не се определя само от пола, варира и в зависимост от културата и социума, възрастта и дори обстоятелствата в рамките на конкретния ден. За други хора успехът може да се крие в отварянето на връзката към други хора, или в раздяла; далеч не винаги и въпросът е, че мъжът може да иска по-често секс, а жената не.

Сексолозите твърдят, че решението е двойката да обсъжда (и изпробва) без опасения своите сексуални и емоционални потребности - и понякога двамата взаимно да прекрачват границите на зоната си на комфорт в името на щастието на другия.

Oще: брак  жена  жени  мъж  мъже  обвързване  отношения между половете  секс  семейство  хормони 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

8 Starija hush | 07.05.201303:03

За да имаш по често секс е необходимо да си създаваш атмосвера.С предишната съпруга редовно всека вечер си гледахме порно с ракиа и мезе.Така си изкарваше всеки ден ебане даже и по два пъти на ден.Но сегашната е противоположна.Не иска да гледа порно филми.Дори ми се кара ако гледам демек нещо като изневера.Затова и секса с нея е по редко за което тя си е виновна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

7 еднажена | 05.05.201300:26

Имало едно време градинар , който не просто помирисвал , създавайки съвършенството , той вдъхвал и както никой друг предусещал всяка фаза в неговият растеж.Цветето танцувало , рисувайки думите , докато се превърнат в патерици , а цветовете в спомени ...любовта си почине , и глупостта отмине Много щастлив
...Но той не спира да сее Усмивка : ...т'ва плевели , плод или красота - все ще овършее , като дойде есента Mr. Green
Еле пък краставици и домати - за салата Много щастлив

https://www.youtube.com/watch?v=_-QPvffO1gs
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

6 еднажена | 05.05.201300:02

Може ли да те бъзна , чета бързо Много щастлив , преди да изгледам нещата , които си подбрал Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

5 еднажена | 04.05.201323:32

Много щастлив Това да се ч..аш с кауза е все едно на самото легло висят буквално още няколко Много щастлив Егати еВането , егати благородството Кул

https://www.youtube.com/watch?v=xat1GVnl8-k
ангелче Не че го няма в света Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

4 еднажена | 04.05.201323:23

Много щастлив Много щастлив Смее се Смее се ангелче ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

3 еднажена | 04.05.201323:13

Ух , че си скромен Много щастлив

https://www.youtube.com/watch?v=uAOR6ib95kQ

на бира

ДА! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

2 еднажена | 04.05.201322:41

Никога писател или какъвто и да било творец , не би бил в състояние да онагледи , чрез собствени изрази средства ужаса на душата , сблъскала се с материята Много щастлив :
(Дори без да зачитаме борбата със суетата.)
Затуй , обаче процесът е двупосочен , вместо ние - недъгави да творим тях , чистите ще стъпим и рисуваме в техният свят , да Много щастлив Много щастлив
https://www.youtube.com/watch?v=diT3FvDHMyo

Съвършените ми картини са там , а твоите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

1 еднажена | 04.05.201322:10

Ами ний , дето сме прекрачили всички граници на хедонизъм , през цялото време пълзейки по острието на бръснача - рез от тук , рез от там - само и само да опазим покрай своята , и чуждата сексуалност?
Мимоходом Много щастлив - завоеватели на всякакви погранични и напълно достъпни , бих ги нарекла вътрешни , без каквато и да било среща с маструбацията , зони на изследователска дейност:

http://www.youtube.com/watch?v=ik2YF05iX2w

ангелче
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани