Кой трябва да мие чиниите | webcafe.bg
Webcafe

Кой трябва да мие чиниите

Lifecafe, по slate.com
30.11.2012, 16:37 (обновена 03.12.2012, 17:24)
мръсни чинии

Не винаги вие, само защото сте по-добри в това

Никога не подценявайте щетите, които може да донесе на вашия брак една мръсна тоалетна. Според ново проучване, "ежедневните домакински задължения" са причината за 7 от всеки 10 развода - статистиката идва от британска правна фирма, която извършила проучване върху архивите с делата си и интервюирала 350 души.

Изследването не e съвсем коректно, тъй като определението за домакински проблеми в него включва и спорове за пари, които са най-честата причина за брачно нещастие - или с други думи споровете невинаги опират до това кой ще изчисти тоалетната, а дали можете да си позволите да наемете чистачка.

И все пак, проучването разкрива един упорит източник на конфликти в съвременните бракове, особено след като жените работят все повече, докато продължават да изпълняват по-голямата част от домакинските задължения (макар че разликите между половете в това отношение постепенно намаляват). 

Нека си признаем: никой не обича да върши домакинската работа

В изследванията за щастието на хората, домакинството е едно от трите неща, които хората най-много мразят да правят. Може би именно заради това разпределението на домакинските задължения обикновено е причина за ожесточени спорове в семействата.

Ако всички са добри в различни неща, разпределението на задачите е лесно. Ако партньорът ви например се справя много добре с пазаруването, а вие - с прането, значи всичко е уредено. Ала невинаги се получава така - всъщност обикновено е другояче.

Често един човек е по-добър във всичко от останалите членове на семейството. (И нека бъдем искрени - най-често това е жената). Ала означава ли това, че тя трябва да се занимава с цялата домакинска работа?

Преди да се роди дъщеря ми, аз готвех и миех чиниите. Не беше нещо сложно и не ми отнемаше много време, пък и, честно казано, се справях много по-добре от съпруга си. Неговият кулинарен репертоар бе ограничен до приготвянето на яйца и чили, а когато го оставях да зарежда съдомиялната, често я "напълваше" само с една тенджера и осем вилици.

След като се роди детето, имахме повече задачи и по-малко време за изпълнението им. Стори ми се подходящо време за някои промени. Ала, разбира се, аз отново бях по-добрата в домакинските задължения.

Означаваше ли това, че трябва да поема целия товар върху себе си?

Можех да приложа принципа на честното разделяне: всеки от двамата да поеме половината от задълженията. Или пък да се обърна към феминизма - проучванията показват, че жените по-често издърпват късата клечка, що се отнася до домакинските задължения.

Ако смятаме във време, жените извършват средно 44 минути повече домакинска работа от мъжете (2 часа и 11 минути срещу час и 27 минути). Мъжете работят повече от жените само в градината и всякаква "външна поддръжка".

Бих могла да помоля мъжа ми да прави повече неща, за да се постави някакъв баланс и да научим дъщеря ни, че мама и татко са равни и домакинската работа е забавна, ако я вършим заедно. Или просто можеше да натикам чиниите в съдомиялната с тежка въздишка, надявайки се, че той ще забележи и ще предложи помощта си.

Ала за щастие на мен и съпруга ми, аз съм икономист, така че разполагам с по-ефективни инструменти от пасивната агресия. И така някои основни икономически принципи ми дадоха отговор на въпроса. Трябваше да разделим домакинските задачи, защото просто не е ефективно най-добрият готвач и чистач да върши цялото готвене и чистене.

Икономическият принцип, който приложих тук, е за повишаващите се пределни разходи. Основното в случая е, че хората се справят по-зле с нещата, когато са изморени. Когато преподавам на студентите си за този принцип, винаги го обяснявам в контекста на управление на кадрите им. 

Представете си, че разполагате с един добър служител и един не толкова добър. Трябва ли да карате добрия служител да прави абсолютно всичко? 

Обикновено, отговорът на този въпрос е отрицателен. Защо не? Вероятно не толкова добрият служител ще се чувства по-добре в 9 часа сутринта, след като е спал цяла нощ, в сравнение с добрия служител в 2 часа сутринта, след като е работил 17 часа преди това. Така че се налага да дадете поне няколко задачи на по-некадърния служител.

Същият принцип е приложим и в домакинската работа. Да, вие (или партньорът ви) може и да сте по-добри във всичко. Ала който и да пере в 4 часа сутринта, е по-вероятно да сложи червените кърпи при белите тениски. Затова разделянето на задачите е добра идея. Колко от тях да разделите вече зависи от това колко бързо се изморявате с партньора си.

За да "оптимизирате" семейната си ефективност (крайната цел на всеки икономист - а би трябвало и вашата), трябва да приравните ефективността на последната задача, която всеки от вас двамата прави. Така например вашият партньор ще мие чиниите, ще коси тревата и ще прави списъка с покупките. А вие ще готвите, перете, пазарувате, чистите и плащате сметките.

Може би изглежда небалансирано, ала когато се вгледате по-внимателно ще забележите, че докато партньорът ви стигне до задачата със списъка за покупки, той вече се е изморил. Всичко, което може да направи в този момент, е да прецени от колко мляко се нуждаете. И на практика той ще бъде точно толкова добър в това, колкото вие в плащането на сметките, макар и това да е петата задача за вас.

Ако освен това накарате партньора си и да чисти - така че броят на задачите да е по четири на човек - къщата щеше да бъде кочина, защото той ще е крайно изморен, изпълнявайки последната си задача, докато вие все още ще сте на линия. Чрез тази система наистина единият човек върши повече неща, ала  поне е много малко вероятно да се окаже, че един върши всичко. 

Веднъж щом сте решили, че искате да разделите задачите по този начин, как да прецените кой какво да прави?

Възможност за това е случайното разпределяне на задачите; друга опция е всеки да прави по малко от всичко. Един уебсайт за брачни съвети, на който попаднах, предлагаше да разделяме задачите според това кои ни харесват да правим най-много. Но нито една от тези алтернативи не върши работа. (В последния случай как ще се реши кой да чисти тоалетната например?)

За да решите кой какво да прави, ви трябва още малко икономика. И по-конкретно, принципът на сравнителното предимство. Икономистите обикновено говорят за него в контекста на търговията. Да си представим, че Финландия е по-добра от Швеция в произвеждането на коледни шапки и зимни ботуши.

Ала в произвеждането на шапки те са многократно по-добри, докато предимството им в обувките е съвсем малко. Тогава цялостното световно производство ще се максимизира, ако Финландия прави шапки, а Швеция - обувки.

В този случай казваме, че Финландия разполага с абсолютното предимство в произвеждането на двете стоки, ала има сравнително предимство само в произвеждането на шапки. Този принцип е част от причините, поради които икономистите ценят свободната търговия, ала тази тема е твърде дълга, за да се спираме на нея. Но той предоставя и насоки за това как да разпределите задачите в домакинството си. 

Целта е на всеки човек да се дадат такива задачи, в които той има сравнително предимство

Няма значение, че имате абсолютно предимство във всичко. Ако сте адски добри в прането, но се справяте с чистенето само съвсем малко по-добре от съпруга си, оставете прането за себе си, а чистенето - на него. Просто обяснете, че така е по-ефективно!

В нашия случай беше лесно. Освен в използването на грила - за което си признавам, че съпругът ми е цар - като цяло съм много по-добра в готвенето от него. А с чиниите съм само малко по-добра. Така че неговата работа е да почиства след хранене, макар че винаги му правя забележка за това как пълни съдомиялната. Добрите новини са, че скоро в ежедневието ни се появи друг икономически принцип, на който дори и не съм разчитала: ученето чрез практиката.

С извършването на дадена задача, хората стават все по-добри в нея. 18 месеца след новото разпределение на задачите, съдомиялната изглежда като произведение на изкуството: всичко в нея е подредено като в реклама на препарат за почистване на съдове. Междувременно на мен ми беше забранено да приближавам до нея. Очевидно има някакъв риск да "съсипя" великата подредба на съпруга ми.

Oще: дете  деца  домакинска работа  жени  икономика  мъже  родители  семейство  сметки  съпруг  съпруга  търговия  чистене 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

46 deowin | 03.12.201222:30

Иване, евентуално бих се смял на теб, но за съжаление ти още преди години мина нивото "забавен форумен шут-идиот" и навлезе дълбоко в тъмните, смрадливи дебри на "откровено неприятен, психически лабилен кретен".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

45 Bichkiiata | 03.12.201221:52

потник

не мога ти отговоря, не мога да опонирам нещо което не разбирам как се случва у мозъчната ти кухина и на колко херца ти е честотата
По принцип аз си избирам с кой да влизам в дискусия. Беше ми интересен, защото имаш стил, но явно си претърпял отдавна мозъчна имплозия и влизаш неминуемо в един и същ цикъл

прасето с батушките зелени ще я пробвам котката
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

44 deowin | 03.12.201220:44

Bichkiiata, наш'то животно сега яде главно Weruva и BFF, тях ги харесва. Може да ги пробваш и на твоята твар.
Просто избягвай консервите с бели мръвки за сметка на тия с карантия, и също гледай да не прекаляваш с рибата - те повечето пуфкави гадини доста я обичат, ама ветеринарите казват да не им се дава повече от 2-3 пъти на седмица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

43 Bichkiiata | 03.12.201220:01

a-а-а не съм се сетил ще я пробваме
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

42 deowin | 03.12.201219:28

Bichkiiata, пробвай храна с повече карантии - дроб и пилешки дреболии, например.

С нашата котка сме пробвали какви ли не храни - то не бяха беззърнени, еко-гурме, хипоалергенни, нисковъглехидратни холистични entre-та, consomme-та и pate-та (с ударенията им и прочие). Давали сме й консерви, дето гледаш бели мръвки в сосче с малки парченца зеленчук и ориз, които сигурни биха се усладили и на човек. Гадината почти нищо не харесва, освен риба (естествено) и дроб/карантия.

Един приятел ме светна каква може да е причината - хищните животни по принцип като хванат плячка първо ядат вътрешностите, защото са най-хранителни. Мускулите ги оставят за най-накрая, защото енергийната им плътност е по-ниска, трябва повече да ги дъвчат, и не съдържат толкова витамини и минерали, колкото има, например, в дроба.

Има цяло течение за хранене на домашните любимци с чисти, непреработени, неконсервирани животински части - можеш да си поръчаш онлайн 10 кила дроб или воденички, доставят ти ги замразени, а котката ти си облизва мустаците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

41 Bichkiiata | 03.12.201218:20

паяко

таз котка (нашата) е някакакъв наркоман зависим само от храната на гранули Роял Канин и консерви Уискас, гадината мръсна не яде нищо друго. Сега с възрастта стана и претенция купичката и е пълна с гранули, но тя мяфка с голямата си уста и не ще да кльопа. Значи трябва да сложим консерва, слагаме консерва, ама тя пък не харесва тоз вид този ден, абе благородно жувотну.

На гуспоица и се казва, крещи и т.н. но не стига до тъпанчетата и защото през 70% от времето си е забила вътре слушалките на айфона
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

40 паяка | 03.12.201218:00

Еми нали затова са котките в къщи. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

39 Thea Atanasova | 03.12.201217:51

Много готин виц!!! Смее се Смее се Смее се
А иначе миенето на чинии е мнооооогооооооо скучнооооо...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

38 паяка | 03.12.201217:44

Още ли не си я попитал?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

37 Bichkiiata | 03.12.201217:31

Миенето на чинии действува релаксиращо даващо време да се самовглъбим и мислим над глобални проблеми в акомпанимент на шуртящата вода.
От друга страна винаги ми е било чудно, защо дъщеря ми си оставя чинията на плота точно над миялната машина, а не я отвори и наръга вътре...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани