Историята на американския култ | webcafe.bg
Webcafe

Историята на американския култ

webcafeLifecafe, по Refinery 29
26.06.2015, 15:13 (обновена 01.07.2015, 08:10)
чарлс менсън, чарлз менсън, история на американския култ

Снимка: © Getty Images

Нито една история за култове не би била пълна, ако не споменем най-известния окултен водач на Лос Анджелис - Чарлс Менсън

Калифорния отдавна се слави като място, където физическото и духовно подмладяване е гарантирано. В края на 20-и век, докторите предписват преместване в Ел Ей на хора, които страдат от хронични заболявания като артрит, например, или имат проблеми с психичното си здраве. Мнозина отиват на Западния бряг, за да бъдат спасени - емоционално и физически. Естественото, районът привлича и много "лечители".

И до днес е мистерия защо всякакви нови движения изникват постоянно. Искаме да се чувстваме добре, искаме нещо вълнуващо, в което да вярваме. Очарованието на различните култове и харизмата на лидерите им е нещо, което не може да бъде пренебрегнато с лека ръка.

Има няколко задължителни неща при изграждането на култ: алтернативна идеология, по възможност новаторска, по-добър начин на живот, отдадени на каузата последователи, харизматичен лидер.

Култовете често биват неразбрани или демонизирани, не защото са непременно опасни, а тъй като са влиятелни и радикално подривни. Те се целят в най-дълбоките ни желания предоставят убедителни, смислени алтернативи на доминиращата култура.

Но, разбира се, възниква въпросът: Защо толкова много хора се забъркват с култове? Човек често променя начина, по който гледа на всичко и се възприема като нещо повече от това, което обществото му втълпява, че е. Култът предоставя възможност за личностна и културна трансформация.

Нека се "гмурнем" в легендарната връзка на Ел Ей с религиозните и мистични движения.

Фамилията МенсънHито една история за култове не би била пълна, ако не споменем най-известния окултен водач на Лос Анджелис - Чарлс Менсън, и неговото т.нар. семейство.

Менсън е несбъдната рок звезда, която събира съмишленици по калифорнийския брях в края на 60-те. Първо спира в Сан Франциско, а после се заселва в Ел Ей.

Вдъхновен от учението на Дейл Карнеги и книгата му "Как да печелим приятели и да влияем на другите", Менсън се превръща от дребен престъпник в един от най-известните култови лидери на 20-и век.

Пътят му бързо се обръща към злото. Неговият клан от млади хора с промити мозъци убива съпругата на режисьора Роман Полански - Шарън Тейт.

Менсън е осъден за съучастие в убийствата на бременната Шарън Тейт, Лено Ла Бианка и Розмари Ла Бианка, извършени от членове на групата по негово разпореждане. Първоначално е осъден на смърт, но през 1972 г. Върховният съд на Калифорния отменя екзекуциите и Менсън получава доживотна присъда. Понастоящем изтърпява наказанието си е в щатския затвор Коркоран.

Джим Джоунс и Народния храмЧували ли сте израза "Drinking the Kool-Aid"? Произлиза от масово самоубийство от преди повече от 3 десетилетия. Подправено с цианид питие било раздадено на хората.

Необичайна верига от събития довежда до смъртта на повече от 900 души в средата на южноамериканската джунгла в Гаяна. Случилото се на 18 ноември 1978 г. е известно като "Клането" в Джоунстаун, макар да става въпрос за масово самоубийство.

Култът Джоунстаун (официално известен като "Народния храм") е основан през 1955 г. от проповедника Джим Уорън Джоунс от Индианаполис. Той е комунист, създал своето либерално духовенство, осланяйки се на комбинация от религиозни и социалистически идеи. Преди да се засели в Гаяна, "Народния храм" има няколко локации в Калифорния, включително църква в Ел Ей.

Прекомерната употреба на наркотици и параноята карат Джоунс да нареди на последователите си да се самоубият през 1978 г. Той също е сред жертвите на коктейла с цианид.

Членовете на "Народния храм" били обучавани години наред в готовност за масовото самоубийство. Джим Джоунс споделял с последователите си своето параноично убеждение, че американското правителство крои заговор да унищожи всеки, който е замесен в култа.The Source Family


Определено това "семейство" е по-малко зловещо, отколкото някои от другите, съществували по същото време. То е ръководено от бившия морски пехотинец Джеймс Едуард Бейкър. Неговите последователи са млади, с дълги коси, красиви. Всички те работят в здравословен ресторант на Сънсет Булевард.

Бейкър е перфектният кандидат месия на 60-те - вози се в бял Ролс-Ройс, фронтмен е на психеделична рок група. В началото на 70-те Бейкър и хората му се местят в Холивуд. 140 души живеят в една къща. По цял ден се занимават с медитация и йога.

Ейми Семпъл МакферсънEйми е основател на Международната църква на здравото благовестие. Омъжва се за петдесятния евангелист Робърт Симпъл на 12 август 1908 г. Две години по-късно, след завръщането си от мисионерско пътуване в Китай, той умира. По-късно тя среща Харълд МакФерсън - касиер в ресторант, и през 1012 г. се омъжва за него. След раждането на втория си син и страдаща от силна следродилна депресия, тя е настанена в болница поради различни заболявания, някои от тях считани за психосоматични.

По-късно тя ще каже на последователите си, че е чула Божия глас да я пита: "Сега ще отидеш ли?" Така започва нейното служение, което става доста известно. Ейми пътува из страната със своя "автомобил на благата вест". Нейните слушатели се множат. За 1,5 млн. долара е построен Молитвен храм. Бил съоръжен с въртящ се, светещ кръст, който е можел да се види от 50 мили, кристални свещници и богато украсено кубе, голям тръбен орган и 5300 места.

Когато е на върха популярността си, Ейми проповядва послания за греха и покварата. Обвинена е в инсцениране на собственото си похищение. Жена на име Лорейн Уайзмън твърди, че Ейми била видяна с женен мъж в хотела през времето на отвличането си.

Ейми предприема пътуване из САЩ - "Обиколка за възстановяване на правата", изпросвайки си пожертвования за необходимите й средства за защита. През 1931 г. се омъжва за актьора Дейвид Хътън. През 1934 г. третият съпруг подава документи за развод. 55 различни обвинения и контраобвинения са предявени в обърканата битка между Ейми, майка й, сестра й няколко длъжностни лица от храма. Здравето на Ейми започва да се влошава. На 27 септември 1944 г. е намерена мъртва в хотелската си стая в Оукланд, Калифорния. Синът й я намира в безсъзнание, заобиколена от хапчета и наполовина празно шише капсули Секонал - силно успокоително. На погребението идват 7000 опечалени.

Карлос Кастанеда

Наричан Кръстникът на Новата епоха, роденият в Перу Кастанеда добива популярност с книгата си "The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge". Тя е първата от няколко, в които става дума за срещите му с мистериозен шаман от северната част на Мексико. По-късно Кастанеда започва да практикува онова, което нарича "вътрешно свързване със себе си и света."

Гуруто се оттегля от публични изяви в началото на 70-те, когато на книгите му започва да се гледа като на фантастика, въпреки че той вече има доста последователи, включително множество жени, които стават негови интимни приятелки. След като умира през 1998 г., 5 от приятелките му, наричащи се вещици, изчезват по силата на т.нар. "самоубийствен пакт". Останките на една от жените са намерени от случайни минувачи в парк през 2003 г.

Децата на Бога

Дейвид Берг, или Мойсей Давид, както е известен, е спорен лидер на Божиите деца, които се сформират в Хънтингтън Бийч през 1966 г. Някои свързват култа с името на актьора Ривър Финикс (на снимката) и семейството му. Братът на Хоакин Финикс почина от свръхдоза през 1993 г., когато беше на 23 г. В интервю Хоакин Финикс разказа, че Божиите деца е бил съвсем невинен култ, на който хората гледали с лошо око.

Въпреки, че ученията на църквата са били базирани на Светото писание, жените последователи на Бърг били използвани като сексуална примамка, за да бъдат привлечени повече мъже в култа.

Членове на движението обикаляли плажовете на Южна Калифорния в търсене на нови попълнения, предимно тийнейджъри. Един от тях бил Джеръми Спенсър - оригиналният китарист на Fleetwood Mac. Той изчезва на път за книжарница в Лос Анджелис. Появява се пет дни по-късно, с бръсната глава, заявявайки, че се е присъединил към Божиите деца. Сега общността е преименувана на Family International и все още има хиляди членове по целия свят.

Задругата на себереализацията

Тази група все още притежава някои от най-красивите земи в Ел Ей, включително приказно светилище с изглед към Тихия океан и стар хотел. Движението е основано от Парамаханса Йогананда през 1920 г. и е замислено като като център за медитация и йога. Целта е да се достигне божественото съзнание и да се установи хармония между ума, тялото и духа.

Елвис Пресли бил добър приятел и гост на "задругата". Джордж Харисън от Бийтълс също бил почитател на Йогананда.

Сциентология

За тази противоречива религия беше намекнато във филма на Пол Томас Андерсън "The Master". За нея пише и в статията "Отстъпник" ("The Apostate") на сп. Ню Йоркър. На нея се основава и книгата Going Clear, по която пък е направен документален филма на HBO. Том Круз, Джон Траволта и Бек са сред известните последователи на сциентологията. Сциентологията e система от религиозни вярвания и философски идеи, основана в САЩ от писателя Лафайет Роналд Хъбард през 1952 г.

Според сциентологията всеки минал живот има неестествени преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо енграмите трябва да бъдат открити и премахнати. Това се извършва чрез "прослушване" по време на скъпоструващи (понякога десетки хиляди долара) курсове.
В последните години сциентолозите нашумяха и покрай скандалите в Германия и Франция. Оказва се, че те изграждат свои тайни служби в тези страни. Организирано е изнасянето на три милиарда долара в Люксембург, Дания и САЩ.

Full Circle
Tова е духовната общност около актьора Андрю Кийгън ("10 неща, които мразя у теб"). Разположена е в прекрасна бивша църква във Венеция. Не се подчинява на определена доктрина. В действителност, мисията на Кийгън е да "активирате високи вибрации", а Full Circle според него е "съзнателно социално движение." Мнозина повдигната вежда, след като полицията хвана движението да сервира незаконно комбуча (чаена гъба) на благотворително събитие.

 

Oще: full circle  refinery 29  the source family  андрю кийгън  божиите деца  движение  децата на бога  джим джоунс  ейми семпъл макферсън  история на американския култ  карлос кастанеда  култ  култове  народния храм  общност  семейство  сциентология  чарлз менсън  чарлс менсън 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 27.06.201515:39

Какъв е смисъла от американски култ, след като може да слушаш чалга? Пророците на чалгата вместо да теоретизират, да ситезират, и да коцептуализират идеи просто казват "нещата каквито са", и постигат същия ефект. И без да внушават сложни теории за края на света унищожават смисъла от животът като насочват лековерните си последователи към лъжеморал.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани