Всяка жена да си знае мястото | webcafe.bg
Webcafe

Всяка жена да си знае мястото

Lifecafe , По independent.co.uk
06.03.2012, 13:29 (обновена 07.03.2012, 14:07)
жени, крака

Снимка: © Getty Images

За всяка жена е важно да знае къде е най-доброто място в света да разкрие женствеността си

Утре е женската половина от света ще отбележи 101-вия Международен ден на жената.

Според Световния икономически форум 85% от страните подобряват условията, в които живеят жените през последните шест години, но с оглед на икономиката и политиката трябва да се извърви дълъг път.

"От Лондон до Лахор неравенството между мъжете и жените се е запазило", коментира The Independent. Изданието все пак изброява най-добрите места да бъдеш жена днес.

Най-доброто място да си жена - Исландия

Исландия балансира по възможно най-добрия начин между мъжете и жените, що се отнася до политика, образование, работа и здраве. В това отношение Великобритания заема 16-а позиция, с едно място надолу от 2010 г. Най-лошото място да си жена е Йемен, а най-опасното - Афганистан.

Най-доброто място да си политик - Руанда

Руанда е единствената нация, в която жените съставляват мнозинство в парламента. 45 от 80 от местата са заети от жените. Великобритания е на 45-то място след Пакистан и Обединените арабски емирства. Сред най-лошите места една жена да бъде политик са Саудитска Арабия, Йемен, Катар, Оман и Белиз, където жени в парламента няма.

Най-доброто място да бъдеш майка - Норвегия

Норвегия държи първенство по най-ниска степен на смъртност при родилките - една на 7 600 майки умира. В Норвегия голям процент жени са квалифицирани в родилната помощ. Великобритания се класира на 13-то място. Най-неблагоприятна страна от отношение на майчинството се оказва Афганистан, където една жена е поне 200 пъти по-вероятно да почине по време на раждане, отколкото от бомба или от куршум.

Най-доброто място да четеш и пишеш - Лесото

Грамотността при жените е на особено високо ниво в Лесото и надвишава тази при мъжете. 95% от жените могат да четат и пишат, докато само 83% от мъжете притежават такива умения. Великобритания е на 21-во място. Най-лошото място по отношение на грамотността е Етиопия, където само 18% от жените могат да четат и пишат, докато при мъжете процентът е 42.

Най-доброто място да бъдеш държавен глава - Шри Ланка

Жени са управлявали Шри Ланка в продължение на 23 години. Великобритания е на седмо място, докато една дузина страни, включително Испания и Швеция, никога не са имали жена на президентското място.

Най-доброто място да работиш в сферата на изкуствата - Швеция

Шведският съвет по изкуства лансира инициативи с цел подобряване на половото равенство в сферата на изкуствата. Шведският филмов институт издаде официално становище филмовите продукции да бъдат разпространявани по равно между мъжете и жените, като съществуват определени квоти за жените във филмовите продукции. Във Великобритания само 6 процента от филмовите режисьори и 12 процента от сценаристите са жени.

Най-доброто място да си шеф - Тайланд

Най-висок е процентът на жените във висшия мениджмънт (45%) в Тайланд. Великобритания не се класира сред първите 20 страни с едва 23% женско присъствие във висшите управленски нива. Най-малко присъстват жените във висшия мениджмънт в Япония, където само 8% от високите позиции са заети от жени.

Най-доброто място за участие в икономиката - Бахамите

Бахамите държат топ позицията в глобален план що се отнася до възможността за участие на жените в икономиката. Великобритания държи 33-то място. Бахамите затвори джендър празнината си с 91% за последните шест години, докато най-ниско класиралата се държава Йемен, затвори само 32% от своята икономическа джендър празнина за същия период.

Най-доброто място да бъдеш журналист - Карибите

Карибите е регионът с най-висок процент на участие на жените в телевизията, пресата и радиото (45%). Най-неблагоприятният в това отношение регион е Африка (30%). В Европа участието на жените в медиите е на 35%. Във Великобритания в около 9% от националната преса редактори са жени.

Най-доброто място за печелене на пари - Люксембург

Люксембург споделя топ позицията заедно с Норвегия за място, където една жена може генерира най-много доходи. Великобритания се нарежда на 23-то място, докато най-малко пари печелят жените в Саудитска Арабия.

Най-доброто място за обучение във висше учебно заведение - Катар

В Катар шест жени на един мъж се записват да учат в университет. Остава обаче въпросът дали тяхната инвестиция в образованието е довела до интеграцията на жените в икономиката. Великобритания се нарежда на 38-мо място, а най-лошото място за висше образование е Чад, където мъжете, записали се в университет са три пъти повече от жените.

Най-доброто място за дълъг живот - Япония

Жените в Япония живеят най-дълго (87 г.), надживявайки мъжете със седем години. Най-кратък е животът на жените в Лесото (48 г.), но само две години по-малко от мъжете. Във Великобритания продължителността на живот при мъжете е 78 г., а при жените 82 г.

Най-доброто място за свободно време - Дания

Жените в Дания прекарват повече от 57 минути на ден във вършене на неплатена работа, отколкото мъжете. Британките прекарват два часа повече на ден, вършейки неплатена работа, отколкото мъжете. Мексиканките прекарват четири часа и 21 минути повече от мъжете в неплатена работа.

Най-доброто място да бъдеш атлет - САЩ

През 2011 г. пет от 10-те най-високо платени жени-атлети са от САЩ. Саудитска Арабия никога не е изпращала жена-атлет на Олимпийските игри и забранява спорта при жените в държавните училища.

Най-доброто място за висококвалифицирана работа - Ямайка

В Ямайка най-висок процент жени упражняват висококвалифициран труд в сферата на законодателството и висшия мениджмънт. Почти 60% от тези функции се изпълняват от жени. Великобритания се нарежда на 35-то място, а Йемен е на последно място, където само 2% от жените притежават висококвалифицирани професии.

Най-доброто място да изоставиш съпруга си - Гуам

Най-големият от Марианските острови притежава най-висок процент на разводи в световен мащаб, а Гватемала има най-ниският. Количеството разводи в Англия и Уелс през 2010 г. е нараснало с 4.9% от 2009 г.

Oще: 8 март  жени  мъже  неравенство  полове  празник 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

7 Ицо | 08.03.201210:26

Най-доброто място за жена да те ебат в гъза - България !!!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.03.2012, 08:18

6 mylenne | 08.03.201208:21

Ако си оправите първото изречение, мога и да прочета статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 15:29

5 pepi_pie_capi | 08.03.201208:16

тутурутке, напълно съм съгласна с твоето мнение....само дето трябваше да го вида вчара и да излъжа нещо шефа Чуди се Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

4 tytyrytka | 07.03.201221:25

цялата статия е глупости на търкалета.
погледнете навън?
какво виждате?
бял 8 март?
мястото на всяка жена в такъв момент е под завивките... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 07.03.201213:19

Как така къде е мястото на една жена?
Че то се знае:
"Добрите момичета отиват в рая, а лошите в моята стая!" muhihihihi
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.03.2012, 11:07

2 един от тук | 07.03.201211:56

мястото на жената е.....според жената!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 07.03.201211:16

Най-доброто място да си крава е в Швейцария, а най-лошото да си жена - в България....
Написаното ми звучеше малко като: Според последните изследвания на учените от Централния Институт по Цензора и Аристократизъм (съкратено: ...) броят на циците на Земята е два пъти повече от броя на жените... ама иначе интересни и любопитни факти Много щастлив
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани