"Знаем ги ние тия пулицъри-мулицъри" | webcafe.bg
Webcafe

"Знаем ги ние тия пулицъри-мулицъри"

Мария КасимоваМария Касимова
27.04.2016, 15:59 (обновена 30.04.2016, 09:24)
жена

Снимка: © GettyImages.com

Тази интелектуална завист се активира от съвсем същата непоносимост към чуждия успех или представата за него, но приема за свои оръжия хапливото неглижиране, маниерното подхилкване и присмеха.

Най-големият проблем на българите сме си самите българи. Не защото сме тъпи - хич даже не сме! Не защото сме ограничени, прости, мързеливи или каквото там обикновено говорим за себе си. Не сме такива, от наблюдения и опит го казвам. Простотията ни процентно не е по-висока от тази на други националности, ограниченията ни са в рамките на макар и трудно, но все пак поносимото, а мързелът... много по-мързеливи от нас има, да ви успокоя!

Ама пустата завист... Ей по нея няма кой да ни бие!

Имаме я по рождение, в гените се е загнездила. Още от времето, когато Кубрат събрал синовете си да им обясни на смъртния си одър, че обединението прави силата. Явно толкова е бил уплашен старият хан, че тия, неговите хубостници, ще се изпотрепят един друг от завист и алчност, че и нагледен пример им дал - с наръча съчки, дето не се пречупват, ако са плътно заедно.

Не подозирал той, мъдрият хан, че хубавият му пример ще остане в историята на България и в читанките на хлапетата. И като надпис на сградата на парламента, където, по ирония на съдбата, някакви наглеци са се обединили здраво като наръча сухи клонки и нито една от разпилените и полуизгорели кибритени клечки отвън не може да ги бутне.

От онова далечно време, вече повече от 13 века, винаги имаме по нещо да се мразим и да си завиждаме. Това е моторът на нацията ни, нейното ядро, нейният смисъл.

По време на социализма завиждахме на партийците, че се хранят в специални столове, ходят на море в техни места и имат власт. Хайде, това е вид класова завист, която следва да доведе до революция в някакъв момент. Обяснима е, така да се каже, социална е.

Но ние и на равните си завиждахме:

На съседа от първия етаж, че е от село и му правят зимнина. На съседката от другия блок, че заминава да работи в Либия. На приятелското семейство, че детето им го приели в английската или го избрали да е нещо в Комсомола. На колегата, че има вила, на шефа, че има служебна кола, на случайния минувач, че в общия социалистически дефицит си е намерил тоалетна хартия. Голямо завиждане, голямо нещо!
С промените нещата около завистта не станаха по-ведри.

Умираме от яд за парите на оня, за любовницата на тоя, за къщата с басейн, за марковите дрешки, за ботокса и силикона, за ПР-а и връзките, за екскурзиите, за позициите. Това е онази нисичка, сухичка, ежедневна, подла завист, която се чете мигновено и жили като озверял от глад комар. Толкова е първосигнална и естествена, че даже не можеш да й се сърдиш - тя е като вдишването и издишването - инстинктивна е, пръква се от само себе си. Хубавото е, че я отразяваш мигновено и можеш просто да я игнорираш. Нещо като шамар с опакото на ръката.

Има обаче една друга, перфидна и злостна, разяждаща и смърдяща завист. Тя хич не обича да я наричат така, защото приема себе си за интелектуално проявление на социална активност от най-високо ниво.

Един вид гражданска позиция, будност, прозрение - нещо като мултиплициране на приказката „Царят е гол!", в която само едно необременено око може да види „истината" и една свободна уста може да я изрече. Тази интелектуална завист се активира от съвсем същата непоносимост към чуждия успех или представата за него, но приема за свои оръжия хапливото неглижиране, маниерното подхилкване и присмеха.

Да дам пример?

Любимият ми - с изложбата на Кристо в София и разпенявените по социалните мрежи, унищожени от делниците си хорица, които взеха да ни „светкат", че той не бил никакъв артист, че даже и мошеник бил! Щото това с опаковането на разни неща кой ти го не може! Крещяха, че си бил намерил бизнес и печелел милиони, завиждайки му шумно от панелните си еднотипни холове и продънени от зависимости животи. Междувременно той ще прави пореден проект това лято - „Плаващи кейове", с пътека по вода в езерото Изео, Италия. И до него онези, разбирачите от всичко и големите критикари, ни мисловно, ни духовно, ни физически ще се докоснат.

Затова Кристо не ще и да чуе за България, камо ли умилен да си идва в нея. Че за какво му е?! Тук всеки втори е по-голям артист от него, който на всичкото отгоре зверски го мрази.

В последните дни интелектуалната завист пак си има своя тема.

Целокупното онлайн и офлайн общество от специалисти по нещата от живота и извън него гракна, че нашият фотограф Стоян Ненов, дето спечелил „Пулицър", всъщност не бил спечелил нищо, защото е част от екипа на Ройтерс. Не бил лично той отличен, един вид. И освен това каква толкова му била снимката, като всички те били декорирани, нагласени, извадени от контекст, политически скулптурирани и не знам си какво.

А, да, ако все пак някой е взел да хареса кадъра на Стоян Ненов, идва трета вълна завист, която агресивно се нахвърля върху „Пулицър"-а и комисията, която го дава.

Никаква награда не било това, трябвало на Сулицър да я прекръстят, защото на Сульо и Пульо се била раздавала. И американците нищо не разбирали от фотография, също така и тази фондация, дето раздава на кило тия пулицъри, си била направо една шайка промити от конспирации и геополитически игри хора с претенции. И к(во толкова - пулицъри-мулицъри! Ай, да им се не види претенциите! Че той с телефона си кви снимки може да извърти, па за клиповете да не говорим - цели документалки!

Понеже проследих „полемиката" по въпроса, забелязах, че всъщност такава няма.

Завистта си е съвсем неподправена - просто, за да изглежда по-софистицирано, е обрамчена във всякакви допълнителни теории и примери за това колко световните награди, хеле па американските и западняшките, вече за нищо не стават. Та, седи си Гошо, Пешо, Иван или Марийка в своя кафяв домашен фотьойл и докато съседът отгоре дъни чалга, тия отдолу се бият, а по телевизията един файтон хора протестира пак за нещо си (да им имам свободното време, си вика тука Гошо-Пешо-Иван-Марийка), той / тя има свободата мощно да наплюе и най-големите капацитети, и най-великите таланти, и най-престижните награди.

Нобелова награда ли?! Я сиктир - знае им той номерата! Всичко е платено и разиграно предварително. Всичко е политика! Оскари ли? Там най-големите ненормалници ги награждават, щото журито е купено, треа се земат едни пари и съдята е п...раст!

На всичкото отгоре и черните взели да викат, че нямат достатъчно награди и аре на бас, че догодина ще дадат оскарчета на „мурзилките"! Не могат да му ги разправят те на него - умния, недооценен, светнат за въртенето на света и планетите, проницателен и иначе патриотичен българин - тия бла-бла и тинтири-минтири! Пък сега и някакъв си фотограф се разпенил, че имал бил „Пулицър"... Не на него тия, ей!...

Само че Стоян Ненов, фотографът, живее по горещите точки на света, не в мухлясалата си квартална бърлога. Залепена за тялото му е фотографската техника, не вечерната ракия и смърдящите на пържено домашни пантофи.

Пред очите на този човек са се разигравали сюжети на живот и смърт, защото хоризонтът на неговия личен, човешки смисъл не опира в балкона на съседа и силуета на жена му, когато полуразголена простира домашните си черги.

Стоян Ненов, момчето, което дори никъде не се самопохвали за наградата си, е зает да върши работата си добре. И няма време да се занимава с традиционната българска отрова, която ей така, от генетична необходимост, се излива върху него. Той не е и няма да бъде нито поредният отворен недоволко, който „ги разбира тия работи", нито мърморкото, за когото и „добър ден" е обида, нито интелектуалния многознайко, който винаги държи палмата на съвършенството и принципно не харесва нищо, че да не вземат да го вземат за прост.

На Стоян Ненов изобщо не му е до тези хора.

До никой от тях не му е, защото май дори изчезна от Facebook - сигурна съм, че разбирачите са помогнали за това с коментарчетата си. Стоян Ненов е професионалист, какъвто нито един от тях не е и няма да бъде. Слава Богу, има кой да оцени труда му и го е направил. Това е огромен, прекрасен, вдъхновяващ успех! Който, ако имахме поне малко останало чувство за общност, съпричастност и проста, човешка доброта, сигурно щяхме да приемем като свой. И да му се зарадваме.

Oще: facebook агресия  български авторитети  завист  манталитет  оскар  пулицър  стоян ненов  уважение към талантите  уважение към успелите 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.05.2016, 18:10

15 Zornitsa Kamenarska | 01.05.201618:12

Почвам да се чувствам като в случая с Анита Мейзер -жена за чудо и приказ, легитимно избрана, и ние дребните завистливи души не искахме да ни представя на Мисис Свят!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

14 7 | 01.05.201609:05

Българинът е умен и реалист. Той вижда кое колко струва. Освен това, твърде беден е, за да му е до арт-инсталации или награди Пулицър. Може би назидателно ще му предложим пасти вместо хляб? Да не бъркаме, също така, завистта с възмущението- нима не знаем как се е влизало в английската или в Комсомола? Или как са постигнати „успехите“ на прехода ни?
Честито Възкресение, българи! Ще надмогнем и завистта, и лакомията, и предвзетата култур-трегерска снобария, нали? В името на Любовта.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.04.2016, 19:10

13 Димитър Стойчев.1017996328235833 | 30.04.201619:29

ПО ПОВОД СТАТИЯТА ЗА ЗАВИСТА, КОЯТО ТРОВИ ХОРАТА В НАШАТА СТРАНА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ.КЪДЕТО ИМА ХОРА ИМА И ЗАВИСТ.ПРОБЛЕМА Е ,ЧЕ ХОРАТА ТЪЛКУВАТ В СЛУЧАЯ ЕДНА СНИМКА ,КОЯТО САМА ПО СЕБЕСИ Е НИЩО.НО ПОДТЕКСТА Е ВАЖЕН ,КАКВО ИЗРАЗЯВА В МОМЕНТА ТЯ.КАКТО ИМА СНИМКА НА БЯГАЩИ ХОРА И ГОЛО МОМИЧЕНЦЕ ОТ ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА ОБГОРЕНО ОТ НАПАЛМ.И СЪС СЛУЧАЯ ,ЧЕ ИМА НЕСЪОТВЕТСТВИЕ МЕЖДУ ТЕЗИ ДВЕ СНИМКИ ОТ ЕДНА СТРАНА ПОКАЗВАЩИ МОМЕНТ ОТ ЕДНА ТРАГЕДИЯ С 40 ГОДИШНА РАЗЛИКА
И ПРИЧИНИТЕЛЯ НА ТЕЗИ СЪБИТИЯ.И В ДВАТА СЛУЧАЯ ВИНАТА ЗА КОНСТАТИРАНИТЕ МОМЕНТИ НА ТЕЗИ СНИМКИ Е ЕДИН И СЪЩ И НАГРАЖДАВАЩИЯ ОРГАН Е ОТ СЪЩАТА СТРАНА ПРИЧИНЯВАЩА ТЕЗИ МОМЕНТИ.ТОВА СМЯТАМ ,ЧЕ ПОРАЖДА НЕ ЗАВИСТ А НЕДОВЕРИЕ В НАГРАДАТА А НЕ ,ЧЕ ФОТОГРАФА Е ЛОШ.ЗАЩО НЕ ДАДОХА ПУЛИЦЪР НА ХИЛАРИ КЛИНТЪН ЗА РЕАКЦИЯТА Й КОГАТО ВИДЯ ЗАЛАВЯНЕТО НА КАДАФИ ЛЕЖАЩ В КРЪВ А ТЯ СЕ ХИЛИ, КАТО САТАНА.МОЖЕ БИ ПУЛИЦЪР НЯМА ДА ПОЛУЧИ, НО МОЖЕ ДА СТАНЕ ПОВОД ЗА ДРУГИ ДА СПЕЧЕЛЯТ ПУЛИЦЪР ОТ ЕВЕНТУАЛНО БЪДЕЩАТА Й ДЕЙНОСТ ПО СВЕТА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

12 Frida | 30.04.201609:17

никъде в коментарите не видях завист. по-скоро досада от натрапена мулти-култи обичливост и псевдобунтарство. наградата пулицъл е компрометирана, след като преди година се връчи за една снимка на погребение на терорист от хамас в един такъв приказно-легендарно-мистичен стил. извращенията водят до отвращение, не до завист. темата с т.нар. бежанци и техните измислени трагедии додеяха на всички, освен на политкоректните от пулицъл и глашатаите им. авторката пък назидава българина за някаква завист към т.нар. момче, наше момче. ами не, авторке няма за какво да му завиждаме, нито на Вас. време е да сменяте плочата, че идват бурни времена. а да защитавате незащитимата измислена толерантност, нямате силици. как ли ще се справите с по-сериозни предмети, като свободата, сигурността и живота?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 08.03.2015, 00:45

11 Бръмбар | 30.04.201601:13

antiwebcafe | 30.04.201600:35
въпросният е участвал в Колектив Спечелил награда а не сам! - и какво от това? Запиши се и ти в колектив и спечели нещо, защо не и "Пулицър", щом смяташ, че е пренебрежимо лесно и удобно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 02:54

10 antiwebcafe | 30.04.201600:35

въпросният е участвал в Колектив Спечелил награда а не сам!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.03.2015, 00:45

9 Бръмбар | 30.04.201600:04

Едно голямо БРАВО! на нашето момче. Не е закъснял поздрав, зарадвах се веднага, след като излезе новината. Но тази статия ме кара да усещам горчивина някаква. Защо трябва да бъдем отъждествявани с 10-20, хайде нека да са 50-100 малоумници, които си нямат друга работа (или пък имат - тролска такава) и са седнали да мразят (хейтват) всичко положително с български етикет? Не ми харесва подобно отношение, ама никак! Марче, хубаво са ти го казали по-долу - ако искаш да те вземат насериозно, започни да пишеш сериозни статии. Престани да вадиш кирливи ризи, даже и да няма такива, додея вече!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 29.04.201619:14

Винаги ми е било интересно какво точно се случва в главите на хора, които отговарят с коментари в стил "пиша глупости само за да проверя дали четеш достатъчно внимателно, за да ги хванеш".
Какво, не забелязваш, че когато кажеш нещо такова, то ефективно започва с "пиша глупости"? Или това няма значение?
Или има някакво значение какво мислиш за вниманието, с което ти чета коментарите?
И сега като си доволна от това внимание, какво?
Понякога имам чувството, че много от вас пишете думи и изречения без да обръщате каквото и да било внимание на смисъла, който носят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 29.04.201617:26

deowin,
написах го специално за теб, да проверя четеш ли внимателно. Бравос!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 29.04.201616:43

pixie, не ми е защо от една страна казваш:

>Завистта е безсилие

И същевременно:

>Ако можех, сигурно щях да завиждам, осъзнавайки, че Стоян е по-добър

С което, общо взето, се описваш обречена да завиждаш на хората, които са по-добри от теб в което и да било нещо, което можеш да правиш. А такива винаги има.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани