Защо Вселената не ни дължи смисъл | webcafe.bg
Webcafe

Защо Вселената не ни дължи смисъл

големият лебовскиГолемият Лебовски
19.05.2015, 23:05 (обновена 26.05.2015, 14:44)
проф. ричард докинс

Снимка: © Getty Images

Проф. Ричард Докинс притежава очарованието на скромен гений с чувство за самоирония и заразителна младежка екзалтация пред загадките на всемира

"Нула и да!"

С този лаконичен откос майсторът на реториката Ричард Докинс обезоръжава двойния въпрос - "Каква е ролята на Бога в началото на живота и има ли противоречие между религията и науката", зададен по време на срещата му с журналисти, блогъри и фенове в София.

Докинс е ветеран, добре подготвен от множество дебати с вярващи от всякакви деноминации. Той използва отработен, почти шоуменски подход за справяне с креационистките твърдения.

В България авторът на "Себичният ген" и "Делюзията Бог" не бе дошъл за сражение с пустинните текстове, но с удоволствие и красноречие разгърна своята визия за религиозната корозия върху тъканта на науката.

За Докинс вярата и фактите не са две паралелни, еднакво важни обяснения на Вселената и живота.

"Религиите са географски разпределени и предавани от поколение на поколение митологии. Вярващите по дефиниция нямат нужда от доказателства. За разлика от тях, научните идеи не могат да съществуват без доказателства", обясни професорът от Оксфорд при една от публични си изяви в рамките на гостуването му на "Софийски фестивал на науката".

Докинс, който се е оттеглил от активна академична преподавателска дейност и пътува през планетата, за да популяризира "поезията на науката", притежава очарованието на скромен гений с чувство за самоирония и заразителна младежка екзалтация пред загадките на всемира.

България е една от много спирки от "докинсовия маршрут на просветление".

Английският зоолог определя обществото ни като напреднало и разполагащо с всички възможности за отстояване и защита на ценностите на рационализма и критичното мислене - срещу тенденцията към завръщане в тъмните векове, сковала някои особено религиозни и необразовани части от света.

Точно докато Докинс казва това, една от многото форми на възкръснало Средновековие вече пътува към София.

Маркетираната като чудотворна икона "Св. Богородица" гостува в "Света Неделя" от гръцкия манастир "Козница". В религиозния артефакт били вградени мощи на светците св. Харалампий, св. Дионисий, св. Пантелеймон и св. Петка Търновска.

Турнето на реликвата минава през няколко храма в страната и привлича тълпи от вярващи като в сатирично-сюрреалистична сцена от "Нощите на Кабирия" или "Сладък живот" на Федерико Фелини.

В същото време стотици българи, запленени от красотата на науката, се събират пред театър София за презентацията на Докинс "По-странна отколкото можем да си представим".

Радикално различни са от множеството пред "Света Неделя".

От друга страна, и те могат да бъдат определени като поклонници. С тази разлика, че тяхното поклонение разгражда, а не втърдява древни митове и мистерии, изпълнено е с ирония и облъчва с полезната радиация на най-големия враг на всяка вяра - хумора.

На стълбите на театър "София" в очакване на "чудотворната икона на рациото" Докинс, се разгръща атеистичен cosplay. Веселяци с гевгири на главата и тениски с надписа "404 error: God not found" пресъздават стилизацията на набиращата скорост в популярната култура "Църква на Спагетеното чудовище".

Тази иронична квази-институция представлява сатиричното намигване на атеистите към многобройните религиозни марки.

Това е църквата на безцърковните, богът на безбожниците.

Докинс веднага разпознава пародийният дрескод и напомня, че доказателствата в подкрепа на съществуването на Спагетеното чудовище, Яхве, Аллах, Аполон, Зевс и тн. са едни и същи - нула. Няма ги.

Той много добре знае, че в случая чука на отворена врата - онези над 300 човека, препълнили голямата зала в театър "София", са на една страница в прочита на "вечните въпроси" и тя със сигурност не е нито от Библията, нито от Корана.

Отзвукът от посещението на Докинс в социалните мрежи обаче разкрива драматично различен пейзаж.

Креационисти от всички ъгли на Интернет атакуват еволюционния биолог с религиозна страст, сбъркани цитати и линкове към нелегитимни пропагандни сайтове. Сред апологетите на псевдо-науката са дори и някои добре познати родни публични интелектуалци с демократични възгледи.

Един от тях "разнищва" метафората на Докинс за естествения подбор като "сляп часовникар" и решава да обори подкрепената с тонове факти и изследвания еволюционна теория с кухи и мъгляви философски абстракции като "творческа инфолюция" и "еволюция на Логоса".

Други потребители нямат никакво намерение да прикриват нетолерантността на верските си убеждения с красноречив нонсенс. Директно обявяват Ричард за въплъщение на злото и инкарнация на "лукавия".

Това са онези клетници, които смятат, че Бог е пласирал скелети на динозаври в земята, за да тества вярата на истинските християни. Те са, както Докинс казва: "резултат от порочния цикъл на индоктринация от поколение на поколение".

"Всички ние носим вина до известна степен за това, че нормализираме и не се бунтуваме срещу определянето на бебета по религиозен принцип. Приели сме, че има католически деца, мюсюлмански деца, мормончета, будистчета... А как ви звучи бебе лейбърист, бебе консерватор или дете социалистче? Абсурдно е. Същото е и с религиозното индоктриниране от най-ранна възраст. Това е форма на детски тормоз", разказва Докинс.

И винаги ще се намери някой да започне изказване с "Аз съм атеист, но...".

Това е същото като "Аз съм за свободата на словото, но...". В конкретния случай Докинс беше попитан от самообявила се атеистка от национална телевизия защо е "толкова агресивен и не иска хората да могат да практикуват вярата си".

"Хората могат да вярват, в каквото си искат, и да практикуват колкото си искат", отговаря Докинс, "но нека не индоктринираме децата. Ако някой не иска да ме слуша той има избор да ме игнорира, да не чете книгите ми. Но децата в много училища нямат избор да не слушат верската пропаганда, която заменя фактите от реалния свят с откровено измислени и вредни обяснения за произхода на света".

Това е и основното послание на Докинс. Все още има много загадки и неизвестни за произхода на живота, законите и константите на физиката, неясноти по отношение на това как точно ДНК влияе на развитието на телата. Но това не означава, че трябва да запълваме временните дупки в познанието с магии и митове.

Науката вдъхновява, тя е фантастична.

Забравете за саможертвата на Исус, звезди са умрели, за да живеете вие.

Докинс увлича с разказа за това как атомите, които изграждат всеки от нас са дошли от експлодирали звезди. Той е екзалтиран от факта, че когато погледнем зрелищното небе от някое незамърсено кътче в безлунна нощ гледаме в далечното минало на Вселената.

Науката, според него, не просто е странна, тя е по-странна, отколкото можем да си представим.

"И какъв е смисълът без Бог", пита един един унил мъж на средна възраст.

Професорът е чувал това хиляди пъти. "Вселената не ни дължи смисъл. Ние сами творим смисъл с пълен живот през любовта на близките, литературата, поезията, музиката, науката, природата. Мисля си, че тези неща дават не по-малко значение на съществуването от въображаемите божества", отговаря Ричард Докинс.

Oще: атеизъм  бог  вселена  вяра  господ  деноминация  ирония  ислям  католицизъм  космос  критично мислене  култура  митове  митология  мощи  наука  общество  поезията на науката  проф. ричард докинс  рационализъм  религия  ричард докинс  ричард докинс в българия  светци  средновековие  християнство  хумор  ценности  чудотворна икона 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

106 dimis | 23.05.201522:12

Наистина, Вселената не ни дължи смисъл, но защо да чакаме да ни го каже гуруто на атеизма Докинс?! Мисля, че всеки здравомислещ човек може сам да се досети за това.
Само, че проблема се състои в това, че ние, човеците, не можем да оцелеем психически без Смисъла, независимо къде го търсим. Без него нямаше да сме човеци, а рационални роботи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

105 sim4o | 22.05.201517:06

Дракон с кисело зеле | 22.05.201512:51

Олигофрений пак олигофренее.
---------------------
Абсолютно вярно ..!
И сам си се обажда ... Много щастлив Много щастлив

Но Симчо е на своя пости е способен и 20 пъти подред да му обясни ...

Термодинамиката е наука!
При реакции, за синтез на белтъци, енергия все отнякъде трябва да се вземе ...

Не е лошо, човек да е тъп идиот, ако си мълчи - ако не си мълчи и със завидна упоритост дрънка идиотщини, тъпотата му си личи ...
Драконите са невероятно упорити ...

И накрая , но не на последно място - обяснява Симчо на Дракона - двете колелета едно връз друго - това е осем ..!!!

досадно ми е , приятелю .. ама ще обяснявам и обяснявам - ей така, с търпение и любов, трябва да се отнасяме към онеправданите от Господ , откъм интелект

Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

104 Дракон с кисело зеле | 22.05.201512:51

Олигофрений пак олигофренее.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

103 sim4o | 22.05.201511:36

Дракон с кисело зеле | 21.05.201517:14

Ъ?
Знаеш ли изобщо какво означава думата "теория" в научния й смисъл?--------------------------


Алекса́ндр Ива́нович Опа́рин (1894—1980) — советский биолог и биохимик, создавший теорию возникновения жизни на Земле .. ... Герой Социалистического Труда (1969).

-------------------------------

Щом за нещо се дава звание "Герой на Социалистическият Труд" то това е прогресивна научна теория, нали ????
Или теория е нещо друго ..???

П.П.
Трябва да внимаваме, да не нагазим в блатото на попщината, гнилата интелигентщина и идеалистичните схващания .. Материализъм и Пролетарска наука - ей това трябва да се поддържа ..
Долу Буржоазните лъжеучени!


Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

102 sim4o | 22.05.201511:31

Дракон с кисело зеле | 21.05.201514:51

същите ми ги редеше и преди.
--------------------------
Като гледам - поне още 20 пъти ще пиша едно и също ..

Знанието - то сляпото окато прави!

Не е лесно да се овладее ....

но не бива да се отказваме, не блива да ни е досадно - трябва да го пръскаме сред по-неинтелегентните и това е дългът на Симчо ...

Две колелета едно връз друго - това е всъщност осем ...
Що вечер не се отвори , да се попрочете от Драконите Термодинамика - приятелски съвет ... или гледаме за Али Реза и Ферхунде и няма време ???

Но мнения да даваме- можем, нали ...
Поздрави ..
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

101 Harry | 22.05.201508:01

Фрида, отдавна бе доказано че Стария завет не е еврейски, по-стар е с 1500 г. и е заимстван от евреите. Нито някога е имало цар Давид, или Соломон.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

100 Frida | 22.05.201501:30

Смее се конспи, законите на хамурапи съм ги чела в пети клас, напълно неиндоктринирана и трябва да отбележа, че материалистическата традиция в тълкуването на религията е твърде опростенческа и неубедителна. каква централизирана власт, когато става въпрос за 12 племена, а първият цар - Шаул е едва 9 в. пр.н. е. ? хиксосите са изключително брутални варварваски племена, които нахлуват в египет, след като евреите го напускат през 13 в. пр. н.е. Б.жиите заповеди се отнасят не само към избрания народ, но и към Обетованата земя, включват Шабат, за разлика от споменатите по-горе и утвърждават принципи, невъобразими за историческата епоха - къде е казано - не притеснявай пришелеца, чужденеца, защото и ти бе чужд и познаваш теглото му...? къде има освобождаване на роба във всяка седма година, т.нар. шнат ашмита? къде в хамурапските има наказание за робовладелеца, ако робътпострада, а не дай Б-г умре? и т.н. и т.н.
християнството е едно профанизиране на юдаизма, делящо човека на тяло и душа, а в исляма насилието е рутинна форма на общуване. затова и двете религии търпят по-лесно критики, алелущина, особено от материалистически позиции. те имат по-малко общо с човека, а повече с властта - тук донякъде сте прав.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

99 deowin | 21.05.201522:10

Дракон, fair enough.
abductor, защо си решил, че твоето мнение относно какво правя и какво е редно да правя би могло да има каквото и да било значение за мен, за да ми го споделяш? Или не мислиш, че има някакво значение, и просто си говориш безцелно?
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

98 abductor | 21.05.201518:36

Свиня, ако няма какво да кажеш по темата, нищо не ти пречи да си траеш, така или иначе нямаме нужда от повече доказателства, че си лузър-комплексар.
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

97 Дракон с кисело зеле | 21.05.201518:30

Смислен отговор ми е ясно, че няма да получа.

Малко небрежно тролене обаче понякога ми действа разпускащо.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани