Там, където зимата не идва | webcafe.bg
Webcafe

Живот без сняг

Големият Лебовски
10.11.2014, 12:33 (обновена 17.11.2014, 16:10)

1 от 5 снимки Назад Напред

летни страсти

Лесно е да призоваваш зимата, когато ноември те гали с пролетни температури и нежни, топли снопове светлина

Преди последиците от глобалното затопляне окончателно да удавят представата ни за "нормално време" в океан от аномалии, нека оценим достойнствата на умереноконтиненталния климат и плюсовете на добрите стари четири сезона.

Особено на един от тях - вие знаете кой.

Годишното температурно разнообразие често остава в сянката на слънчевия копнеж по вечно идилично лято с палми, бял пясък, тюркоазена вода и коктейли с малки чадърчета в тях. Блянът по тропическия рай е сред най-устойчивите тропи в един от централните сюжети за човешко щастие и благополучие. "На Юг, към топлите страни" е болезнено позната мантра и прогноза за гарантирана екзистенциална нирвана.

Местата без студ, без сняг и без зима прекомерно владеят умереноконтиненталното въобръжение на милиони хора.

Но как реално се живее в отсъствието на белия сезон? "Вече не ми се налага да ползвам лопата за сняг, а слънчевите лъчи няма какво да ги изгребвам", гаври се Дъглас Маккензи, комуникационен мениджър, който от 16 години живее във Финикс, Аризона.

Югозападният американски щат предлага пустинен климат и религиозно преклонение към втората поправка от Конституцията, позволяваща на гражданите да се въоръжават до зъби. Но това е друга тема.

Мистър Маккензи препочита да говори за горещината на въздуха, а не на възпламенения барут. Сменил по-умерено ниските температури на средните щати с жегата във Финикс, Дъглас се радва на

ограничения избор на дрехи през зимата - къси гащи и по-къси гащи.

Там празнуват Коледа в открит басейн и единственият сняг, който виждат, е по телевизията и в интернет. Но понякога, както много хора, избрали да живеят извън обхвата на студенината, и той изпитва носталгия по атмосферичната пейзажност на бялата покривка и геометричното съвършенство на снежинките.

Ала топлите зими във Финикс или пък Флорида направо са за вълнен шал и плетена шапка с пискюл в сравнение с климатичния мор в Сахара - най-голямата гореща пустиня в света, обхващаща около 10 процента от огромната площ на континента Африка.

Гореща, защото по дефиниция за най-мащабна пустиня се води температурната антитеза на Сахара - ледения континент Антарктида. В пустинната категоризация ги обединява минималното количество валежи.

В Сахара нистина може да се усети какво е да няма зима.

Екстремните климатични условия посрещат ентусиастите със суха горещина и  температури от 30 до 50 градуса по Целзий. Снегът е мираж, смъртта е като парче суров реализъм.

Има и един социално-икономически бонус към зимата

Много от студените страни се отличават с изключително висок стандарт на живот - от Канада до скандинавските държави. Докато, ако трябва да се върнем в и около Сахара - в топли нации като Судан, Либия, Чад, Мали и др., то там спазването на човешките права е като празнуването на Коледа в Саудитска Арабия - случва се много рядко и не се гледа с добро око на идеята.

Но какво да кажем за безснежен оазис като големия бариерен риф на Австралия?

Слънце, плажове, социален прогрес, качествена демокрация. На озитата (както е сленг наименованието на австралийците) не би трябвало да им дреме за зимата и целия културен контекст на този фантасмагоричен за тях сезон.

Всичко в Австралия е много хубаво докато осъзнаете, че 98 процента от местната фауна се опитва да ви убие.

Гаргантюански паяци, чудовищни змии, отровни гущери, нокаутиращи кенгура, трудно разбираеми английски диалекти... Може би в крайна сметка това докоснато от големия жълт диск парче земя, не е толкова гостоприемен рай.

Цялата концепция за рай май е твърде библейска, или с други думи - измислена, изфабрикувана, нереална. От кожни карциноми и гигантски насекоми до политически репресии и битова престъпност - прекалено слънчевите територии излизат извън клишираната иконография на екзотичните туристически картички.

Не, че страните с тропически климат и екваториалните авантюри не са горещи (буквално, метафорично и както още искате) дестинации за всеки един от двата си (дъждовен и сух) сезона. Просто не отписвайте добрата стара снежна приказка.

Но кого заблуждаваме.

Лесно е да призоваваш зимата, когато ноември те гали с пролетни температури и нежни, топли снопове светлина. С първите киши и свирепи ветрове всинца ще подновим фантазиите за остров Фиджи. Там, където единственият лед е в чашата със скоч.

Oще: winter is coming  големият лебовски  зима  лято  пустиня  сахара  сняг 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.