Номер или лакомство | webcafe.bg
Webcafe

Номер или лакомство

Зорница Аспарухова
30.10.2014, 18:14 (обновена 02.11.2014, 15:32)

1 от 13 снимки Назад Напред

Едуард Ножиците

Хелоуин вече е част от градската култура, а това превъплъщение в Едуард Ножицата много си го бива.
Вижте още предложения в галерията

Само преди няколко години нощта на Вси Светии, който е католически празник, нямаше никакво отношение към българската култура, както и българската култура нямаше отношение към него. За много кратко време обаче това рязко се промени и вече, освен костюмирани големи хора, разбирай млади, които имат още един повод за отбелязване, вече из улиците на София можеш да видиш и деца, майки и татковци, тикви, костюми...

Много хора не успяват да припознаят празника като свой. Чувала съм доводи от: „Той е католически!", което си е факт, до: „Идва от мръсната западна култура!", което отново е факт. Западът отдавна е придобил способността да прави комерсиално почти всичко, което може да се продава.

Дали се маскираш, защото си католик и това е традиция, дали го правиш, защото си на 10 и просто това ти доставя невъобразимо удоволствие, или защото си на 30, но се чувстваш на 10, и обожаваш да се маскираш, не е важно. Важно е как се чувстваш!

Ако Хелоуин не е твоят празник, не се принуждавай да се обличаш като нещо и да излизаш навън. Но не хейтвай и не пречи на останалите да го правят. Най-малкото на децата, като им обясняваш, че тук, видиш ли, в България сме православни християни, там ония, злите западняри, са католици и прочие, прочие... Те не разбират. Затова не го прави тази година.

Имаш два варианта:

Или се заключи на 31-ви и не отваряй вратата на никого, или купи пакет с бонбони и два шоколада, дай ги на децата. Толкоз.

Истината е, че обожавам Хелоуин. За първи път ще го прекарам „на Запад" и съм доволна от този факт. Винаги се маскирам и излизам.

Имам приятели между 6 и 50 години, с които винаги го празнувам. Започваме вечерта в Докторската градинка, като плашим и някои събират, а аз лично давам бонбони. Продължаваме или в заведение, или в апартамента на някой приятел, който организира парти.

Обожавам маскирането, а доводът „Маскирай си се всеки ден, щом толкова те кефи" не ми минава. Смисълът да го правиш с определен повод и само в определен ден прави маскирането толкова специално.

Вечерта на 31-ви срещу 1-ви е нощта, в която мъртвите излизат и за да не те разпознаят и хванат, трябва да си маскиран като някой друг.

Каква по-забавна традиция от тази?

Освен това, в кой друг ден от годината може да се облечеш като Хари Потър, без другите да ти се подиграват. Кога друг път може да си Батман, Мадона, Супермен, някой от Костенурките нинджа, зомби, убиец на зомбита, всичко онова, което си искал да бъдеш като дете, но някой ти е казал, че не може или не е могло... Сега можеш да направиш именно това, така че не пропускай възможността, може и да ти хареса.

За финал само ще вметна, че Св. Валентин също е католически празник, аз не го харесвам и не го празнувам, но не виждам нито роптаещи хора, които да отказват цветя и балони, нито мъже, които да се стискат и да не купят поне един шоколад.

Западът успя да комерсиализира Хелоуин, Коледа, Св. Валентин...факт

Но не е нужно всеки да се поддава на истерията. Празнувай онова, което ти харесва - и зарежи другото. Ти избери какво да правиш. Ппразнувай, когато имаш повод или каквото ти харесва. В крайна сметка, Хелоуин е единственият ден в година, когато можеш да видиш възрастни мъже с чорапогащници.

Oще: вси светии  възрастни  деца  костюми  маски  маскировки  празник  тикви  хелоуин 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

56 Дракон с кисело зеле | 04.11.201414:11

Напълно резонно е учителката да предложи да се отбележи празник, който децата знаят и намират за интересен. А филми по темата в България се пускат от доста време. Този, примерно, го гледах на кино още преди да тръгна на училище:
http://www.imdb.com/title/tt0107120/
Не съм спрял да го харесвам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

55 Galina Aleksandrova | 04.11.201413:47

Дракон с кисело зеле | 02.11.201423:26
Учителката в началното даскало вижда, че филмчетата за Хелоуин набират популярност сред хлапетиите, решава да отбележат празника, за да сплоти класа, и малките, разбира се, веднага прегръщат идеята.

Примерно.


Учителката няма да прави кукерски празници, ми ще прави Хелоуин, да бе.

Дисни ченъл с всичките проявления на американската култура го има от 2009, само че студентите и гимназистите от учебните средища България празнуват Хелоуин от поне 20 години. По случайност те са родители на днешните маскирани деца, ходят на родителски срещи, правят предложения. Та Хелоуин в живота на детето не идва от тъпия запад, а от родителите му висшисти. Такива ми ти подробности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

54 Белка Стрелка | 04.11.201412:22

Напълно нормално е да се хейтва, авторката какво ни казва "Ние тук ще правим нещо, но вие не казвайте, че не го харесвате, защото иначе ще ви лепнем етикет хейтър", което е глупост велика, ще си казваме на децата,че този празник не се празнува и толкова, като не го празнуваме ние няма да го празнуват и те.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

53 Дракон с кисело зеле | 02.11.201423:26

За какво точно ти е логичното обяснение?

Учителката в началното даскало вижда, че филмчетата за Хелоуин набират популярност сред хлапетиите, решава да отбележат празника, за да сплоти класа, и малките, разбира се, веднага прегръщат идеята.

Примерно.

Да не говорим, че далеч не само малки деца се вдъхновяват от телевизията и филмите.

Когато каза каквото каза, мислех, че разполагаш с някакви факти, а не с предположения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

52 Galina Aleksandrova | 02.11.201418:17

Драконе, ще изчакам логично обяснение как дете в началното предлага на госпожата и целия клас да празнуват нещо, от което не би трябвало да има представа. Колкото и да хейтват някои, представа за западните празници не се добива от ТВ, още по-малко някое хлапе поема инициатива да празнува нещо такова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

51 dedo adji | 02.11.201400:26

VK, не (без запетайка) всеки празник е добре да се празнува. Преди години, в Анврес, ме каниха на честване на 11 ноември - края на 1 Св. война. Отказах, защото тяхната победа е поражение за моя народ и осакатяване на България. Отказвам да празнувам и 9 май. Руснаците да си празнуват пировата победа, на България тя нищо не е дала. А хелоуин да си го празнуват. Без мене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

50 VK | 01.11.201422:12

след "Не" , пред " всеки'' съм изпуснал запетаята и се обръща смисъла.
Смисъла е, че всички празници са нещо хубаво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

49 VK | 01.11.201422:08

Ами верно си е, позабравиха се българските празници.
Навремето имаше един - Парасков ден. Празнуваше се всеки месец, поне по един път. На заплата, но има рецидиви и на аванс. Значи събират се колеги, като си вземат заплатите, след работа, в някое заведение и се маскират, маскират....после една седмица се носят легенди, кой как се маскирал. По него време нямаше айфони и фейсбук, ама легендите толкова колоритно се разказваха, че на всички ставаше ясно, все едно са били там Усмивка
Да възродим българските традиции!

Хелуин бил лошо да се празнува. Не всеки празник е добре да се празнува, щото се събират хората заедно .
В днешното време, на все по-голямо отчуждение, всеки повод за веселие, събиране, общуване на повече хора, би трябвало да се поощрява, а не да се търси начин да се оплюе и забрани едва ли не. Колкото повече празници имат хората , толкова по-добре.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

48 Дракон с кисело зеле | 01.11.201421:12

Тралала, като опираме до там, къде точно би бил проблемът циганчета да се облекат като чудовища и да тръгнат с българските деца по къщите за лакомства? Същото и за коледарите, между другото - къде точно е проблемът циганчета да коледуват?

Галина, не знам как Хелоуин е навлязъл в културата на нашите деца, макар че празникът ми е известен от къде двайсет и пет години - да съм бил едва на три, когато за пръв път съм чул Helloween и от тогава са ми любима група, че и отгоре. Знам, обаче, че именно телевизията и киното поддържат популярността му. Интересно ми е как е навлязъл, всъщност. Не съм хейтър.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

47 Galina Aleksandrova | 01.11.201420:17

Хейтърите дори не знаят как Хелоуин навлезе в бита и културата на българските деца Усмивка Жокер - не е от телевизията Усмивка
   

оценка

+0 -0