Най-добрият професионален съвет? Пиши на старите колеги как са! | webcafe.bg
Webcafe

Най-добрият професионален съвет? Пиши на старите колеги как са!

webcafeLifecafe по BBC
13.04.2019, 12:55 (обновена 15.04.2019, 12:25)
Млади хора на работа

Снимка: © Getty images

Не създавате мрежа от контакти на мига. Точно както се грижите за градина, култивирате контактите си с течение на времето.

Нетуъркингът, използван като глагол, звучи донякъде като контактен спорт - нещо подобно на мъчителни "бързи срещи за запознанство", но с визитки.

Колкото и приятен да е непосредственият ви кръг от приятели и роднини, тези хора, които вече познавате, не винаги (и дори не особено често) могат да ви помогнат да си намерите отлична нова работа или друга възможност.

Така че се налага да контактуваме с хора извън комфортния си кръг от познанства.

Дори най-общителните екстроверти споделят, че мразят този начин за изграждане на професионални контакти. Уви, обаче начинът, по който възприемаме нетуъркинга, може да бъде особено плашещ за интровертите и по-дистанцираните хора сред нас.

За тях попълването на графика им със задължителни срещи, обеди или срещи на кафе изглежда особено натоварващо.

В случая обаче има и добри новини. Има по-малко напрягаща форма на нетуъркинга, която може да прилагате със собствени темпове и по собствен начин - стил, който се нарича "неангажиращ досег". Той може да промени из основи начина, по който възприемате създаването и поддържането на ценни контакти.

Контактуване чрез слаби връзки

Вече познавате повече хора, отколкото си мислите, защото имате много “слаби връзки”. Тези контакти са хора, които познавате съвсем слабо, и вероятно дори не се замисляте за тях. Срещали сте ги само епизодично, или може да сте работили заедно за кратко. Или примерно да сте посещавали курс или конференция заедно. Те са приятели на приятели, бивши колеги и съученици. Като цяло не поддържате контакт с тях, но ефектът им върху мрежата ви от контакти може да бъде огромен.

През 70-те години известно социологическо изследване налага идеята, че хората, с които имате по-непреки или силни контакти, е по-вероятно да се движат в различни социални кръгове, така че "имат достъп до информация, различна от тази, която вие получавате". Поради това има смисъл, че ако търсите нови идеи, насоки или запознанства, шансовете да ги откриете сериозно се увеличават, ако търсите извън обичайния ни кръг от контакти.

Поддържане на неангажиращ далечен контакт

Важен навик, който трябва да се поддържа е нещото, наречено - "неангажиращ далечен контакт" с бившите колеги. Това помага при много ситуации, в които човек търси алтернатива, нови кариерни възможности или дори напротив - търси подходящ човек за важна позиция - да се обърне към този кръг от бивши колеги и професионални контакти, които са готови и склонни да помогнат.

В скорошната си книга “Приятел на приятел” професорът по бизнес мениджмънт Дейвид Бъркъс се спира върху идеята, че хората, които вече познавате, са тези, които са в най-добра позиция да ви помогнат. Това може да звучи по-малко плашещо за свенливите хора. Има начин да преодолеете това.

Бъркъс казва: "Когато имаме кариерни проблеми... сме склонни да казваме само на тесен кръг от приятели, които може и да не могат да помогнат. Вместо това би трябвало да потърсим слабите ни, дремещи връзки, да им споделим нашата история и да видим какви възможности имат те под ръка. Още по-добре, би трябвало да започнем редовно да подновяваме комуникацията със слабите и дремещи контакти."

С други думи, не е задължително да бъдете социална пеперуда и да контактувате постоянно с разни хора. Добре е обаче от време на време да прослушавте стари контакти, да се виждате за по кафе и да поддържате по този начин контакт.

Точно това и означава поддържането на неангажиращ далечен контакт.

По този начин оставате свързани с многобройни хора, които сте срещали през годините. Ако вече сте свързани чрез някоя онлайн услуга като LinkedIn или през лични профили във Facebook, Instagram или Twitter, това само улеснява пазенето на комуникацията с тези хора. Вие следите какво се случва с тях, харесвате, коментирате и като цяло пазите връзката.

Това не е еднопосочно занимание, разбира се. Подобни съобщения предлагат момент на връзка и като цяло не изискват особено сериозен отговор или повторна комуникация. Но ако имате нужда да получите съвет или напътствия, това са хората, които ще отговорят, защото сте изградили известни дружески като сте поддържали контакт.

Друг съвет от експертите е поддържането на връзка на база общи интереси. Подобно нещо позволява да говорите за тези интереси и хобита с дадения човек. В момент, в който обаче вие или другата страна имате нужда от съвет в професионален план, този контакт лесно може да се трансформира в професионален.

Независимо дали сте екстроверти или интроверти, докато се стремите да поддържате контакт със слабите връзки, и после да запазвате този контакт, помнете, че виртуалната ви мрежа за помощ и подкрепа е естествен процес.

Не създавате мрежа от контакти на мига. Точно както се грижите за градина, култивирате контактите си с течение на времето.

Изпращането на няколко поздрава или общи интересни новини на няколко контакти е нещо, което може да донесе голяма награда, но е свързано с нисък риск – дори и за най-свенливите хора наоколо.

Oще: връзки  контакти  нетуъркинг  офис  професионални контакти  слаби връзки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.