Убийци на времето | webcafe.bg
Webcafe

Убийци на времето

Джулиано Амат
28.12.2010, 12:41 (обновена 29.12.2010, 11:19)
Любов

Къде замина нормалната комуникация между двама души?

Включваш компютъра и първото нещо, което правиш, е? Естествено! Да си провериш фейсбука. През това време скайп се е заредил автоматично. И след няколко секунди те "нападат" приятелите ти (чудя се тук да сложа ли пак едни кавички). И в двете програми.

Клюкариш, обсъждаш, коментираш, лайкваш, гледаш видеа и снимки (това май беше към клюкаренето), правиш си някое друго текстче (а, на това му мина модата вече), преглеждаш дали добитъкът във фермата нормално си преживя (това си е голяма отговорност), събираш нови приятели, с които не си се виждал дори насън...

Няма какво да обяснявам повече. Забравяме да нахраним домашния любимец или някоя друга задача, но иначе фейсбук и скайп са основните убийци на време. Празни приказки, електронни целувки, прегръщащи се мечки, поникващи от нищото цветя.

Къде замина нормалната комуникация между двама души?

Ето един сън, който сигурно скоро ще се преживее: момиче среща непознат мъж в скайп. Заговарят се една вечер и си уреждат за другата вечер среща. Къде? В скайп, разбира се. Ама ще включат камерите и истината ще лъсне. Идва другата вечер, включват камерите и - а-у - разговорът върви добре засега...

По-едно време момичето обаче изнервя вече нетолкова непознатия мъж, но не й пука, нали нищо не може да й направи от разстояние, дори виртуално при това. Но пичът явно много й се ядосва и протяга ръце, за да я нарани.

Тя пак не се хваща на въдицата и си стои мирно и кротко като агънце. Той взима нож, протяга се отново и от монитора й излизат две ръце, яросто обезобразяващи тялото й. Тя се чувства като заклещена и дори не може да падне от стола, на който седи.

След няколко намушквания, се събужда цялата в пот.

Докъде стигнахме, че да се вманиачим до такава степен във виртуалната комукация? И защо толкова бързо след появата на интернет се стигна и до пристрастяването и зависимостта от него?

Психотерапевти вече стават писари, като попълват списъците си с пациенти. И то уж на вид нормални здрави млади хора. Например: Двама души се срещат в някоя социална мрежа. Много си допадат, уговарят си среща, после още една и още една, вече с преспиване, след това още едно и се взимат.

След едва няколко месеца вече проблемите са налице. Той "виси" в интернет, тя се мотае, интересът помежду им е изтекъл... в канала. Връзката се губи, след това и сексът не го бива и най-съвестните от този тип двойки решават, че нещата са в ръцете на психолога, останалите се разделят и хващат нова проекто-любов по интернет.

Оказва се, че са пристрастени към Мрежата и начина на запознаване и комуникация с останалите в опасното откритие на човечеството.

И какво толкова интересно намираш в това да ровиш във фейсбук като къртица, за да разбереш "плячката ти" какви ги е вършила извън иначе зоркия ти и непропускащ нито един нотификейшън поглед?

Вече виждаш някого във виртуалното социално пространство, разглеждаш му снимките, клиповете и лайковете, разбираш кои са му приятели, какви музика, филми, книги, спортове, тв програми и списания харесва, откъде е, що е, какво учи или работи. И вече ти е ясен като бял ден.

А като се срещнете, се гледате и си мигате на парцали. И обелвате по някоя дума, за да изкарате по-лесно цигарения дим от устите си.

Преди първата среща се смяташе за превземане на обетована земя. Говорите за всички тези неща, които се знае, че за първи път ще разбереш за другия и докато стане това, ще си леко на тръни и ще ти е интересно.

А сега вече познаваш този непознат човек още преди първата среща. Голям брой теми за разговори са сдъвкани, преработени и изтекли в интернет пространството. Ама нали ги има в хронология, спокойно! И някак всички подробности за личността на този срещу теб стават безинтересни и нещата се получават с доста зор вбъдеще.

А въобще да се започва ли със стряскащата статистика с деца, станали жертви на интернет запознанствата? Истината е, че тя не помага. Не респектира нито едно детско мозъче, побъркано от скука. Защото ако преди хората са имали детство, сега децата имат зрели години.

И от куклите и количките преминават директно на срещи. С опознати.

Световните статистики показват, че поне 10% от сърфиращите в интернет са зависими от него.

Българска такава още няма, но пък и аз не познавам семейство с дете без компютър. Ти искаш ли да си на върха на вълната?

Oще: интернет  скайп  срещи  фейсбук 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2010, 23:22

12 Qna Neicheva | 29.01.201116:24

На всички ни е ясно, че фейсбук стана една голяма секта, която всъщност е криворазбрана кауза на човека, който го е създал. Цялата му идея е хората да установяват, намират и търсят приятелства с хора, които са забравили или поради друга причина няма как да установят връзка. Аз например се намерих с почти всичките ми съучениеци от първи до седми клас и мисля, че това е една добра причина за съществуването на фейбук. Уреждаме си срещи на класа, виждаме кой с какво се занимава, поне имаме някаква връзка едни с други - това все пак са били 7 години от живота ти с тези хора. Може би е малко сантиментално, но на мен лично тази идея за Гейсбук ми допада.

Другата страна на монетата вече е криворазбраната кауза.Сигурна съм, че създателят на социалната мрежа не е имал предвид и не е предполагал, че неговото творение може да доведе до такива последици. Бяха писали по вестниците, че именно заради фейбук и въпросната ферма, работниците и служители във фирмите не си вършат работата, което пък води до крути мерки, като ограничаване на достъпа до социалните мрежи - фейсбук, скайп, айсикю и други. Което пък от своя страна е показ на недоверие (с пълно основание) от стана на шефа към колектива. Лошоо, защото на кой не му харесва, когато няма работа да си кисне във Уебкафето, да си разглежда форуми или да си храни озверелия добитък във фермата. Да, ама като се злоупотребява с тези привилегии, дърпаш шалтера и "Действайте!". Мисля, че ако продължа, ще станат повече негативите (които, поради злоупотреба с добрата кауза, са си на лице), отколкото позитивите за Фейса. Аз лично го харесвам, но не харесвам нито едно, повтарям нито едно приложенийце, наподобяващо ферма, ранчо, аквариум, къща за кученце или други производни на изброените. Ще ме прощават защитниците, но не може на връх нова година момчето да си донесе личния лаптоп, за да може гаджето му в 22.00 да може да влезе през него във Фермата и да си обере фасула!!!!! Ридикилъс!!
Да, иначе си е чист убиец на време, мернеш някоя снимка от парти - разгледаш; друг току що пристигнал в Берлин примерно и му пишеш - като цяло никаква полезна дейност, джъст а тайм килър! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 14:53

11 Mr_Someone5 | 17.01.201119:32

Седим си на 1-ви януари с компанията в една прекрасна хижичка на Витоша и си доизтрезняваме на спокойствие с биричка в ръка и кеффф...... Кул И една мадама казва с крайно притеснен тон:
-Айде да тръгваме, айде да тръгваме!!!
-Седи бе, булка! За къде си се разбързала?- с леко раздразнен тон казва компанията - седни, пий 1 бира, успокой се. 1-ви януари е, малко релакс!
- Немога- казва дамата, още по- разтревожена- трябва да си нахраня рибката......ще умре!!! Тъжен
- Чакай- казвам аз, силно загрижена и решена да помагам- аз имам батерия и обхват. Давай, звъни да ти я нахранят!
- Е-е-е-е не-е-е-е! Аз паролата за фейсбука не си я давам на никого!!!- фърли ни в шок момичето..... Шах!!!Мат!!!Безмълвие!!!


За общуването по интернет няма да разправям историй, че няма да ми стигне мястото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

10 vanko | 30.12.201014:42

Лесно е да се живее лесно. В това е проблема! Лесното много често означава неправилно, глупаво. Как може да приемеш нещо в живота си без да си го осмислил? Защо трябва да живеем на автопилот? Информацията трябва да се търси, да се селектира и да се анализира. Това, обаче, е трудоемък процес, който (в повечето случаи) изключва "ритуали" като клатене на краката, многочасово чатене, чупене на стойки за безсмислени снимки и т.н. А социалните негативи на "социалните" мрежи тепърва ще ни удрят по челото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 22:24

9 Drone3 | 30.12.201002:47

Така като гледам има леко разделение в коментарите. Откровено се забелязват поддръжниците на FB и съвета им към останалите или да приемат новото, или "да изтичат в канала". Аз от своя страна не съм фен на социалната мрежа и питам какъв е проблема в това? Не го харесвам и не смятам да ставам част от FB "семейството". Било по-лесно да се живее като се приемат промените ... вероятно е така. Аз обаче не съм примиренческа личност (поне не искам да се приема за такава) и предпочитам да се опитвам да променя света в посоката, в която ще ми харесва, отколкото да го приема такъв, какъвто е (с уговорката, че сега има достатъчно неща, които не харесвам в него). Надявам се, че не звуча идилично или даже утопично.

P.S. Не искам да променям света, тъй като не си харесвам живота (както очаквам да ме контрира някой), а просто защото смятам, че винаги може да е по-добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 29.12.201015:29

Съгласявам се веднага с Лични финанси Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

7 Лични финанси | 29.12.201011:35

Проблемът на алкохолиците не тръгва от самия алкохол,
проблемът на шишковците не тръгва от самия шоколад,
и проблемът на нет-маниаците не тръгва от самия нет.

Проблемът си е в самите хора, а останалото са само симптоми. Ако не е алкохол, ще са цигари, ако не са цигари - ще е нет, ако не е нет - ще е трева Много щастлив

Та ФБ и фермите не са виновни, те са следствие, а не причина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 23:09

6 JitZo | 29.12.201002:34

Няма да се спре плюенето на фейсбука!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 28.12.201018:04

Ако можех да си дигитализирам куро,и да го ръгам виртуално във всички дупки по фейсбука и да рзливам виртуална сперма и да получавам електронни импулси в мозъкот за оргазъм-може би това е бъдещето.Обаче засега предпочитам съвсем прозаична,натурална,белтъчно-органична,женска плът.Ша ма извинявати,ама съм малко старомоден Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

4 Thea Atanasova | 28.12.201016:55

Гаро и добре, че се променя. Усмивка Че ако трябваше сега вместо да си пиша в Уебкафе да ходя да доя кравите. Или единствения ми избор за мъж да беше някой съселянин с повече кози от нашите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

3 Ateista | 28.12.201016:34

Напълно съм ЗА прогрес,напредък и вси4ко адвансд!
Аман от стари социалисти4ески глупотевини - детство,първа среща ала 1956 година и т.н сива романтика.
КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ АДАПТИРА - ДА ИЗТИ4А В КАНАЛА.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани