На лов за глави във Facebook | webcafe.bg
Webcafe

На лов за глави във Facebook

Lifecafe, по Salon.com
19.03.2013, 17:48 (обновена 21.03.2013, 11:17)
Facebook

Снимка: © Getty Images

Стига с клюките, социалните мрежи могат да ни спасят в напечен момент

В съвременния свят социалните мрежи могат да се превърнат в новата трудова борса. Скорошно проучване откри, че хората, търсещи работа, все по-често използват Facebook в опит да намерят подходяща позиция или оферта.

Ала истинската изненада не е, че използват сайта. Все пак, Facebook вече има постоянно присъствие в много аспекти от живота ни. Използваме го за всичко - от нови връзки до раздели. Истинската изненада е типът онлайн връзки, чрез които хората си намират работа.

Всичко става чрез приятели

Изследването на учени от университета "Карнеги Мелън", публикувано в официалния блог на социалната мрежа, стига до интересни резултати. Повечето хора, които търсят работа чрез Facebook, успяват да открият подходящи предложения благодарение на приятелите си, с които споделят по-интензивни взаимоотношения.

Според Мойта Бърк, един от авторите на проучването, това по-скоро противоречи на преобладаващите социологически изследвания в тази област.

"Макар че хората, с които имаме изградени стабилни връзки, може би ни подкрепят, те често имат достъп до същата информация, до която имаме достъп и ние - имаме общи приятели, четем едни и същи новини и прекарваме времето си в сходни места," пише Бърк, обяснявайки общоприетите схващания по темата. И обобщава: "Следователно е много вероятно те също да знаят за новите предложения за работа, които са известни и на нас".

Активните социални контакти във Facebook ви осигуряват бързо назначение

Бърк и научният й партньор Робърт Краут откриват, че хората, които контактуват повече с по-интензивните си връзки в социалната мрежа, имат двойно по-големи шансове да си намерят нова работа в рамките на три месеца. Проучването е направено сред 3000 Facebook потребители, включително 69 души, търсещи работа.

Силата на интензивните връзки в социалните мрежи е нещо, за което много хора научават, когато се окажат на лов за нова работа. Такъв е случаят на Кейси Хебрън, маркетинг специалист от Филаделфия. След като я съкращават м.г., Хебрън открива, че сайтовете като Facebook и LinkedIn са изключително важни инструменти, които е използвала в търсене на ново работно място.

"Честно казано, не знам как бих си търсила работа, ако ги нямаше социалните мрежи," споделя тя. "По-лесно е да общуваш с всички хора, които познаваш, на едно място. Те могат да кажат някоя добра дума за теб или да се уверят, че CV-то ти не е останало незабелязано", допълва тя. Именно съвет от по-близките приятели на Хебрън й е помогнал да си намери нова работа.

Приятел в нужда се познава

Това съвпада с откритията от изследването на Бърк и Краут. Те са стигнали до две теории, с които обясняват резултатите от проучването си. Според тях деликатността на срамната тема за загубата на работното място увеличава вероятността хората да споделят своите проблеми в тази насока единствено с приятелите си, с които имат по-интензивни връзки в социалните мрежи.

В същото време хората, с които контактуваме по-рядко, често остават в неведение за много аспекти от живота на потребителите, включително и за професионалния им статус. По същата логика приятелите ни във Facebook, с които си общуваме по-редовно, е по-вероятно да положат усилия и да ни помогнат да открием нова работа.

"Интензивните връзки са по-склонни да ни помагат, да питат своите контакти за свободни позиции, да препращат автобиографията ни и да убеждават останалите, че сме най-подходящите кандидати - а някои дори ни наемат директно, ако имат тази възможност и потенциал," коментира Бърк.

Не прекалявайте

Двамата учени разкриват, че хората, които прекарват повече време в разговори с приятели в социалните мрежи, в крайна сметка може да се окажат по-стресирани и натоварени. Т.нар. интензивните връзки може да увеличат нашето объркване, ако сме се оказали безработни. Често такива хора ни дават непрактични и прибързани съвети, които са и плод на емоция.

"Хората могат да почувстват независимостта си застрашена от силните връзки, което причинява по-скоро негодувание, отколкото облекчение", допълва още тя.

Oще: facebook  безработица  бюро по труда  приятели  работа  социални мрежи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

2 Recycler | 21.03.201308:23

Пффф, а колко пъти хем четат, че бачкаш по някой проект, и пак питат Много щастлив
Е, не в сурат тефтеря, определено Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 20.03.201311:50

Има си социални-професионални мрежи, като Linkedin за тази работа. От там често получавам проучвателни предложения и оферти. Ловците на глави са достатъчно мотивирани и ако трябва и в кофа с лайна ще бръкнат за да търсят кандидат за даена позиция. Нека си търсят кандидатите във ФБ, сред дигиталните фермери, селските бекове, досадните спамери или депресираните кикимори. Ако позициите са за лигава шибалка, селски брус - тарикат, подмолна мастийка-шпионка или просто седяч на бюро - тогава ФБ е иделното място за търсене на кандидати!
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани