На две колела над София | webcafe.bg
Webcafe

На две колела над София

Lifecafe
28.05.2013, 00:53 (обновена 28.05.2013, 07:23)

1 от 11 снимки Назад Напред

колодрум 2013

Снимка: © Явор Николов

На "Колодрум 2013" не само ще си харесате ново колело, но и ще видите страхотни изпълнения

Засилка. Леко замрежване на погледа, докато въртиш педалите с пълна сила. Рязко изкачване... и земята изчезва. „Горе" и „долу" си разменят няколко пъти местата, докато зависваш във въздуха. Пуф! Въздушната възглавница те обгръща - хайде пак!

Или не - изпънат като струна върху колелото, ти пресмяташ с поглед физическо уравнение от 10 клас. Айде! Заедно с изпиления метален звяр скачаш 2 метра и нещо до съседната купчина палети. Одобрителни възгласи.

Тези две картини са на един хвърлей разстояние една от друга, при това в сърцето на града. Или на около 3 етажа над него.

„Колодрум 2013" е уникално събитие. Покрай рампите и трасетата с препятствия, то е събрало специализирани паркове и места за колоездене, информационни сайтове, водещи велосипедни марки, различни организации и всичко, свързано пряко или косвено с активния начин на живот и карането на колело.

Всичко се случва от 25 до 31 май на ниво +3 на Сердика Център - на открития паркинг. Може да не звучи много яко, но вдигнатата над градския шум огромна асфалтова площадка идеално приютява павилиони и съоръжения, а и мероприятието изглежда някак по-освободено, когато няма някакви грозни огради. И бирата от бара влиза по-добре.

Наоколо има всякакви хора - хлапета на по 12-13 години скачат с колелетата си, батковците им демонстрират невероятен баланс на трайъл трасето (такива скокове от място правят, а никой не се преби пред мен - мистерия!), триколки правят дрифотве покрай публиката, а скейтъри и луди глави с кънки от време на време прелитат наоколо.

Най-много обаче са обикновените любители на активния начин на живот, които са дошли да погледат атрактивни изпълнения, но и да огледат за ново колело. Има и доста семейства с деца.

Изложбените щандове предлагат всичко - оборудване, облекло, каски, брони... и велосипеди. Десетки велосипеди.

Има за малки, има и за големи. Има за в града, има и за планина. Има прости и относително евтини (като за нещо, което все пак си има марка), има и такива, които изглеждат като космически кораби и струват горе-долу колкото такива. Трудно може да отидеш на „Колодрум 2013" и после с ръка на сърцето да кажеш, че не си намерил своето колело.

Всичко звучи гот, но хич не е лесно да се направи в България. „Всичко, което не е свързано с футбол, у нас се организира много трудно - на мускули и на зор", споделя Дани Ангелов, част от Concept Creative, които заедно с Art Ground и Velomobile организират събитието. Според него, у нас има и добри колоездачни инициативи като велосипедите под наем в Бургас, но има и самоцелни изпълнения като някои от столичните велоалеи.

Според Дани, у нас постепенно велосипедът получава признание като начин за придвижване в града. Уточнява, че няма много подробни наблюдения, защото работи в планината. Което не му пречи да ходи с колело.

Oще: concept creative  велосипеди  дани ангелов  колодрум 2013  колоездене 


Още от Животът

Най-коментирани