Изтриха червилото от гроба на Уайлд | webcafe.bg
Webcafe

Изтриха червилото от гроба на Уайлд

Webcafe.bg , по Guardian
02.12.2011, 12:41 (обновена 04.12.2011, 05:01)

1 от 3 снимки Назад Напред

оскар уайлд

Снимка: © Getty Images

Уайлд умира във френската столица през 1900 г., на 46-годишна възраст. Неговата реставрирана гробница ще бъде надеждно защитена от всички посветени фенове на автора

"Една целувка може да съсипе цял човешки живот," е написал някога Оскар Уайлд. Освен това обаче тя може да разруши и цяла каменна плоча на гробница, ако съдим по необикновените графити - целувки от червило, оставени от почитателки, които от години грозят и дори рушат масивния паметник на ирландския драматург и гений в парижкото гробище "Пер Лашез".  

За да спрат разрухата на гроба на Уайлд, властите прибягват до крайни мерки

Уайлд умира във френската столица през 1900 г., на 46-годишна възраст. Неговата реставрирана гробница ще бъде надеждно защитена от всички посветени фенове на автора.

Години наред, посетителите на този гроб са се държали благоприлично, оставяйки внимателно почтителни писма, посветени на създателя на "Колко е важно да бъдеш сериозен" и "Ветрилото на лейди Уиндърмиър". Всичко това се променя през 90-те години, когато някой решава да остави отпечатък от начервените си устни на каменната плоча на гроба.

Оттогава насам тя не спира да бъде обсипвана с целувки и сърца от червило, в които почитателите на Уайлд оставят кратки посвещения, подобни на: "Помним те", "Продължавай да гледаш към звездите" и "Истинската красота свършва там, където започва интелектът". Вероятно не е изненадващ фактът, че повечето от тях са оставени от жени. 

Макар да изглеждат романтично, целувките всъщност вредят уникалния паметник

Внукът на Уайлд - Мерлин Холънд, споделя, че червилото се е превърнало в "сериозен проблем", защото мазнините от него попиват в камъка. "Почистването на тези следи води до постоянно износване на паметника," обяснява той.

"Молбите до обществеността не дадоха никакъв резултат. Целуването на гробницата на Оскар в Париж се е превърнало в култ, който е невъзможно да бъде спрян. Дори и някой да бъде хванат да го прави, глобата за това е 9000 евро - повечето нарушители са предимно туристи, така че докато френските власти ги извикат пред съда, вероятно те вече ще са се прибрали в родните си държави".

"От техническа гледна точка, гробницата е близо до това да бъде безвъзвратно повредена. Всяко почистване създава повече пори в камъка, които от своя страна изискват по-драстично следващо почистване".

Доколкото парижките власти покриват само процент от разходите по запазването на паметника, на помощ се намесват ирландците, плащайки за възстановяването му чрез службата за обществени услуги в Дъблин, която е ангажирана с поддръжката на много ирландски паметници и сгради извън територията на страната. И сега те са платили за радикално почистване и "премахване на мазнините" от гроба, както и за стъклена преграда, която би трябвало да въздържа "целувачките" от причиняване на нови щети.

Паметникът на гол ангел, бил обект на вандалски нападения в миналото, е реставриран

Холанд обяснява, че когато Уайлд е починал, той е бил във фалит и приятелите му успели да му осигурят единствено "шестокласно" погребение в Баньо, извън града. През следващите години неговият приятел и управляващ литературното му наследство Робърт Рос е успял - чрез продажбата на творби на Уайлд, включително "De Profundis", горчивото му контраобвинително писмо от затвора до бившия му любовник лорд Алфред Дъглас - да анулира фалита на Уайлд и да откупи за вечни времена гробно място в "Пер Лашез".

Година по-късно Хелън Карю, един от приятелите на Рос, познавали Уайлд в годините на най-голямата му слава, анонимно дарява 2000 британски лири за издигане на паметник от младия скулптор Джейкъб Ъпстейн. Статуята на гол ангел в полет, вдъхновен от асирийските фигури в Британския музей, е официално представена през 1914 г., като остава в първоначалния си вид до началото на 60-те години, когато вандали отчупват и открадват интимните части на монумента.

Преградата обаче надали ще успее да спре на най-мотивираните "целувачки"

Реновираният паметник бе показан пред обществеността тази седмица, на годишнината от смъртта на легендарния писател и драматург. На откриването присъстваха представители на ирландските и френски министерства на културата, както и актьорът Рупърт Евърет, който е играл във филми по творби на Уайлд, като "Колко е важно да бъдеш сериозен" и "Идеалният мъж". (Eверет също е гей, като великия писател. - Бел.р.)

Холанд все пак се надява преградата да възпре в някаква степен обожаващите Уайлд почитатели от по-нататъшни целувачески ексцесии. Все пак той признава, че тя е замислена да бъде ненатрапчива и естетична, така че би могла само да обезкуражи особено агресивните сред тях, отколкото да ги спре напълно. Потомъкът на писателя коментира: "Някои решени на всичко целувачки без съмнение ще намерят начин да долепят устни до най-високите части на паметника."

Oще: ангел  гей  гроб  гробница  оскар уайлд  паметник  париж  пер лашез  писател  целувачки  целувки  червило 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани