Харемът на Осама бин Ладен | webcafe.bg
Webcafe

Харемът на Осама бин Ладен

Lifecafe , По The Daily Beast
11.05.2011, 14:15 (обновена 18.05.2011, 10:43)
осама бен ладен

След убийството на Осама бин Ладен, вниманието на всички бързо се насочи към брачния му живот - заради слуховете, че е използвал една от съпругите си като жив щит...

След убийството на Осама бин Ладен, вниманието на всички бързо се насочи към брачния му живот - заради слуховете, че е използвал една от съпругите си като жив щит.

Този мит бързо беше развенчан, но същата тази съпруга предизвика още по-голям интерес, когато стана известно, че тя е била простреляна по време на нападението срещу Осама.

Сега партньорките на известния терорист са се превърнали в нещо повече от обекти на обществено внимание - все повече хора започват да ги виждат като ценни източници на разузнавателна информация за миналото на Осама.

"Кажете ни какво знаете за покойния си съпруг..."

Служители в правителството на САЩ са заявили, че желаят да разпитат жените на покойния бин Ладен за неговата личност, живота му в Пакистан и за това кой в държавата е знаел къде се намира той. Емел Ахмед Абдулфатах, простреляната по време на нападението съпруга, вече е разкрила пред пакистанските власти, че бин Ладен и хората му са живели в Абудабад пет години, като две и половина години преди това са обитавали малко селце в близост до града.

Пакистан обаче не разрешава достъп на американците до овдовелите жени. На практика дори не е ясно кои точно са тези жени, но според доказателствата техните имена са Абдулфатах, Хайрия Сабар, позната и под името Ум Хамза, и Сихам Сабар, още известна и като Ум Халед.

Информацията за тези жени е оскъдна, както и за живеещата отделно съпруга на Ладен - Наджива, и за бившата му жена Хадидже.

Полигамията не е нещо необикновено за заможните араби, дори и сред тези с по-скромни финансови възможности от бин Ладен, коментира Мадави Ал Рашид - антроположка в лондонския "Кингс Колидж" и автор на публикацията "Спорът със Саудитска Арабия".

Лидерът на ал Кайда обаче винаги е бил дискретен в своите публични изяви на тема личните си възгледи за брака, твърди Брус Лорънс, професор в университета "Дюк" и редактор на книгата "Послания до света" - колекция с всички изказвания на Осама.

Възгледите на Осама за брака са традиционно мюсюлмански

В книгата си "Осама бин Ладен, който познавах", Питър Бъргън цитира приятел на Осама от колежа, с който той е споделял своите възгледи за брака. Бащите и на двамата са живели в полигамия, а синовете им са възнамерявали да направят същото.

Според пророка Мохамед е напълно допустимо да имаш четири съпруги едновременно, стига нито една от тях да не бъде пренебрегвана. По думите на Джамал Халифа, Осама е чувствал, че баща му не отдава нужното внимание на някои от своите съпруги.

"Ние разглеждаме полигамията като решение на социален проблем, особено след като е официално потвърдено, че жените са повече от мъжете в нашето общество", спомня си Халифа. "Това не е за удоволствие - и не става въпрос просто да имаш жени, с които да спиш - това е решение на съществуващ проблем. Ето така Осама и аз възприемахме нещата - и заедно решихме да бъдем полигамни и да служим за модел на обществото".

В книгата си "Мрачната кула" Лорънс Райт цитира бин Ладен, който разказва за сложния си семеен живот: "С една е добре - като ходенето пеша. С две е все едно караш колело - бързо е, но малко нестабилно. С три е като с триколка - стабилно, но бавно. А когато стигнем до четири - откриваме идеалното състояние. Тогава можеш да изпревариш всеки!"

Повечето от жените на терориста послушно са го следвали навсякъде

Всяка от съпругите на Осама разполага със собствен апартамент или къща, където да живее със семейството си, макар че всички те са се местили често навремето - през 1991 г. от Саудитска Арабия са се преселили в Судан, а от там са заминали за Афганистан през 1996 г., а впоследствие често са се заселвали в една или друга част на Пакистан и Афганистан.

През това време всички (с изключение на две) от съпругите на бин Ладен са били до него - и доброволно са извървели дълъг и болезнен път на лишения и трудности.

Какво знаем за неговите съпруги? Ето кратки биографии на всяка една от тях.

Наджива Ганем

Бин Ладен се жени за първи път още докато е тийнейджър за Наджива Ганем - негова братовчедка от Сирия, родена през 1958 г. Сватбата им е била през 1974 г.

Доведената й сестра Кармен бин Ладен я описва като слаба, покорна, много религиозна и постоянно бременна. И това наистина е факт - тя е родила 11 деца на бин Ладен.

Макар като негова първа съпруга тя да е "главна", Наджива е най-млада сред всичките съпруги на Осама, поне докато той не среща Емел.

Според Лорънс Райт, Наджива спортува активно, не е добре образована, но за сметка на това е дружелюбна и има особено голям интерес към декорацията и естетиката. Доказателство за това е нейният дом в Судан, който винаги е изрядно подреден, както и колекцията й от вносна козметика и бельо.

Осама и Наджива са имали буйна връзка и често са се карали, докато са живели в Хартум. Въпреки това тя е заминала заедно с него в Афганистан, след неговото заточение от Судан през 1996 г. В един момент обаче очевидно й е омръзнал скромният начин на живот. Дори в Саудитска Арабия семейството е живяло оскъдно, а в "Най-дългата война" на Питър Бъргън Наджива си спомня как бин Ладен е отвел семейството в суданската пустиня, където е трябвало да спят в окопи и са разполагали с ограничен запас от храна и вода.

"Ще настъпи ден, в който няма да имате подслон над главата си", е казвал Осама на семейството си. Наджива не очаквала нищо такова, омъжвайки се за младия потомък на богато семейство, затова тя напуснала бин Ладен през 2001 г. и се върнала в Сирия със сина си Абдел Рахман, който е бавноразвиващ се.

Наджива отказва да дава повече информация за живота си от тази, която е била поместена в книгата, но въпреки това нейни познати казват, че нито веднъж не са я чули да говори против съпруга си.

Хадидже Шариф (Ум Али)

Хадидже се омъжва за Осама през 1983 г. Като останалите съпруги на бин Ладен, тя често бива наричана с прякор, който е получила от сина си - Ум Али (майка на Али).

Визал Ал Тураби, съпругата на един от суданските лидери, опознава семейството по време на престоя им в Судан. Според нея вторият, третият и четвъртият брак на Осама са нещо добро. "Той се омъжи за другите три, защото бяха стари моми. Щяха да си отидат неомъжени от този свят, затова той се ожени за тях. В Исляма често правим това. Ако намериш стара мома и се ожениш за нея, ще бъдеш възнаграден в отвъдния свят, защото ще отгледаш потомството си в мюсюлманската вяра."

За разлика от Ум Абдула, Ум Али е била работеща жена - преподавателка в ислямско училище, и е била девет години по-възрастна от съпруга си. Подобно на Наджива и тя е намирала скромния начин на живот за прекалено изморителен.

Макар че бин Ладен е кълнял, че никога няма да се разведе с някоя от съпругите си, защото според него било неморално да изхвърлиш жена си на улицата, той охотно е приел нейната молба за раздяла. Според Райт, разводът наранил дълбоко бин Ладен. Неговата бивша съпруга напуснала Хартум и се върнала в Саудитска Арабия, заедно с трите си деца.

Хайрия Сабар (Ум Хамза)

Нито една от съпругите на Осама не изглежда по-подходяща за него от Хайрия. Седем години по-възрастна от него, тя е професор по детска психология, макар че някои източници я определят като експерт по ислямските закони - вероятно бъркайки я с Ум Али.

Според Райт, нейното известно и богато семейство е било против връзката й с Осама, но това не я спряло, защото "тя искаше да се омъжи за истински муджахид (свещен боец)".

Нейната отдаденост към джихада я превръща в любимата съпруга на Осама, като освен това тя е спечелила симпатиите и на други членове на групировката "Ал Кайда".

Според някои автори, Ум Хамза е болнава жена и има лошо зрение, а освен това е претърпяла много спонтанни аборти и има само един син. Въпреки това, тя пътува със съпруга си до Судан, а по-късно и до Афганистан.

По време на престоя си в Судан, тя е пътувала всеки ден до Саудитска Арабия, за да може да продължи да преподава - професията й определено е подхождала на начина на живот на бин Ладен, тъй като не е свързана с бизнес или политически отношения, а освен това се вписва чудесно в полово-сегрегираната работна среда. Говори се че нейният син, Хамза, също е бил убит по време на нападението над неговия баща Осама.

Сихам Сабар (Ум Халед)

Също като Ум Хамза, Ум Калед е добре образована - професор по арабска граматика. Винаги е била тиха и добре организирана и подобно на Ум Хамза се е посветила на своята работа в родината си, докато е живяла в Судан.

Ум Халед се е омъжила за Осама през 1987 г. и оттогава му е родила три дъщери и син. Според Питър Бъргън, нейният брат е убеден муджахид.

Неизвестната съпруга за 48 часа

Докато инфорацията за браковете на бин Ладен е оскъдна, почти липсва такава за неговата кратка връзка през 1994 г. - докато е бил в Хартум, той се е оженил още веднъж, но така и не консумирал брака си, който бил анулиран след 48 часа. Това е тема-табу, която неговите доверени хора отказват да коментират.

Емел Ахмед Абдулфатах (Емел Ал Сабах)

Емел, най-младата съпруга на бин Ладен, е тази, която бе ранена по време на нападението. Макар подробностите около станалото там да са неясни, предполага се, че лоялната докрай Емел се е изпречила пред един от американските командоси, за да защити своя съпруг.

Тя се омъжила за него съвсем млада. Бракът им, сключен през 2000 г., е описван преди всичко като политически ход: в опит да спечели подкрепата на йеменските племена, Осама взел тяхна представителка.

Някогашният съветник на бин Ладен - Шейх Рашад Мохамед Саид Исмаел - разказва детайлно историята около тяхната сватба пред в. "Sunday Times" през 2010 г. Исмаел довел момиче от родния си град Иб, порутено градче, което щяло да подготви момичето за спартанския живот на лидера на Ал Кайда, платил за нея откуп от $5000.

"Дори на нейната възраст тя беше достатъчно религиозна и духовна и вярваше в нещата, които бин Ладен вярваше като истински набожен мъж", споделя той.

Нейната възраст е неизвестна, но снимка на паспорта й, публикувана в пакистански вестник, я определя като 24-годишна. На практика това означава, че тя се е омъжила за бин Ладен, когато е била на 13-14 години. Тя е била доведена в Кандахар и скоро е родила на Осама дъщеря на име Сафия, която според източниците е била свидетел на убийството на баща си. В интервю за саудитско списание от 2002 г. Емел споделя, че е напуснала Афганистан и се е върнала в Йемен след атаката от 11 септември 2001 г., но не е съвсем ясно точно кога се е случило това. Въпреки твърденията й, че рядко е говорила с Осама за делата му, тя не се колебае да го защитава - както с думи, така и с действия, както е станало и по време на престрелката в Абатабад.

Oще: брак  жени  осама бин ладен  пакистан  съпруги 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 12.05.201119:20

Амуджата е умрял поне преди 4-5 години, иранските тайни служби казаха, че могат да го докажат с достоверни факти. Цялата хава със "ликвидирането му" е с цел предизборни дивиденти за Обама. Даже в Канада сума политически водачи изреваха с/у просташкото императорско поднасяне на новината, че са го отстреляли без доказателстава без ни най-малък опит дори за манипулация, просто по възможно най-дебелашкият начин в прав текст казаха: ние правим историята както си искаме няма значение истина достоверност, хронология , а вие идиоти или вярвайте или си трайте.
Първо беше че ходел със зашити 700 евро ( в Пакистан с евровалута !) и 2 телефонни номера, сега, че имал харем, следващите факти е какъв му е бил вълшебният килим, аладиновата му лампа и чехлите на Малкият мук дето ги е взел на заем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 12.05.201116:25

Офффф кво ни занимават с тоя малоумник и дебилните му женоря... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 12:45

4 user2009 | 12.05.201114:53

Искате красиво тяло ?
Посетете:
http://www.greatbody.tk/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 12.05.201114:13

"Жените" му най-вероятно ще разказват как са го гледали в YouTube muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

2 fALLEN | 12.05.201113:17

има си методи да ги накарат да си изпеят и майчиното мляко. а ние какво ще научим, най-вероятно пак нищо...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

1 Margarita Krasteva | 12.05.201109:43

Ако вдовиците не проговорят, надали ще научим много лични неща за Осама.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани