Пазар за отчаяни булки в Китай | webcafe.bg
Webcafe

Пазар за отчаяни булки

Webcafe.bg , по CNN
18.10.2011, 12:03 (обновена 23.10.2011, 09:19)
Пазар за булки в Китай

Брачният пазар на Китай е по-натоварен от Женския пазар в неделя сутрин

"Брачният пазар" на Китай е по-натоварен от Женския пазар в неделя сутринта, но успеваемостта му е по-ниска от тази на бюрата по труда. 

"Идвам тук всеки уикенд през изминалите две години, но успеваемостта е много ниска," споделя отчаяна майка, клатейки глава. "Някои хора са тук от пет години, но така и не са открили никого досега".

"Дъщеря ми отиде да учи в Англия за седем години," продължава тя. "Когато се върна, вече беше прекалено късно за нея да си намери приятел... Тя смята, че престоят й във Великобритания е имал смисъл, но за мен няма нищо по-важно от това да започнеш семейство". 

Зле пазената тайна на китайския пазар за "отчаяни булки" 

"Брачният пазар" на Народния площад в Шанхай, или "Ъгълчето на сватовниците" както още го наричат местните, вече се е превърнал в истинска институция. Всяка събота и неделя стотици родители се събират, без значение какво е времето, стискайки в ръка листове хартия, които описват децата им в няколко кратки фрази: възраст, ръст, образование, работа, заплата, дали са учили в чужбина и дали разполагат със собствен апартамент.

Въпреки че родителите нямат нищо против да говорят с чуждестранни журналисти, с надеждата децата им да имат възможността да си намерят партньор-чужденец, никой от тях не е склонен да разкрие истинските имена или снимките на своите отрочета пред медиите, а повечето отказват и да бъдат снимани. 

Следването на китайските младежи в чужбина обикновено значи по-трудно задомяване

"Дъщеря ми не одобрява, че идвам тук - откраднах нейна снимка, за да я донеса на пазара и да я представя пред потенциални съпрузи," споделя неутешим баща. Досега той е пратил 29-годишната си дъщеря на 12 срещи с различни мъже, които открил на "брачния пазар". "Но никога не се получава," разочаровано поклаща глава той.

Въпреки малката вероятност за успех на пазара, родителите упорстват и не се отказват от надеждата, че ще открият подходящ партньор за рожбите си. "Ако намеря едно подходящо момиче от 100, значи съм постигнал успей" казва друг загрижен баща.

"Синът ми е много придирчив. Много момичета се интересуват от него, но той похарчи много пари за образованието си в Стокхолм, където беше седем години - и дори все още няма собствена къща".

Майка от Северен Китай обаче вижда проблема в друга светлина. "Съвременните родители имат много високи изисквания спрямо децата си" твърди тя. "Родителите искат за децата си това, което самите те не са успели да постигнат".

Нейната 28-годишна дъщеря, която е мениджър на проекти в чуждестранна компания, приема факта, че майка й посещава подобни "брачни пазари", за "пълна излагация". Но според майка й съществува традиционна представа, че хората трябва да се женят. "Ако умра и дъщеря ми още не е омъжена, няма да могат да ми затворят очите". 

Своята половинка на "пазара" обаче дирят далеч не само младежи

Въпреки че средностатистическият профил на участниците в "брачния пазар" е между 20- и 30-годишни работещи хора, като броят на жените значително надвишава този на мъжете, винаги има и такива, които се отличават от тълпата.

"Направих специална реклама именно защото не искам да се загубя сред тълпата," обяснява Джан Венян, стоейки до табелата си, държейки в ръка снимката от дипломирането си в университета.

73-годишният шанхайски вдовец, който идва на пазара почти всяка събота и неделя, споделя, че някога е използвал агенции, за да се опита да си намери нова партньорка, но тяхната основна цел е била да му вземат комисиона за посредничеството, а не да търсят подходящи за него жени.

"Трудно ми беше да събера кураж и да дойда тук," допълва той. "Преди имах съпруга. Тя беше много красива, но почина. Не ми липсва нищо в живота, освен някой, с когото да разговарям вечер".

Докато казва това, Джан забелязва две жени, загледали се в табелата му. Той им маха и ги приканва да се приближат. Едната от тях е на 68 години, също от Шанхай. За първи път посещава пазара. Говорят си около 10 минути, след което разменят контакти. 

Дали ще се получи между тях? 

"Първо ще поговорим като приятели и ще видим дали си подхождаме," обяснява Джан. "Пък после ще видим".

Oще: брак  булки  китай  пазар  партньор  партньори  родители 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

18 Лудколю Деликолев | 23.10.201108:55

Да дойдат отчаяните китайци на пазара за цигански булки на Старозагорската гара. Никой нема да си тръгне без булка или поне без трипер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

17 янаки | 21.10.201109:36

Ти, като те гледам на снимката си от Близкия изток, личи ти и по правописа и по владеенето на говоримия български език.

Къде видя бе, ефенди, че съм комплексар. Подкрепих предната реплика, която си беше на място, а именно, че при полложение, че китайците мъже са с много повече от жените, не би имало проблем булките да си намерят младоженец.

И аз намерих решение в текста – че става въпрос за попрезрели булки, които са завършили на Запад и имат много високи изисквания.

И един съвет, ако искаш да напреднеш в Европа, учи, аго, езика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2011, 14:14

16 OMG | 20.10.201122:08

Я па го тоя Яняки и той коментира, не му изнася изучила девойка, че и чак на 29....на бас, че янаки е самотен комплексар Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

15 янаки | 20.10.201115:01

Става дума за „презрели” булки.
Хем презрели, хем претенциозни (образовани на Запад).
(Така е според текста - 29 годишна, учила на Запад!)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

14 fALLEN | 20.10.201114:44

мъжете там, доколкото си спомням, са поне с 30-40 млн. повече от жените, с тенденция разликата да стане над 120 млн. в близките години (и в големите градове). и тия хора ми твърдят, че тия булки не могат да си намерят женихи? за некви малоумни киликандзери ли иде реч, що ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

13 иван | 20.10.201107:09

„Тези, учили или живяли в чужбина обикновено взимат и родителите си при себе си по някое време. Поне талива са моите наблюдения от.... Илиянци”

Добре е казано, но......
Всяко правило си има изключение. Все пак китайците са близо един милиард и триста милиона. Тези, които са емигрирали са нищожен брой в сравнение с тези, които са останали н страната си. И те не могат да бъдат еталон за това, как живеят китайците в страната си. Да не говорим, че Шанхай е двадесет милионен град и сто-двеста „търговци” там също са едното нищо. По-скоро един куриоз.

Факт е, че в Китай се смята за задължително децата да се грижат за родителите си. Затова е изключението в семейното планиране, когато мъжът и жената в младото семейство са от семейства с по едно дете, да им се разрешава да имат две деца.

Бил съм в Китай и мога да твърдя, че поне за сега, нещата стоят така. Родителите на пазара за булки се притесняват не за себе си лично, а че техните деца ще останат без подкрепа в старините си. И, в по-общ план, че са в дълг към предците си, които са предмет на религиозен култ, че не са осигурили продължението на рода си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

12 Ekaterina Kasabova | 19.10.201123:37

Пазар - търговия
Булка - любов
Отчаяние - чувство
Пресечна точка - ?!
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

11 veselavesela | 19.10.201123:28

Тези, учили или живяли в чужбина обикновено взимат и родителите си при себе си по някое време. Поне талива са моите наблюдения от.... Илиянци Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

10 иван | 19.10.201122:07

Когато се правят заключения за различни, куриозни за нас, явления в Китай, трябва да се помни, че това е един друг свят.

Поведението на тези родители може да бъде разбрано само ако се знае, че все още в Китай, няма възрастни хора, които да имат деца и които да живеят сами.

Дълг на всеки китаец е да се грижи пряко, а не от километри, за родителите си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

9 veselavesela | 19.10.201120:02

Китайки, учили в чужбина се връщат и застават на "пазара за булки"
Смее се Смее се Смее се
почти го повярвах..
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани