Литературни предсказания | webcafe.bg
Webcafe

Литературни предсказания

Надежда Караянева
12.12.2014, 19:17 (обновена 19.12.2014, 08:26)

1 от 3 снимки Назад Напред

Ален Делон

Рождената дата на актьора Ален Делон съвпада с тази на Дориан Грей от романа на Оскар Уайлд

Дали писалите не притежават някаква необикновена сила, благодарение на която могат да предсказват бъдещи събития? В историята са известни няколко изумителни предсказания, които са дело именно на писатели.

Едно от най-известните такива предсказания е с свързано с творчеството на Едгар Алън По. През 1838 г. е публикуван неговият роман "Историята на Артър Гордън Пим", който се оказва и единственият завършен роман на писателя. В него се разказва за корабокрушението на кораба Грампус и за трагичната съдба на корабокрушенците, които, за да оцелеят, са принудени да изядат един от своите другари - Ричард Паркър.

През 1884 г. такова събитие се случва действително при корабокрушението на кораба Миньонет. Съвпада дори и името на изядения от корабокрушенците младеж - Ричард Паркър.

Друго известно предсказание е свързано с творчеството на писателя Морган Робертсън. През 1898 г. е публикуван неговият роман "Гибелта на Титан", в който се разказва за потъването на кораба Титан, който е считан за непотопяем. Титан потъва в резултат от сблъсък с айсберг.

През 1912 г. години това събитие се превръща в действителност с потъването кораба Титаник, който също като Титан е считан за непотопяем и потъва в резултат от сблъсък с айсберг.

Горните две предсказния са много известни, но аз намерих и трето предсказание, за което не съм чувала досега да се споменава никъде. Предсказанието този път не е свързано с творчеството на американски, а на ирландски писател.

Става въпрос за Оскар Уайлд и неговия единствен публикуван роман.

"Портретът на Дориан Грей" е публикуван за първи път през юли 1890 г. от американско литературно списание. По-късно писателят прави някои промени в своя роман и той е публикуван отново, този път във Великобритания. Това се случва през месец април 1891 г.

Именно втората версия на произведението е тази, която познаваме и до днес. В романа на Оскар Уайлд се разказва за поразително красивия младеж Дориан Грей. Дориан е толкова красив, че предизвиква удивлението и възхищението на всички околни.

Изключително любопитен е фактът, че в своя роман писателят посочва дори и рождената дата на измисления от него герой - в първата версия на романа тя е 8 ноември (в глава X на тази версия се споменава, че 7 ноември е навечерението на рождения ден на Дориан Грей), а в изданието от 1891 г. за рождена дата на главния герой се посочва 10 ноември (в глава XII на романа се споменава, че 9 ноември е навечерението на неговия рожден ден).

Повече от 70 години по-късно, през 60-те години на XX век, за най-красив мъж на всички времена е обявен поразително красивият френски актьор Ален Делон. Великият актьор е роден на 8 ноември.

Учудващо, рождената дата на Ален съвпада напълно с рождената дата на Дориан от първата версия на романа и е доста сходна с тази от втората версия на произведението. Възможно ли е, известният с възхищението си към мъжката красота писател Оскар Уайлд да успява да предскаже раждането на най-красивия мъж?

 

*Текстът е получен на редакционната поща на WEBCAFE.BG.

Oще: актьор  ален делон  дориан грей  едгар алън по  звезда  литература  оскар уайлд  писатели  портретът на дориан грей  предсказания  титаник 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 14.12.201421:04

Мълий, сека врачка-новата Кари Б...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 13.12.201417:14

А уебкафето - какво постват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.04.2014, 13:19

1 hektors | 13.12.201415:50

По - голяма простотия от това с предсказанието на Оскар Уайлд не бях чувал. Авторката на статията да се замисли над това какво пише. Чуди се
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани