Библиотека между листата | webcafe.bg
Webcafe

Библиотека между листата

Webcafe.bg
30.08.2012, 15:28 (обновена 31.08.2012, 10:56)
Паркът

Снимка: © Галя Йотова, Една седмица в София

Инициативите за споделяне на книги не са нещо ново, но пък и не са се превърнали в дългосрочен модел, затова нямаше как да не се запалим по новия проект на хората от фондация "За Оборище“. Именно те преди две години ускориха процеса за откриването на парка на Военната академия, като не само проведоха кампании, но и участваха в отстраняването на бръшляна, който задушаваше дърветата. Сега между тях ще сложат един случайно намерен библиотечен шкаф, украсен от група художници и пълен с книги.

Откриването на Парк библиотека "Между листата“ е утре (събота, 1 септември) от 11 часа, когато не само можеш да видиш какъв живот са вдъхнали на една стара, захвърлена мебел младежите от Десет души, но и да разгледаш съдържанието на шкафа, който винаги ще ти предлага добра компания при самотна разходка в парка.

Заради риска от неконтролируем глад за книги, организаторите молят:

- Когато вземете книга, върнете я на мястото й, след като приключите четенето.
- Ако имате излишни книги, които "не знаете какво да правите” – оставете ги тук.
- Ако искате да вземете книга за вкъщи – заповядайте – но оставете друга на нейно място.

Целта е колекцията в шкафа, който побира около 50-60 книги, да бъде непрекъснато обновявана. Библиотеката ще стои в парка два месеца, а после идеята е да бъде монтиран близо до някое заведение, "още повече, че предстои сезон, в който хората ще продължат да стоят повече навън, заради забраната за пушене", казва Петър Дъбов, председател на "За Оборище". "Ако този социален експеримент проработи, може да инициираме подобни в другите два парка в нашия район – Докторската градина и парка Заимов".

В неделя хората от фондацията, които - освен че се грижат за облагородяването на квартала си, имат редовни квартални тиймбилдинги, ще реализират и новия си ангажимент към Дома за деца, лишени от родителски грижи "Павел Бобеков" в Панагюрище.

"Вече трета година ги посещаваме периодично и винаги носим нещо, но забелязахме, че контактът е много по-важен от финансовите жестове. Освен че сме им носили велосипед, футболни топки и всякакви спортни пособия, често спортуваме с тях", разказва Петър.

Затова стипендиите, които са решили да дават на тези, на които им предстои да напуснат дома, са свързани с професионални курсове. Тази неделя две момичета ще получат такива, като едното е избрало шофьорски курс, а другото козметичен.

Стипендиите на стойност около 1200 лева ще бъдат на името на Рачо Колев, който почина през април. Той не само беше част от фондацията, но децата го харесваха и затова от "За Оборище" смятат, че подобни награди ще бъдат страхотен мотив за тях.

Oще: библиотека  военна академия  за оборище  книги  парк 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 31.08.201210:54

Страхотно!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани