Лъжеш като... | webcafe.bg
Webcafe

Лъжеш като...

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
19.09.2015, 19:38 (обновена 21.09.2015, 15:29)
Обикновения човек

Снимка: © Getty Images

В малките градове и села пък човекът от София си е чужденец, най-вече за възрастните хора.

Докато светът се бори за равноправие и бълва класации на тема мъже-жени, расова и етническа дискриминация, семейството на Астрид Линдгрен редактира „Пипи Дългото чорапче" заради един „негърски крал", то в България животът си върви по своему.

Българите се гордеем с гостоприемството си, затова и като ни дойдат на гости чужденци, все готвим едни манджи, слагаме едни софри, кисело мляко и сармички - идилия. Разбира се, чужденците идват предимно поканени, познати, колеги и т.н. Срещнати на улицата, биват преценявани по външен вид - цвят на кожата, облекло, походка.

В малките градове и села пък човекът от София си е чужденец, най-вече за възрастните хора.

И колкото и добронамерени да сме към представителите на другите народи, положението е различно, когато затворим вратата след тях. Думата „негър" не я мислим като обидна, ама си имаме едно наум, че тоя човек е различен, „чужденец"(дори и да е роден в България).

Като изключим изрази от типа на „Не обичам да генерализирам, но..." , българите се славят като толерантен народ или поне така се чувстваме. Уж сме склонни да приемаме другите, но езикът ни....ах, езикът ни казва друго.

Дискриминационните изрази са се пропили до такава степен в езика, че изобщо не се замисляме кога и как ги използваме.

Замислете се само как ви идва първосигнално да продължите израза „лъжеш като..."

Така дори и да сте изключително толерантен и внимателен човек, или поне за такъв да се възприемате, със сигурност поне веднъж от езика ви ще се изплъзне някоя политически некоректна фраза, заради която в друга държава могат да ви изхвърлят от работа, но в България никой няма да забележи. Такъв ни е езикът просто. Както се казва, хубава работа, ама българска.

Или не съвсем

Всъщност това да разделяш себе си от другия чрез стереотипни характеристики нито е нещо ново, нито е нещо чисто българско (колкото и да ни се иска да е така). В статията си „Ние и другите във фразеологията: Балканско-европейски измерения" проф. Ана Димова прави паралел между фрази на немски и български, както показва и фрази на френски и турски, свързани с определени стереотипи за народите. И това не е единственото изследване по темата.

В този смисъл, със сигурност не сме единствените, които дискриминират езиково. Но пък можем да бъдем доста резки и постоянни в устойчивостта на изразите и неправилно подбрания момент за употребата им.

Да си помислим кого „дискриминираме" всъщност. Можем, разбира се, да започнем от малцинствата. Вече изведохме такъв пример. Не е ясно защо този, който лъже, трябва и да е „дърт". Според Любен-Каравеловия герой дядо Либен от „Българи от старо време" фразата е "лъжеш като брадат циганин". При всички случай изразът, свързан с етноса, си е бил валиден явно и през 19-ти век.

И ако проблемът с малцинствата е ясен, то не трябва да пропускаме и другите народи.

Например - „въртиш се като обран евреин". Евреите се славят със способността си да оперират финансово и като цяло според фолклора, те са стиснати (каквито, между другото, са и гърците според стереотипа).

Е, със сигурност няма как човек да не си представи как изглежда един обран фолкорлен евреин и как си търси загубеното. Друг е въпросът и с устойчивата идея, че е добре на евреин пари да не дължиш. Ясно е по какви причини, а този образ поне не е чисто български, защото и според други народи евреите са „стиснати", което се доказва с десетки вицове по темата и филмови герои.

Да не говорим за случаите на бавно схващане и албанските реотани, станали нарицателно, въпреки че заводът "Сталински машиностроител", който ги е прославил, отдавна вече не съществува.

Няма смисъл да се опитваме да анализираме израза „да потурчиш" нещо.  Съмнявам се, че някой, който го употребява, усеща негативна конотация спрямо съвременна Турция и турския народ, но пък имайки се предвид Османската империя и насилственото или доброволно приемане на различната религия и култура, го прави изключително разбираем и често употребяван у нас.

И ако до момента всичко изглежда географски близо, то какво да правим с „изпадналия германец"?

Германците, както всички знаем, свързваме предимно с точност и строг стил. Предполага се, че изразът се появява след Първата световна война, когато в България е имало много представители на движението Wandervögelbewegung, които са били в неугледен вид, просели са по кръчмите и са нарушавали стереотипната представа на българите за германците. Самото обяснение за „изпадналите" германци пък намерих в изследване на Комисията за защита от дискриминацията на тема стереотипите и предразсъдъците в образователните програми, а като пример е изведен откъс от „Серафим на Йордан Йовков": "Мисля си: какъв ще е тоз изпаднал германец!".

И за да подчертаем, че стереотипите за другите народи не са строго негативни - германците са точни, французите са разбират от храна и любов, испанците са страстни, италианците са стилни. Накратко - може да кажеш, че някой е като „германец" и вече е ясно, че става дума за ред и дисциплина. В това няма нищо лошо, нали?

Всъщност, ако сериозно си говорим за толерантност и дискриминация, със сигурност промяната в отношението към другия идва през промяната на мисленето за другия. Изразите, исторически преминали и до днешния речник на уж толерантния български човек показват, че подобна промяна е трудна, най-малкото част от подбраните в текста изрази са от над 100 години. А дали ще ги преодолеем? Гаранция - Франция.

Oще: гаранция франция  евреи  език  изпаднал германец  какво значи обран евреин  малцинстваю  пипи дългото чорапче  роми  стереотипи  стереотипни нагласи  устройчивост на изразитею  чужденцжи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

21 Крив Макарон | 23.09.201508:55

Малко тъпа теза, че някои чисто образни изразни средства могат да бъдат представени като стереотипи. Да говориш, че някой "лъже като циганин" е по-скоро насочено срещу извършителя на действието, от колкото срещу посочената малцинствена група. Все едно да твърдиш, че който обича да казва, че "лъжеш и с гъза си" мрази определена част от човешкото тяло. По същество хората способни да изричат лъжа са си остават цел на нападката независимо от изразните средства.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 23.09.201500:34

>Съмнения в бъдещето на западната цивилизация, поради духовно изчерпване, е изказал още Тойнби преди 70 години

Какво значение има кой ги бил изказал първи, втори и кога точно?
Все едно не слушахме приказките за загниващата западна цивилизация десетки години по времето на комунизма. И какво стана в края на краищата? Вместо капитализма, комунизмът падна като гнила круша.

Та, да, говори ми още как западната цивилизация гние. Щото на латерни като теб и за 40 години не им писва да повтарят едно и също, независимо от многобройните брутално противоречащи обстоятелства, които човешката историята им бута във фейса година след година.

И точно най-радикалните плювачи на западната култура продължавате най-охотно да емигрирате на запад, да бачкате за западни фирми, да ползвате западни продуктои, да пращате челядта си да учи и бачка на запад. Ама, да, с предусловието на "мразя запада, хич не им ща парите, ненавиждам западния си шеф, западните университети са само машини за пари, западните продукти са за консуматори" и т.н. Как успявате да си затворите очите за гиганстката помийна яма на двуличието, в която се набутвате, и да се правите, че нищо такова няма, все още не ми е точно ясно. Че ви е нужно е очевидно. Как го постигате - мистерия за мен.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 23.09.201500:19

>забраняват ми да критикувам
>забраняват ми да осмивам

Никой не ти го забранява, най-малкото затова не си и спрял да го правиш.
Единственото, което ти забраняват, е да рационализираш тъпите си предразсъдъци с цел да си дръгнеш нараненото самолюбие, защото не можеш да си позволиш дори да допуснеш, че различни от теб хора могат да бъдат поне толкова, колкото си и ти, а дори и повече. Ако ти се позволи да ги рационализираш, следващата логична стъпка е да се узаконят, което е в разрез с идеята за демокрация и равноправие, защото твоите предразсъдъци изведнъж почват да имат по-висок приоритет от тези на другите хора.

Ако не се сещаш за какво говоря, ще те насоча към дълъг списък от безумни опити за рационализиране на расовите предразсъдъци от сферата на така наречения "научен" расизъм, какъвто е имало от памтивека: https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_racism
Ето това ти се забранява.
И, по-точно, не ти се забранява да вярваш в, например, френологията, а ти се забранява да дискриминираш на базата на тъпите, безпочвени и брутално отхвърлени от науката вярвания, че с опипване на подутини на черепа можеш да кажеш нещо за интелекта, поведението или моралните ценности на човек. Аналогично ти се забранява да пребиваш с камъни прелюбодействали жени и немирни деца просто защото Библията била повелявала така, а ти си се случил да си силно вярващ в нея.

Никой никога няма да ти забрани да имаш каквито си искаш предразсъдъци и тъпоумни вярвания. Забранява ти се поведението ти спрямо другите да го отразява, просто защото съвсем реално влияе тези други хора. Мислите ти, от друга страна, не влияят на никого, освен на теб, и никой няма да ти забрани да си въобразяваш каквито си искаш безумни глупости. Което е най-малкото очевидно от факта, че все още го правиш и си напълно свободен да го продължаваш да го правиш, която ти свобода не изглежда вероятно някога да спреш да упражняваш.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 23.09.201500:03

Деосвинчо, тук си улучил. Моят живот е изживян, добре или зле, без прекалени поклони към западната или източната цивилизация. Това е една от екстрите на морската професия. Обаче аз имам деца и внуци, които искам да останат да живеят в България без да зависят от милостта на тоя или оня.
Съмнения в бъдещето на западната цивилизация, поради духовно изчерпване, е изказал още Тойнби преди 70 години. От срещите си на живо с някои представители аз не съм видял нещо, което да ги разсее. Обаче ти къде се слагаш при гадните западни капиталисти? Ти си едно източно леке, което се е присламчило към запада, като риба ремора към корема на акула, която се храни с отпадъци. И си мислиш, че си хванал Господа за шлифера и можеш да пръскаш просвета. Типичен случай на източен интелигент, пак според Тойнби, който се ражда за да бъде нещастен.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

17 Harry | 22.09.201523:13

Толерантността, както я разбират либерастите е НЕТОЛЕРАНТНА, забраняват ми да критикувам неморалното, вредното, деградиращото, забраняват ми да осмивам бездарието, примитивността, простотията и грозотата.

Не сте ли съгласни? Значи сте НЕТОЛЕРАНТНИ! Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

16 Mako | 22.09.201519:57

Поредният борец срещу стереотипите. Остава само да се разберем какво би станало, ако тези пущини наистина вземат, че изчезнат...
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 22.09.201518:34

Интересното в случая е, че това дали напред следва светло бъдеще или пропаст няма никакво отношение към твоя живот - ти си оставаш същия корабен персонал със всичките екстри на тази професия. От тази гледна точка за теб просто не е практично и интересно да обмисляш двете възможности. Вероятно затова и си толкова убеден в неминуемия крах на западната цивилизация - зер, след като теб не те засяга нито възможният крах, нито възможният просперитет, то е по-добре за дребната ти злобна душица да им е гадно на мръсните западни капиталисти. Тъй ми, какво ще ти се правят на прогресивни, цивилизовани и широкоскроени, мамка им мръсна!..
Забавното е какво става, ако напред не е пропаст. Да, доволно ясно е, че не го мислиш, защото не можеш дори да си го позволиш - тази възможност би ти дошла твърде тежко на комплексарската душица.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 22.09.201517:47

Цивилизованият свят крачи напред към пропастта а българинът се е запънал и си мисли дали си струва да минава по минирания мост за да се пльосне в кочината на деосвинчо.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 21.09.201522:08

Абе, "цивилизованият" свят на твоите англо-американци изби индианците в Северна Америка, аборигените в Австралия и Нова Зеландия, Индия и Пакистан, Виетнам, в цяла Латинска Америка правеше преврати и граждански войни, а в Африка устрои истински геноцид над негрите, да не споменавам робството, в момента избиват арабите в Ирак, Либия, Сирия, за да им вземат нефта и газа, устремили са се да поробят целия свят, само една Русия им се е опънала?!

Но видиш ли, измислили са че аз съм нетолерантен, щото казвам негър, вместо идиотското словосъчетание афро-американец!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Абеи, соросоидите, я се скрийте че ставате смешни!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 21.09.201519:51

Статията - "българите са пропити от дискриминация, нетолерантност и предразсъдъци до мозъка на костите си и до степен".
В коментарите - същите тези българи, за които значението на думите "дискриминация", "нетолерантност", "предразсъдъци" никога не е имало смисъл, защото винаги са им били дълбоко внедрени в режима им на мислене, когото нямат сила дори да допуснат да се поставя под минимално съмнение.
Цивилизованият свят крачи напред, българинът обаче се е запрял като магаре на мост, за него е въпрос на чест да докаже на всички своята непреклонима воля да прави каквото си иска. В случая - да стои запрян на моста.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани