Трябва ли да ходят деца в ресторантите | webcafe.bg
Webcafe

С деца в ресторанта?

webcafeLifecafe, по Сали Пек, Telegraph
21.01.2016, 18:10 (обновена 24.01.2016, 12:15)
С деца в ресторант

Снимка: © Getty Images

Италиански ресторант предизвика скандал, като забрани влизането на деца под 5-годишна възраст. По-смислена обаче би била забрана на грубите възрастни, както и на таблетите

От Рим до Стара Загора и от Стара Загора до Рим - хората имат еднакви проблеми.

Преди ден стана ясно, че в заведение в Стара Загора това да вземете детето си на вечеря в ресторант може да ви струва минимум 20 лева. Заведението, чието име не е обявено, не разполагало с детски кът, затова детските игри са забранени. Нарушаването на забраната се таксува с 50 на 100 от стойността на консумацията.

Децата са нежелани гости и в ресторант в източната част на Рим, в който отскоро не се допускат деца под 5-годишна възраст. Идеята е повече от изненада, предвид факта, че Италия се слави с централната роля на семейството.

La Fraschetta del Pesce е ресторант в източната част на Рим. В него се поднася прясна риба, уловена от сина на собственика. Дотук звучи доста семейно.

Табела, наскоро поставена на прозореца на ресторанта обаче, предизвика международен скандал: ресторантът реши да забрани всички малки деца, описвайки ги като "малък неконтролируем ужас".

"Заради някои неприятни инциденти, причинени от липса на маниери и добро възпитание," гласи табелата, "деца под 5 години не се допускат в този ресторант".

Естествено, буйното и непослушно дете ще съсипе вечерята на хората наоколо и трябва да бъде изведено от ресторанта незабавно. Но децата наистина ли са толкова невъзпитани?

Ако трябваше да забраняваме достъп до ресторант на всеки, който има лоши маниери или е недостатъчно възпитан, браншът вече да е фалирал. Същото важи и за градския транспорт. Най-вероятно и за офисите.

Грубиани в ресторантите

Когато синът ми беше още на два месеца, заведох го в луксозен ресторант, за да обядваме там със съпруга ми. Докато се наслаждавахме на елегантна храна и безупречно обслужване, поведението на един мъж на съседната маса беше твърде далеч от идеално.

Неговата маса беше на метър от нашата и той заяви шумно, докато с моя съпруг и спящото ни бебе се разполагахме: "Ако това дете заплаче, ще съсипе обяда на всички."

Както се оказа, бебето запази пълна тишина през цялото време. Мъжът на съседната маса обаче не го стори. По време на хранене, той излайваше реплики към жена си във видимо едностранна комуникация, констатирайки, че - изненадващо - бебето не е и гъкнало. Нещо повече, чудеше се той на висок глас, "Виж майка му! Тя е свалила вече почти напълно коремчето от раждането! Много по-добре от повечето жени в наши дни!"

Докато поведението на моя син отговаряше на критериите за присъствие в ресторанта, маниерите на нашия съсед - който беше някъде на около 60 години - бяха откровено отблъскващи.

Възпитанието е от значение

Детето е като лабрадор: поведението на всяко животно е отражение на усилията, положени от грижещия се за него възрастен човек.

Ако искаме децата да се наслаждават на храната в ресторантите, без да пречат на другите да си прекарват приятно там, трябва да им предлагаме добра, качествена и разнообразна храна - и да ги включваме в разговора на масата. Също така рядко съм виждала "детско меню", което да изглежда привлекателно.

Пържените картофи и наденицата не присъстват в никоя пирамида на здравословните храни. Предложете на децата по-малки порции от менюто за възрастни.

Ако детето направи сцена, родителите бързо трябва да го изведат. Те трябва да познават децата си и да ги водят на ресторант с тях само когато са в добро настроение.

Единственият начин да предотвратите превръщането на потомството ви в подобие на грубите гости като онзи наш съсед по маса в ресторанта е да ги включвате редовно в посещенията в ресторанти и да им помагате да си прекарват добре там.

Забраната на децата в ресторанти ще гарантира единствено, че те няма да знаят как да се държат, когато са изправени пред елегантна обстановка и добра храна. Те ще пораснат като възрастни, които са също толкова невежи и невъзпитани.

Има друго, което би трябвало да забраним: таблетите

Докато обсъждаме темата за децата и забраните, елиминирането на технологиите - смартфони и таблети - за хора на всякаква възраст в елитните ресторанти, би било сериозна победа за цивилизацията.

От многозвездни ресторанти до обикновени бистра, блясъкът на екран по време на хранене е вездесъщ. Родителите изглежда считат, че е социално приемливо да залепват малките си деца за айпади, със слушалки, така че те да се "изключват" пред анимационно филмче, или да играят на игра. Това е също толкова грубо и невъзпитано, колкото и когато родителите проверяват имейлите си на масата за хранене.

Добре възпитано, поиграло си добре и починало си добре дете няма да прави сцени - нито ще хвърли вилицата - и определено няма нужда от iPad, за да се наслади на храната си.

Oще: вечеря  глоба за деца  глоба за родители с деца  деца  заведение  заведение в рим  заведение в стара загора  заведения  ресторанти  родители  семейства  храна  хранене 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

10 Илия Илиев | 23.01.201612:35

До всяка кафемашина и всяко заведение трябва да има кошче за отпадъци.
Ходил съм в Рим,там е невероятно чисто навсякъде.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.12.2014, 17:29

9 Daniel Grigorov.1304488612 | 22.01.201622:24

Преди няколко месеца бях гид на един чужденец и го заведох в един популярен ресторант в града ни за вечеря.Ресторантът има и вътрешна зала и градина .Ние седнахме в градината около 21 часа и малко след това се оформи пълен хаос около нас 5-6 ,а може би и повече деца не спираха да търчат,да щуреят ,да викат и дразнят всички освен своите безхаберни родители.И да е имало детски кът.какъвто не видяхме това поведение направи изключително отвратително впечатление на чужденеца( а и на мен)Той каза,,В моята страна родителите не извеждат децата си късно вечер и това поведение е доказателство за липсата на какъвто и да е родителски капацитет"Даже намекна, че подобно нехайство може да доведе до отнемане на родителски права.А оправданията: "Няма кой да го пази","Ама нека се забавлява и то" и прочее са смешни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.10.2012, 12:58

8 Простак | 22.01.201616:24

С 20лв. няма да стреснеш простотията да се изяви. Трябва поне 200лв да е таксичката, срещу която "новите българи" Намига да имат възможността да демонстрират с гордост родителските си умения глупчо
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 22.01.201615:29

Колко увъртания, за да се оправдаят невъзпитаните деца и техните прости и глупави родители!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.08.2015, 16:19

6 Fifi | 22.01.201610:53

Аз имам деца, водя ги по заведения, в които "се допуска детска игра", но определено смятам, че трябва да и има заведения, в които да можеш да обядваш/ вечеряш спокойно без крещящи зверове наоколо да скачат на главата ти. В Англия много от заведенията не допускат деца вътре в заведението, на двора (ако имат такъв) няма проблем. Проблемът със заведението в Стара Загора е, че са искали да постигнат ефекта по безкрайно неуместен и глупав начин. На тяхно място бих оформила скучен детски кът с такса за ползването му около 25-30лв. (в повечето заведения детския кът се ползва за около 4-5лв), мисля че това би бил един "естествен отбор" на клиентелата. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

5 boris | 22.01.201609:13

който иска тиха романтична вечеря- да заведе половинката си след десет вечерта. Така или иначе - който си води децата на ресторантаи по нощите не е на добре.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

4 jens xp | 21.01.201622:12

Безсмислена статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 21.01.201621:23

Дрън-дрън.....Естествено, че трябва да има ресторанти, чийто статут да изключва присъствието на деца от всякакви възрасти. Бях на Хелуинско парти, където беше пълно с маскирани деца + двама аниматори. В ресторант. Наблюдавах една маса за двама, с двама, явно влюбени, които бяха крайно нещастни и прецакани. Същото е, когато отидеш на СПА с идеята да разпуснеш, но.....в сауната нахлува Хъкълбери Фин, брат му и братовчед му и всичко приключва скоротечно. РЕГЛАМЕНТАЦИЯ му е майката.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 11:03

2 Vladin Mitov.1782990886 | 21.01.201621:16

А какво да правим с "грубианите" в журналистиката?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 21.01.201620:23

Детето е като лабрадор: поведението на всяко животно е отражение на усилията, положени от грижещия се за него възрастен човек.

Тази не трябва да има деца, психопатка е. В представите й, околните не са отделни и уникални личности, тя може да ги моделира както иска.
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани