"Платонични родители" или как може да има семейство без любов и това да е ОК | webcafe.bg
Webcafe

"Платонични родители" или как може да има семейство без любов и това да е ОК

webcafeLifecafe по BBC
22.12.2018, 10:42 (обновена 24.12.2018, 16:03)
Платонично семейство

Снимка: © Стопкадър (BBC)

Когато хората не се обичат, но искат заедно да създадат семейство

През 2014, Чарлз Борн, тогава 43-годишен санитар, живеещ със съпруга си във Филаделфия, САЩ, започва да обмисля сериозно да има деца. В началото той се замисля за осиновяване. Но след като научава от колега за т.нар. "платонично родителство", той решава да си направи профил в Modamily - уеб сайт, който помага да се свържат хора, които искат да създадат семейство.

През септември с него се свързва друг член на Modamily - Ниша Наяк, психоложка, която тогава е 40 години. През следващите няколко месеца, Борн и Наяк се срещат на кафе и пица да обсъдят взаимното си желание да станат родители.

През ноември 2015, Наяк се подлага на инвитро оплождане и зачева двуяйчни близнаци. Борн и Наяк сега са горди родители на двегодишните Ела и Вон.

Платоничното родителство, наричано още "съвместно родителство", е понятие, описващо хората, които нямат романтична връзка помежду си, но решават да отглеждат дете заедно.

Причините хората да станат платонични родители, са различни. Понякога това е избор на ЛГБТ хора, които решават да се съберат и да създадат семейство, което се отличава от традиционното хетеросексуално домакинство, както е в случая с Борн и Наяк (и тя се идентифицира като хомосексуална).

В други случаи, договорките за съвместно родителство са между дългогодишни приятели, които решават да отгледат дете заедно. Такъв е случаят с канадките Наташа Бакт и Линда Колинс. Двете колежки и приятелки успешно успяха да се преборят за създаването на правен прецедент в семейното право на Онтарио, който да позволи Колинс да бъде призната като родител на сина на Бакт.

Канадското право дотогава позволяваше само "брачни партньори" да бъдат признати за родители, но жените убедиха съдебните заседатели, че признаването на Колинс за родител реализира правния принцип на "постъпване в интерес на детето".

Тази нова тенденция не минава без критики.

Някои изтъкват, че пътуването между различни къщи може да бъде стресиращо за децата, чиито родители живеят отделно. Борн и Наяк живеят на 20 минути път един от друг и споделят поравно времето с децата си, приблизително както биха го правили и едни разведени родители. Те уреждат въпросите, свързани с пътуванията и други деликатни решения, които може да засегнат децата, съвместно с помощта на семеен терапевт.

Рейчъл Хоуп е автор на книгата "Семейство по избор: Платонично партньорско родителство". Тя е отгледала първото си дете чрез съвместно родителство с партньор, живеещ в отделен апартамент в рамките на същата сграда, и смята, че е най-добре двамата да живеят отделно, но под един и същ покрив, или много близо един до друг.

Критиците също така се опасяват, че на децата ще липсва да виждат романтичната любов между родителите им. Тя обаче контрира, че тези опасения са неоправдани, тъй като децата могат да наблюдават този тип любов чрез романтичните партньори на родителите си, или като виждат други двойки около тях.

Еволюиращи семейства

Все още липсват официални статистики за платоничното родителство, но през последното десетилетие участието в онлайн общности за потенциални платонични родители стабилно нараства.

Иван Фатович създава Modamily през 2011, след като осъзнава, че много от приятелите и колегите му се интересуват от това да имат деца и да създадат семейство, но нямат партньор, с който да сторят това. Сега платформата има 25 000 активни членове по света, и Фатович е установил, че около 100 бебета са се родили след запознанства в неговия сайт. Той също така казва, че общо около 100 000 души са се регистрирали в други подобни сайтове за съвместно родителство като FamilyByDesign и CoParents.com.

Законите постепенно еволюират, за да се адаптират към тези отношения, както в САЩ, така и на други места. През 2013 г., губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа закон, който позволява повече от двама души да бъдат законно признати за родители.

Още няколко други американски щати в момента позволяват такава алтернатива чрез закон или по съдебен път. В Онтарио, биологичните родители могат да сключват официално споразумение за съвместно родителство на детето им с до четирима души.

Във Великобритания, законът позволява само двама родители, но скорошно съдебно решение позволи на двама души, които живеят в отделни домове, да бъдат признати като платонични родители на тяхното дете (британският брачен кодекс не поставя съжителството като задължително условие за предоставяне на родителски права).

"Следващата голяма промяна"

С нарастващия интерес към платоничното родителство, следващата голяма стъпка ще се случи в езика, смята Рейчъл Хоуп.

"Липсват ни езикови понятия, които да отговарят на тези типове семейства. Хората чуват "съпруг" и смятат, че той е бащата на детето, когато далеч не е задължително да е така", обяснява тя. Чарли и Ниша са преодолели това, като използват "тати" за Чарли и "татко" за неговия съпруг Лин.

Хоуп дори вярва, че ще се промени и физическата архитектура на домовете и кварталите.

"В момента домовете и кварталите са проектирани за двучленно семейно ядро. Но в бъдещето може да са ни нужни нови общи пространства, от рода на сгради, където платоничните родители могат да живеят близо един до друг, за да отглеждат колективно децата", смята тя.

Oще: modamily  деца  лгбт  ниша наяк  партньорско родителство  платонично  платонично родителство  родители  семейство  семейство по избор  чарлз брон 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

2 Specifier | 23.12.201816:19

изв. се, я. ф. грешка, да се чете:

...напомня...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

1 Specifier | 23.12.201816:17

СЪВРЕМЕННАТА ЧОВЕШКА ДЕГРАДАЦИЯ В ЗАПАДНОТО ОБЩЕСТВО

силно нтапомня тази в Западната Римска империя в V век. А както ни учи историята и краят ще е същия.
   

оценка

+0 -0