Защо жените надушват неправилния мъж | webcafe.bg
Webcafe

Как жените надушват неправилния мъж

Lifecafe , По Daily Mail
21.10.2010, 11:33 (обновена 26.10.2010, 17:56)
жена, цигара, бивша, сянка

Снимка: © Getty Images

Изследванията водят до заключението, че противозачатъчните правят жените по-развратни...

Жените наистина нямат доверие на мъжете си на моменти. Но когато някой смята, че е подозиран без каквото и да е сериозно основание, може да открие отговора на опасенията на партньорката си в шкафчето с медикаменти.

Според ново изследване половите хормони, които се съдържат в хапчетата за контрацепция, изваждат на бял свят зеленооко чудовище, правейки жената по-собственически настроена и по-склонна да се безпокои за вярността на мъжа си.

Учените предупреждават, че тези, които взимат марки противозачатъчни с най-високи нива на естроген, може под влиянието на базираните си на хормони опасения да изложат на риск връзката си.

Емоционални странични ефекти

Тази констатация e поредната от многобройните "емоционални" странични ефекти, които се приписват на противозачатъчните. Във Великобритания тези хапчета се използват от около 3.5 млн. жени - една четвърт от всички жени между 16 и 49-годишна възраст.

На лекарството се приписват и ефекти от рода на по-голяма развратност, промяна на вкуса към мъжете и дори увеличаване на коефициента на интелигентност.

В сътрудничество с холандски психолози, Крейг Робъртс от университета "Стърлинг" във Великобритания е задал на 275 жени серия от въпроси, имащи за цел да определят доколко те имат доверие на своя партньор.

Обсъжданите теми са включвали това как те се чувстват, когато половинката им флиртува с друга жена, дали са се притеснявали, че би ги изоставил заради друга жена - и доколко собственическо чувство изпитват по отношение на мъжа.

Жените, които са били на възраст между 17 и 35 години, без изключение са взимали различни версии на комбинирано противозачатъчно хапче, съдържащи синтетични форми на естроген и прогестерон в продължение на поне три месеца.

Да надушиш неподходящия

В предишно изследване Робъртс установява, че противозачатъчните променят и усещането за мирис. Доколкото съществуват проучвания, твърдящи, че жените използват носа си, за да "надушат" подходящия партньор, според него има известна вероятност под влиянието на хапчето жените да се съберат с неподходящ мъж.

Изследванията също така водят до заключението, че противозачатъчните правят жените по-развратни - и хормоните в тях потискат интереса към по-мъжествените екземпляри, което прави по-детински изглеждащите мъже по-привлекателни в техните очи.

Ако теорията се окаже вярна, това поне донякъде би обяснило изместването на вкусовете от мачо-звездите през 50-те и 60-те години като Кърк Дъглас и Шон Конъри, към по-андрогенни съвременни актьори като Джони Деп и Зак Ефрон.

Повече естроген - повече ревност

Съпоставката на използваните марки с отговорите на жените е разкрила стабилна връзка между употребата на хапчето и проявите на неспокойност. А колкото по-висока е била дозата естроген в контрацептива, толкова по-вероятно е било жената да демонстрира ревност.

В публикуваното в изданието "Personality and Individual Differences" изследване учените уточняват, че жените, използващи марки с най-високи дози естроген - изписан на опаковките като "етинилестрадиол", може да изпитват затруднения в създаването и поддържането на дълготрайни връзки.

Прогестеронът обаче не е бил замесен в ревността, което показва, че съдържащите единствено прогестерон версии на противозачатъчните предизвикват по-малък хаос в женските емоции.

Доколкото предишни изследвания твърдяха, че самото потребление на противозачатъчни усилва ревността, изследователите коментират, че е крайно време жените да са наясно с този феномен.

Oще: жени  противозачатъчни  ревност 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

2 Art Pepper | 22.10.201016:09

Кой? Жените или авторите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 22.10.201013:47

Животни
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани