Нощта в Пловдив те очаква | webcafe.bg
Webcafe

Нощта в Пловдив те очаква

Webcafe.bg
01.09.2014, 15:04 (обновена 04.09.2014, 12:44)

1 от 5 снимки Назад Напред

нощ на музеите пловдив

Така ще изглежда 3D мапинга на сградата на Драматичен театър Пловдив

Една от многото причини да обичаме Пловдив е неговата Нощ без мрак. По-точно Нощта на музеите и галериите, която тази година празнува десето юбилейно издание. Затова ще е двойна - на 12 и 13 септември, с над 120 събития, 87 локации и 5 самостоятелни модула.

Мащабите са наистина впечатляващи, а още не сме изредили гвоздеите в програмата. Първо ще обобщим примамките на Нощта - мултимедийни спектакли, 3D мапинг, арт инсталации, театри, пърформанси, изложби, лекции, партита и концерти - всичко това напълно безплатно.

Очакванията са за над 60 000 посетители, споделят организаторите, и то напълно резонно, защото по официални данни преди две години едноименното събитие събира 50 000 души, повечето от половината от тях не са от Пловдив.

Помним как миналата година специално съживено за културата и изкуството в града на тепетата бе кино „Космос", но тази година в културния афиш на Пловдив ще влязат две нови пространства за съвременно изкуство - eXAF на бул. „Руски" 89 и МЕЛФОРМАТОР лаб в Капана, където ще бъде поместена аудио-визуална интерактивна инсталация на едноименния колектив.

Колкото за eXAF - там началото ще бъде дадено с видео арт изложба, откриваща платформата FACTUM, която периодично ще представя на публиката млади български и чуждестранни автори в сферата на съвременното визуално изкуство.

Дори няма нужда да споменаваме за богатството на местата Градска художествена галерия, Етнографския музей, кокетните галерии, къщите на Възраждането, археологическите забележителности в Стария град и главната улица, където нощта ще кипи на всяка крачка.

Със сигурност не е за изпускане видео мапинг шоуто „РеКонструкция" на сградата на Драматичен театър Пловдив. На 13 септември от 21:00 ч. авторът Петко Танчев ще обърне сценичната кутия на театъра отвътре навън, създавайки сцена от фасадата и скъсявайки дистанцията с публиката на улицата.

Музикалната програма ще включва доста събития, сред които концерта Jazz Radio Night на Биг Бенд Пловдив, концерт на ПОПАРА с участието на известния бийтбоксър Skiller, на Теодосий Спасов и Балкански, живо студио на Aларма Пънк Джаз по Радио Бинар, както и интерактивният спектакъл „Съвети към нежния пол как да следва с по-голяма отдаденост трите основни добродетели: пиянство, разврат и интриганство" на Радио Пловдив.

В Петното на Роршах на 13-ти септември ще се говори за българска литература, а в клуб „Библиотеката" ще звучи квантовата поезия на Димитрия Чакова.

Хитовите импровизационни комици ХаХаХа Импро театър ще гостуват в Баскиа Кафе § Бутик в Капана, за да предложат една необикновена авантюра - все пак в техните спектакли сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента.

Освен богата международна селекция, организаторите са помислили и за децата, за които е предвидена отделна. Програмата. Същото важи и да акцента „Град и публични пространства", както и специалната юбилейна програма на Нощта.

Със сигурност ще има много какво да се види, така че избирайте ТУК.

Oще: галерии  изкуство  култура  нощ на музеите и галериите  пловдив  съвременно изкуство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани