Как да оцелеем според филмите | webcafe.bg
Webcafe

7 съвета за оцеляване според филмите

Lifecafe
27.10.2014, 18:06 (обновена 30.10.2014, 11:17)

1 от 7 снимки Назад Напред

“Живите мъртви”: Постройте си барикада

"Живите мъртви": постройте си барикада

Ебола, ядрено оръжие, водородна бомба, катастрофално земетресение или наводнение, фанатични войни, тероризъм... Всичко, което може да измисли неизчерпаемата фантазия на киното, вече е факт в нашия свят. Без съмнение знанието, че всеки един момент може да се превърнем в "пътници", ни прави, ако не по-уязвими, то със сигурност в пъти по-невротични.

Затова не е никак лоша идея да се обърнем към апокалиптичното кино и да разчетем неговите съвети за това как да оцелеем, ако някакъв ужасяващ ужас нападне земята. Разбирайте "цялата земя", защото Холивуд не си играе на половинчати бедствия.

1. Според "Z-та световна война": анализирайте околностите за улики

"Z-та световна война" съдържа някои от най-страховитите атаки на зомбита, които сте виждали, като стотици хора биват убити едновременно. Но както ни учи Брад Пит, важно е да вдигнете глава и да забавите малко темпото, поне за момент.

Вземете пример: Брад забелязва нещо странно по време на зомби-атака в Израел. Той вижда, че зомбитата игнорират стар човек, както и младо момче, което изглежда, че е болно от рак. Така героят успява да стигне до хипотезата, че болните хора са имунизирани срещу зомбитата. Което му спасява живота, разбира се.

2. Според "Аз съм легенда": използвайте всяко възможно място за добив на храна

Тъй като не можете да се храните до безкрайност с консервирани зеленчуци, а и те в един момент ще се развалят, можем да се поучим от Уил Смит в "Аз съм легенда". Според филма решаващ фактор за оцеляването е фермерството, както и събирането на храни.

Главният герой във филма отглежда и събира зеленчуци в Сентръл Парк - и ловува елени в ливадите по Таймс Скуеър. Доста впечатляващо!

3. Според "Лудият Макс": направете си сами оръжията, тунинговайте си колите

В класиката от 1979 "Лудият Макс", където недостигът на енергия води до тотален хаос, оцелелите правят сами оръжията и инструментите си. Освен това те тунинговат превозните си средства, превръщайки ги в усъвършенствани по-мощни машини за убиване, които препускат през пустинята и са единствената им форма на защита.

Нямате оръжия или коли? Тогава един войн, който изглежда развратно, но същевременно излъчвапослание "Не се захващайте с мен, ще си имате проблеми" може да възпре противника с почти същия ефект.

4. Според "Терминатор": Не оставяйте живота си в ръцете на компютрите

Да, наясно сме, че всички в момента сме под надвисналата заплаха от ебола, но експертите по реалните рискове за човечеството се притесняват от електромагнитно-импулсна (EMP) атака.

Ето какво би се случило при EMP атака, както обяснява Джеймс Улси, бивш директор на ЦРУ: "Ядрено оръжие би било взривено в орбита, за да унищожи голяма част от електрическата мрежа от въздуха с една-единствена експлозия", което на практика би превърнало планетата в студено, тъмно, подобно на каменната ера място.

И точно там "Терминатор" се оказва един от най-полезните ни уроци: "Нужен е човешки контрол. Не можеш да оставиш живота си в ръцете на компютри".

5. Според "Живите мъртви": постройте си барикада

Въпреки че "Живите мъртви" дава безброй много уроци за оцеляването при апокалипсис, филмът ни учи на едно най-важно правило: барикадирайте се, постоянно и неуморно.

Без значение дали е затвор, или подобен на лагер заграден район, дървена ограда (въпреки че тя не се оказва чак толкова голяма пречка за зомбитата) или празна къща - трябва да намерите укритие!

6. Според "Матрицата": отворете разума си и повярвайте

Има момент във всеки апокалиптичен филм, където главният герой си мисли: "Не мога да сторя това. Не мога да оцелея". Но някой по-силен, по-действен от него му казва: "Напротив. Можеш, защото вярвам в теб".

Ето защо вероятно "Матрицата" е сред любимите на мнозина пост-апокалиптични филми - защото е свързан с предефиниране на възприятието за себе си.

През първата половина на филма Нео (Киану Рийвс) се съмнява, че той е "избраният", който ще спаси човечеството от нашествието на машините, докато неговият наставник Морфей (Лорънс Фишбърн) се опитва да го убеди.

"Какво се опитваш да ми кажеш? Че мога да избягвам куршуми?" пита Нео. "Не", отговаря Морфей, "опитвам се да ти кажа, че когато си готов, няма да ти се налага".

7. Според "Пътят": не губете човечността си

В "Пътят" на Кормак Маккарти, баща и неговият син пътуват сред зловещ пейзаж. Оцелелите са станали канибали, повечето са склонни на самоубийство, мъртъвци има навсякъде.

Сюжетът е доста мрачен. Но една частичка надежда изпъква през цялото време - бащата, без значение какво ще се случи, се грижи за детето си. Той поставя други на първо място преди себе си.

Изводът е, че човечността може да оцелее, дори и в най-безнадеждни ситуации.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.11.2012, 14:36

1 Стако | 31.10.201420:43

Ако нещата бяха като в киното, до сега да сме завъдили някакъв БГ-Батман, който да е либелирал държавата ни и да ни защитава от всичките форми на зла корупция - по улиците и в сърцата на хората.
Най-реалистичните закони, относно оцеляването, конкретно в Зомби ситуациите, давани в киното, според мен са в Zombieland.
   

оценка

+0 -0