Мечтаете за собствен замък? В Италия подаряват. | webcafe.bg
Webcafe

Мечтаете за собствен замък? В Италия подаряват.

Webcafe
21.05.2017, 16:17 (обновена 28.05.2017, 09:08)
Castelletto

Един от замъците, давани на свободна концесия в Италия

Много хора харесват Италия. Мечтали ли сте някога да зарежете всичко и да се преместите там, но за да живеете в замък. Само ако можехте да си го позволите. Сега Държавната агенция по имотите на Италия дава на безплатна концесия 103 имота. Някои са в сравнително добро състояние, но други се нуждаят от спешен ремонт, за да не се срутят. А италианската държава няма пари да го направи. Затова ги дава на свободна концесия.

Сред предложените имоти има ферми, замъци, кули, манастири, параклиси и вили.

Но има и известна уловка. Не може просто да ремонтирате рушащата се сграда и да я ползвате за собствени нужди. За да я придобиете, трябва да обещаете за я превърнете в туристически обект. Например хотел или СПА, ресторант или заведение за поклонници или велосипедисти. Освен това старите сгради - паметници на културата трябва да бъдат реставрирани както са били преди, което значи без слънчеви стаи в замъците без прозорци и никакви тавани на средновековните кули.

Министерството по туризма ще помогне на желаещите да изготвят предложенията. Те ще имат девет години гратисен период, за да реализират мечтата си. Най-вероятно точно толкова време ще им е нужно, имайки предвид скоростта, с която се случват нещата на Ботуша. Новите собственици ще трябва да платят за всички материали и за труда, и няма да имат никакви данъчни облекчения. Предимство ще има за хората под 40 години.

Имотите са разпръснати из цялата страна, но нито един не е в известни туристически места. 27 са близо до Бари и в област Базиликата, осем са на остров Сардиния, а седем в Сицилия.

"Идеята е да се насърчи секторът на "бавния туризъм", според Роберто Реджи, служител в Държавната агенция по собствеността, която се занимава с оферирането на имотите и събирането на предложения. "Целта е частни и държавни сгради, които вече не се използват, за бъдат трансформирани в удобство за туристи, поклонници, колоездачи и пешеходци"-- заявява тя.

Не за първи път Италия се опитва да се отърве от неизползвана собственост, като я даде на частни лица да я развиват. През 2015 година бяха продадени редица крепости по крайбрежието. През 2013-та Италия отново се опита да продаде някои много известни имоти като замъкът Odesclach, където Кейти Холмс и Том Крус се женят. Но само някои от обявените имоти намират купувачи.

През 2008 година сицилианската община Салеми опитва подобна схема като продава имоти за 1 евро. Те искат да привлекат чуждестранни купувачи, но бюрокрацията ги спъва. Вместо това, имотите са купени от местните мафиоти. През 2012-та година общинският съвет на Салеми е разпуснат заради връзки с мафията и повечето къщи си остават изоставени на произвола на съдбата.

Но за първи път Италия предлага толкова много имоти безплатно. Има голям интерес, казва Реджи, която обяснява, че са получили стотици обаждания и имейли през първите няколко дни след като он-лайн брошурата е била публикувана.

Oще: базиликата  държавна агенция по имотите  замъци  италия  манастири  пулия  ферми 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани