И от гледане се дебелее | webcafe.bg
Webcafe

И от гледане се дебелее

Lifecafe, по jezebel.com
21.04.2012, 15:49 (обновена 01.05.2012, 13:24)
Жена

Храната и секса - свързани като "око да види, ръка да пипне"

Ммм, я вижте тази пица! Изглежда много вкусна, нали? Но внимавайте: току-що качихте едно кило отгоре. Или поне това ви предстои в следващите месеци - според науката.

Каквото гледаш, за това ти се отваря апетит


Ново проучване открива, че младите жени, които реагират силно на снимки на "добре изглеждаща храна", имат по-голям шанс да напълнеят през следващите шест месеца, в сравнение с жените, които не слюноотделят при вида на подобен снимков материал.

Освен това дамите, които реагират по подобен начин на "сексуални изображения" - като например снимки на голи двойки, които се целуват - е по-вероятно да бъдат сексуално активни през следващото полугодие.

Частта от средния мозък, наречена nucleus accumbensq се свързва с удоволствията и възнагражденията, които си позволяваме. А някои здравословни проблеми като булимията например са свързани с висока мозъчна активност в тази част на мозъка, която се проявява при процеси и състояния, свързани с храната.

Учените, които стоят зад това ново проучване, са били любопитни да установят дали в случая тази част от човешкия мозък има някакви способности да предсказва какво предстои да се случи на организма.

Те имали нужда от група доброволци, при които има доказан риск от затлъстяване, затова събрали група от... млади студентки, тъй като се смята, че стресът в първата година на висшето образование често води до нарастване на телесното тегло. Момичетата преминали през скенер, докато гледали снимки на "вкусна храна, природни картини и хора", като последната категория включвала и гореспоменатите сексуални изображения.  

Двете не се смесват: зяпането на храна не води до горещи нощи между чаршафите

Шест месеца по-късно доброволките били извикани обратно за повторно измерване на теглото и още няколко изследвания. Жените, чийто nucleus accumbens реагирал силно на снимките на храна, били тези с най-голям риск от надебеляване.

Тези с по-силна реакция по време на еротичните снимки са били жените, при които вероятността да имат поне един сексуален партньор през следващите 6 месеца била най-голяма. Освен това силната мозъчна реакция в тази част на мозъка била свързана и с по-голямо сексуално желание.

Тези реакции обаче са били специфични за поведението на конкретния индивид: надебеляването било свързвано единствено със снимките на храна, а сексуалното желание и активност - с реакцията спрямо еротичните изображения. Жалко за дърветата, но никоя жена не реагирала достатъчно силно на пейзажите - очевидно сред доброволките не е имало ревностни природозащитнички.

Извод: ако обичате хубавия секс или добрата храна, търсете дами със слаб самоконтрол


Изследователите обобщават, че "контролирането на изкушението може да бъде акт на внимателно балансиране между частите на мозъка, които се възбуждат при мисълта за възнагражденията, които получаваме, и частите на мозъка, които отговарят за контролирането на тези желания".

Вероятно обаче това не е най-добрият начин за предвиждане на напълняването в по-дългосрочни периоди, тъй като хората могат да демонстрират силна воля.

И все пак, "знанието, че тези неща могат да ни окажат влияние по толкова неосъзнати начини е полезно в известен смисъл - то ни позволява да бъдем "нащрек" при вида на подобни изображения и да се контролираме," споделя един от водещите учени в проучването.

В заключение: не разглеждайте сайтове със снимки на вкусни гозби или сладкиши, а по-добре се съсредоточете върху порното. Все пак по-добре да ви се отвори парашута, отколкото да напълнеете...

Oще: възнаграждение  контрол  мозък  момичета  образование  проучване  секс  студентки  удоволствие  храна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

2 Архангел | 23.04.201211:40

Въпросът е некоректен
Въпросът е дали връзката е права или обратна:
т.е. дали жените които са хормонално активни гледат такива снимки или тези които гледат снимки стават хормонално активни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 23.04.201209:21

Не само се дебелее, от гледане също се и забременява... Смее се
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани