Бюро на парчета | webcafe.bg
Webcafe

Бюро на парчета

Lifecafe, блогът на Микаел Чо, blog.pickcrew.com
12.04.2014, 17:13 (обновена 14.04.2014, 08:24)
бюро

Проблемът с бюрото беше, че работата прав ме принуждаваше да почивам във време, когато мозъкът ми искаше да работи

Винаги съм искал бюро за работа прав. Чувал съм за предимствата. Чел съм и изследванията.

Американската организация за борба с рака е следила здравословното състояние на 123 000 души в продължение на 18 години и е констатирала, че смъртността е по-висока при хора, които прекарват в седнало състояние повече от 6 часа дневно.

В друго изследване с над 200 000 участници, учените отбелязват, че дори активните хора (които правят физически упражнения поне по 5 часа седмично) са изложени на по-голям риск от смърт, ако седят по-дълго на едно място.

Имаше дори експеримент, правен от компания, показващ, че бюрата за работа прав повишават продуктивността с до 10 процента.

С всички тези научни данни за предимствата да станете от стола си, нямах търпение да пробвам.

И когато се пренесохме в новия ни офис, си създадох работното място на мечтите. И центърът му трябваше да бъде моето бюро за работа прав.

Какво се случи

За една нощ завърших конструирането на бюрото ми. Сглобих го от струващи само $22 части от IKEA и след като пробих последната дупка, се чувствах като горд баща на новородено.

И стоях прав, и работих за първи път - час и половина, с босите ми крака върху постелка за йога. Чувствах се силен. Чувствах се могъщ.

На следващия ден дойдох в офиса, готов за работа на крак цял ден. И стоях стабилно за около час, след което... краката ми се умориха. Гърбът и раменете ме заболяха, но все пак се съпротивлявах и се опитвах да държа. Събирах рамене, борейки се срещу гравитацията, която вече изглеждаше като непосилно бреме.

Дори докато се борех с болката, си мислех, че тя е "добра болка" - като болката, която изпитваш, когато правиш мускули във фитнеса. Изглеждаше сякаш си тренирам мускулите за по-добра поза - и това е част от цялостния процес.

След около два часа направих почивка. И изведнъж седенето ми се струваше като най-великото изобретение в историята.

Когато отново усещах краката си готови за следващ рунд, се изправих отново и заработих. Този път краката и позата ми започнаха да ме подвеждат още след 20 минути. Не спирах да се протягам, за да разпъна гърба, или да се облягам на единия крак, за да дам почивка на другия.

И в следващите няколко часа се наложи да седя и да работя на лаптопа си

Успявах да върша малко повече работа на бюрото прав, но започнах да го възприемам работното си място доста различно. То се превръщаше в място, където не исках да бъда, а не в такова, на което нямам търпение да се окажа.

Все пак си мислех, че това е част от привикването и тялото ми постепенно ще се нагоди. Така че продължавах. След 2 седмици можех да стоя около 4 часа на ден, но все така се налагаше да правя много почивки. Което не беше проблем, защото често имам нужда от почивка, за да се освежа и да не изпадам в рутина.

Проблемът с бюрото беше, че работата прав ме принуждаваше да почивам във време, когато мозъкът ми искаше да работи. И ми беше трудно да вляза в работен ритъм, докато съм прав.

Бюрото за работа прав ми помагаше да се концентрирам повече за определени задачи, примерно за отговаряне на имейли (донякъде защото знаех, че мога да издържа да стоя прав само за известно време). Но при задачи, изискващи по-концентрирано мислене, примерно писане, бях тотално разсеян. Мислех повече за болката в краката, отколкото за думите, които пиша.

Дори и тази болка да беше нещо добро за мен, не ме интересуваше. Мислите за болката не ми помагаха да си върша работата.

В този ден нацепих на парчета новото си бюро

Съзнавам, че сигурно пропускам потенциални ползи за здравето и продуктивността ми, но бюрото за работа прав не е панацея. И когато трябва да си вършите работата, не е добре да мислите за дискомфорта в кръста или гърба. Има и по-добри начини да поддържате форма - да бъдете активни ежедневно, да се разхождате или просто да се движите дори и докато сте седнали.

Ако бюрото за работа прав върши работа за вас, чудесно. Но не се насилвайте, ако от него само ви болят краката и гърбът - и то вреди на работата ви. И в това да се откажете от работата прав няма нищо лошо. Стоенето неподвижно прав за дълго време не е много по-добро от седенето в стол.

Важното е да сте активни всеки ден и да се движите. Не е задължително да правите 5-минутни спринтове. Ходете пеша до офиса и обратно, качвайте се по стълбите, или клякайте от време на време, докато чакате обяда си... това би трябвало да е напълно достатъчно.

Oще: standing desk  високо бюро  застояване  здраве  офис  прав  работа  стоене  тяло  физически упражнения  фитнес 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

3 Govedo13 | 14.04.201421:27

Тъпите американци откриват топлата вода, тоя си прави сам бюро горкия. Много щастлив

На работа моето ъглово бюро както и на колегите има бутон за вдигане и сваляне, проста пневматика с електромотор. Мога да го вдигам до към 1 метър едната част от бюрото правейки нещо като работен плот за 3-4 човека, там си държа лаптопа, докато другата част с мониторите ми и ПЦто и телефона е на късата стана на ъгъла. За разлика от кюбикълите в УСА, в белите европейски държави си има стандарти за работното място, стандарти наложени от силните профсъюзи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

2 popleta | 13.04.201422:17

Пич,стани стругар,да видиш идобството да работиш прав.Хахахаха Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 15:06

1 mumu | 13.04.201412:55

Тази статия счупи тъпометъра Удивителна Сега, ако може една за хемороидите, причинени от дълго седене и баланса в света ще бъде възстановен.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани