Как да звучите компетентно по непонятни за вас теми | webcafe.bg
Webcafe

Как да звучите компетентно по непонятни за вас теми

webcafeLifecafe
01.11.2016, 17:29 (обновена 03.11.2016, 07:38)
разговор

Снимка: © Getty Images

Не забравяйте, че усмивката показва увереност...

На всеки му се случва да попадне в разгара на високоинтелектуален или тясно специализиран разговор, без да си има и грам представа как да се включи адекватно, така че да не се изложи тотално. Особено на фона на всички останали, които видимо знаят какво говорят.

Всъщност, може би не знаят, но просто са овладели някои от следните техники, с които човек успешно внушава на околните, че е компетентен дори по теми, които са му непонятни. Ето как:

Включете се в подходящото време

Не бързайте. Успокойте се, помислете какво знаете по темата, все ще има нещо. Накрая просто го кажете между другото, така че останалите да останат с усещането, че сте в час с обсъжданите въпроси.

Уверете се, че не изпускате ненужна информация само и само да сте част от дискусията. Ако не можете да формулирате адекватна мисъл по темата, мълчете и гледайте сякаш сте над подобни словесни тривиалности...

Вкарвайте по някой-друг факт

Без значение каква е темата на разговор, винаги можете да направите препратка към нещо, за което имате конкретна информация.

Пример: говорите си за алтернативни енергийни източници, някой споменава опазването на околната среда и тук идва моментът да кажете нещо за изчезващите животински видове в тропическата джунгла, за които гледахте филмче онзи ден...

Хората се впечатляват от факти.

Слушайте какво говорят другите

Без това условие няма как да минете. Просто слушайте какво казват те и така ще влезете в час в движение.

Пример: "Изобщо не харесвам Жозе Сарамаго, не разбирам как спечели такъв приз..."

В този момент изпитвате безпомощност, но следващото изречение ви вдъхва надежда: "Да, но все пак е един от най-добрите португалски балетристи на нашето време, заслужи си Нобела!" Ахаааааа.....

Тук казвате нещо за Боб Дилън и работата ви е чиста.

Вземете последната дума

Когато разговорът започне да поутихва, това е перфектен шанс за вас да вземете думата и просто да обобщите всичко, което останалите вече са казали, на нов глас.

Така неминуемо ще оставите усещането, че знаете за какво говорите, дори просто да резюмирате вече коментирани от другите становища.

Ако не искате да сте зли плагиати, винаги можете да отбележите: "И в крайна сметка, както каза Пешо, всичко е в ръцете на десницата...." Край.

Небрежно сменете темата с нещо, от което разбирате

В първия удобен за вас момент, когато усетите, че разговорът преминава в нови хоризонти, просто почнете да говорите за нещо, което ви е присърце.

Естествено това не трябва да се случва грубо или в разрез с естествения ритъм на дискусията. Просто ей така... Небрежно.

По този начин оставяте у останалите впечатлението, че сте супер наясно с темата. Никой няма да помни точно как, стига да звучите самоуверено и убедително.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани