Оман: лукс в реална държава с голяма история | webcafe.bg
Webcafe

Чудесата на Оман

Lifecafe , По Dayli Telegraph
17.09.2010, 17:33 (обновена 12.06.2012, 16:47)
оман

Снимка: © Getty Images

В Оман можеш да откриеш онзи тип лукс, в който са специализирани страните от Обединените арабски емирства, но същевременно да получиш усещане за истинска страна с история.

Първото нещо, което идва наум, когато чуеш Оман, е пустиня. Но ако отидеш там, ще откриеш миля подир миля заострени камънаци и скали, неразредени от дори единични растения или вода. Можеш да караш с часове из това място, което изглежда като повърхността на Луната. И да видиш кози, които пасат - но да не можеш да разбереш какво...

Човек се появява край пътя, облечен в традиционната дълга до глезените бяла роба - недостатъчна защита срещу изгарящата жега. Откъде се е взел? Къде, по дяволите, отива? Няма никакъв видим знак за място за живеене където и да е.

Всичко изглежда като изключително негостоприемно и неподходящо за оцеляване на хора, още по малко за живот.

Изведнъж няколко финикови палми се появяват на хоризонта, после още, и няма как да не разбереш изобретателността на хората, които са разполагали с векове, за да се научат да използват всяка капчица вода, която успеят да открият.

Попадаме на оазис - "уади", извиращ от земята като малко чудо. Там, където имаше само камъни и мръсен оранжев пясък, вече има поредица от тучни полета, древни напоителни канали, които да осигуряват влага на посевите, свежи купчинки от финикови палми и - чудо на чудесата - огромен басейн с хладна зелена вода, блестящ приканващо в обедната горещина.

Водата на басейна е изненадващо студена - но е същинско наслаждение след прашната, суха жега на пътя. Басейнът изглежда бездънен и разпънал се през поредица от стръмни каньони.

Докато се наслаждаваш на начина, по който тази уади си е пробила път през камънаците през вековете, децата крещят от радост и се опитват да хванат малките рибки, които се стрелкат във водата.

Aкцентите на Оман

Там можеш да откриеш онзи тип лукс, в който са специализирани страните от Обединените арабски емирства, но същевременно да получиш усещане за истинска страна с история.

Хотел "Чеди" в столицата Маскат е с интериорен дизайн, близък по крайност до традиционния живот. Всичко е бяло, стаите са издържани в минималистично добър стил, с iPod плеъри за всеки от гостите, градините са пищни, а живият плет е окастрен в геометрични лабиринти - вечерното осветление е перфектно планирано да слива с релефа скулптурно оформените дървета и растения.

Въпреки че персоналът прави всичко по силите си да угоди на децата, не можеш да избегнеш усещането, че това реално не е място за млади, шумни хора, които искат да се плискат в басейна с пластмасови плуващи играчки - децата просто не са с достатъчно дзен-нагласа за такова място.

В хотела има два басейна и на децата е разрешено да плуват в по-големия - но по необясними причини около него има невероятно хлъзгав варовик. Ще изгубиш спомен колко пъти ще виждате хора да се подхлъзват по него и да губят равновесие.

Плажът също не е толкова добра алтернатива от гледна точка на липсата на подхлъзване: той е каменист с изглед към петролна рафинерия. Но ако желаеш да се отпуснеш в почти кататонично състояние в изобилие от лукс, можеш да се насладиш на спа и да вечеряш като кралска особа.

Изследване на околностите

След няколко дни на късни закуски, масажи и мързелуване около басейна, няма да те свърта на едно място, така че вече можеш да преминеш към изследване на Маскат - смесица от безлични съвременни сгради, молове, джамии, традиционни пазари (сукове), асфалт и пясък.

Можеш да напазаруваш в най-стария сук на Мутра, малко извън границите на града. Бижутерията е ослепителна, като основно включва традиционни огърлици и гривни, направени от полускъпоценни камъни - а има и изобилие от ножове (ханджари), които са част от мъжкия традиционен костюм.

Ако търсиш приключение, най-доброто решение за деца е нощ в пустинен лагер - и вероятно тя ще впечатли и възрастните. Можеш да избереш сериозно лагеруване в бедуински стил - далеч в пустинята, без нищо освен палатка и няколко кози. Но ако държиш на недотам сериозно приключение, но желаеш сериозни удобства, няма да останеш разочарован.

Нощувка в пустинята

Desert Nights Camp е вероятно най-прекрасният лагер, който сте виждали - не просто брезент и въжета. Прекрасно конструирани малки колиби-палатки са пръснати по червения пясък, всяка от тях украсена с елегантни местни предмети и - отбележи - всяка е с климатик и електричество.

След ободрително, макар и леко плашещо пътуване с джип сред дюните, можеш да си вземеш горещ душ и да седнеш да вечеряш под звездите - а междувременно децата заедно с другите младежи в лагера да обикалят наоколо в търсене на интересни буболечки, да се катерят по дърветата и да хвърлят пръчки в лагерния огън.

След кратко пътуване с камили на следващата сутрин, можеш да поемеш към средновековната крепост в град Низва, столица на Оман през VI-VII век. Това е едно от най-старите укрепления в страната, доминирано от голяма кръгла кула. С достатъчно истории за изливащо се врящо олио върху нападащите орди, което да привлече вниманието на децата. Но тъй като слънцето се издига бързо над хоризонта, победен от жегата, можеш да се оттеглиш в крайпътен ресторант за обикновено, но много вкусно ястие с къри.

След дългия път Маскат ще ти се види изключително приветлив - спокойният ритъм на времето там се нарушава само от гигантска костенурка, плуваща в плитчините край плажа.

Oще: история  лукс  оае  оман  приключения  пустиня 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2010, 23:40

1 Tsoncho Dermendjiev | 23.09.201021:47

Ами абсолютно същото и малко повече може да се види и в съседен Йемен! Поне сега си прекарвам времето там Смее се
   

оценка

+1 -0