Влиянието, което Китай оказва на Холивуд може да нарасне драстично през следващите години | webcafe.bg
Webcafe

Защо Китай не харесва Брад Пит

Lifecafe , По сп. Time
27.05.2011, 11:51 (обновена 30.05.2011, 12:48)
брад пит

Снимка: © Getty Images

Заради персонажа си в "Седем години в Тибет" Брад Пит е обявен за персона нон грата в Китай

Във филма от 1997-a "Седем години в Тибет" австрийският планинар Питър Ауфшнайтер избягва от индийски лагер за военнопленници и заявява, че заминава за Китай, за да си търси работа. Неговият другар по съдба Хайнрих Харер (в ролята Брад Бит) решава да пропусне Китай и да се запъти към тибетските планини. Харер преминава границата между Индия и Тибет, където черпи от опита на Далай Лама, докато броди из знаменитите планини, понастоящем намиращи се на китайска територия.

Американският актьор, който играе тази роля, обаче може би никога няма да може да направи същото пътешествие - твърди се, че заради персонажа си в този филм, който симпатизира на Далай Лама, Брад Пит е обявен за персона нон грата в Китай.

Сега геополитиката и боксофисът вървят в стабилен синхрон

Ако историята за духовния водач беше предложена на шефовете на студиа днес, едва ли щеше да бъде реализирана въобще като филм. Глобалният боксофис играе все по-голяма роля в годишните печалби на Холивуд, а Китай се е превърнал в една от основните движещи сили в него.

Китайският боксофис понастоящем е пети по мащаби в целия свят, а печалбите му са се увеличили десетократно в сравнение с 2003 г. Само за миналата година, продажбите на билети в китайските кина са отбелязали ръст от 65% и са достигнали $1.5 млрд.

Американските продуценти са насочили вниманието си към страната: Китай е вторият по мащаб пазар като печалби от "Аватар", а разликата с първенците САЩ е незначителна, твърдят от Artisan Gateway, китайска консултантска фирма за шоубизнес. На мартенската конференция CinemaCon, президентът на Warner Bros International Милърд Окс заяви, че според него китайският боксофис ще надмине американския до 10 години.

Любопитното в случая е, че въпреки строгите ограничения, китайската публика проявява все по-нескрит интерес към международното кино. В момента в Китай са разрешени прожекции само на 20 чужди заглавия годишно. Макар че киностудиата могат да лобират филмите им да бъдат включени в тази квота, няма вълшебна формула, която да гарантира това.

Китай не разполага със система за рейтинги на филмите; всички те подлежат на одобрение от правителствените цензори, преди да станат достъпни за масов показ. Въпреки това има някои сигурни признаци, че даден филм няма как да премине през ситото на цензорите. Спорните филми, както и тези, които съдържат съмнителни тематични елементи - например ужаси, имат много по-малък шанс да достигнат до китайските кинозали, а филмите, които съдържат деликатни социополитически теми - като Тибет или площад "Тянанмън", са абсолютно табу.

Азиатският гигант може да си позволи да извива ръцете на Холивуд

Естествено е да предположим, че невключените в квотата филми автоматично губят всички печалби, които китайската публика може да предложи. В края на 90-те години на миналия век "Кундун" - биографичен филм за детството на Далай Лама, разбуни духовете в Пекин заради негативното представяне в него на китайското правителство.

Властите стигнаха толкова далеч, че заплашиха да прекратят каквито и да е бизнес-отношения с Disney. Проблемът бе разрешен единствено след като Майкъл Овиц (тогава президент на Disney) направи частна визита в Пекин, за да преговаря с тогавашния президент на страната Дзян Дзъмин. Резултатът от този ход беше успешен - по-рано тази година китайските власти дадоха зелена светлина на проекта за "Дисниленд" в Шанхай, който ще струва на американската компания 3,7 милиарда долара.

Въпреки че раздразнението на Китай от филмови продукции като "Седем години в Тибет" и "Кундун" вече е позатихнало, след като Холивуд охотно се дистанцира от протибетската тематика, политиката на комунистическата партия спрямо филмите и публичните личности, смятани за антикитайски, остава като цяло непроменена.

Когато продукцията на DreamWorks - "Кунг-фу панда", бе представена в китайските кинозали през 2008 г., тя бе залята от вълна остри критики и национални призиви за бойкот - не заради изобразяването на превърналото се в своеобразен национален символ животно, а главно заради действията на съоснователя на DreamWorks Стивън Спилбърг.

Месеци по-рано, Спилбърг бе напуснал позицията на творчески съветник за летните олимпийски игри в Пекин, след като опитите му да убеди Ху Дзинтао да окаже натиск за прекратяване на суданския геноцид в Дарфур пожънаха провал. Въпреки силните взаимоотношения между двете държави, Дзинтао не оказа каквото и да е значимо влияние върху Судан - и това накара Спилбърг да се оттегли от участието си в организацията на олимпиадата.

Същата година пък актрисата Шарън Стоун нетактично отбеляза, че земетресението в Сечуан, при което загинаха десетки хиляди хора, е "кармата" на Китай, последвала в резултат на грубото потискане на тибетските бунтове. Този коментар предизвика национално възмущение - всички реклами с актрисата бяха свалени от ефир, а филмите с нейно участие все още са забранени в големите вериги киносалони.

Как студиата бързо се самоцензурират - и врагът става Северна Корея

Като се имат предвид позициите на Китай на глобалния пазар, киностудиата вече се опитват да бъдат по-предпазливи. Наскоро MGM решиха да направят римейк на филма за епохата на Студената война - "Червена зора", който би трябвало да дебютира в кината по-късно тази година. Оригиналната история, която е свързана с няколко американски деца, борещи се срещу съветската инвазия, вече е станала ирелевантна след разпадането на Съветския Съюз.

Така че първоначално студиото бе избрало Китай като новата заплаха, докато потенциалните дистрибутори на филма не изразиха своите съмнения за шансовете на проект, в който Китай е представен в ролята на злодей. Вместо да оттеглят вече на практика завършения филм, MGM по цифров път подмениха всички препратки към Китай, избирайки за нов враг Северна Корея.

Трип Винсън, един от продуцентите на филма, споделя пред Los Angeles Times, че "първоначално нямахме никакво желание да правим каквито и да е било промени, но след внимателно обмисляне достигнахме до начин да направим една по-опасна "Червена зора", която според нас прави филма по-добър."

Президентът на Artisan Gateway Ранс Поу коментира, че много фактори допринасят за начина, по който Холивуд произвежда филмите си - но признава, че киностудията "ще бъдат особено селективни по отношение на всичко, което е предназначено за китайския пазар".

Падането на годишния лимит от 20 филма още повече ще засили "китайския ефект"

Влиянието, което Китай оказва на Холивуд може да нарасне драстично през следващите няколко години. Световната търговска организация наскоро обяви, че квотата на Китай за 20 чуждестранни филма годишно е нарушение на законите за международна търговия. Китай прие да премахне ограничението - но когато това се случи, държавата има потенциал да стане дори по-влиятелна отсега.

"Колко бързо Китай ще се превърне във втори по значение, а впоследствие и в най-значим глобален пазар, зависи изцяло от правителството на страната", коментира Окс. Едно е сигурно: дори и квотата да бъде премахната изцяло, политиката на Китай по отношение на цензурата едва ли ще се промени - факт, който ще насърчава Холивуд да продължава да се съобразява с китайските предпочитания. Докато Китай отваря все повече кинопазара си, броят филми, които противоречат на идеологията му, вероятно ще продължава да намалява.

Oще: брад пит  китай  холивуд  цензура  шарън стоун 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

15 Nikolai Martinov | 27.08.201106:11

американците не са в позиция да казват какво да харесва и какво да не харесва китай

китай може да харесва каквото иска, а американците д апроявят малко такт и да помолят за мислост Китай, защото потъват яко
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

14 иван | 31.05.201113:31

Предимствата са в това, че властта на парите в голяма степен е ограничена от държавната власт. Земята е държавна и не е предмет на безумни спекулации. Чуждите държави не могат да владеят терени освен като коцесии за определен срок, максималният срок е 60 години. След изтичането на този срок терените заедно с построеното върху тях става собственост на китайската държава. Това изключва отново Китай да стане зависим от чужденците.
Казах ти вече какви предимства има държавната собственост върху земята за решаване инфраструктурата на мегаполисите.

Тези които са предприемчиви имат пълна възможност да въртят бизнес и да станат милионери. На една витрина в Суджоу видях да се мъдри една „Ламборджини”, което означава, че има потенциални клиенти за нея.

От друга страна има социална закрила за тези, които, по една или друга причина се нуждаят от нея. Няма безработица, намират ти работа, макар и ниско платена. Има достатъчно голямо присъствие на полицията и жестоки наказания по отношение на престъпниците.

И кажи ми, какво значение има дали зад илюзиорна демокрация стои група от собственици на преобладаващата част от собствеността в държавата, която с парите си подкупва и корумпира всичко, или някакво политбюро, което ако не друго трябва да се съобразява с някаква партийна дисциплина.
В Китай имаш пълна икономическа свобода, неограничена възможност да пътуваш срещу едно условие – да не оспорваш властта на компартията.

Но как е при либералната демокрация – имаш свобода на словото, но няма кой да те чуе! Имаш право да избираш, кой да те управлява, но си оставаш с избора, управляват те тези, зад които стоят големите пари!

Тук не става въпрос за предимства, а за избор между две злини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

13 Mile Manolov | 31.05.201113:10

@Защо Китай не харесва Брад Пит

По същата причина дето
"Роналд Рейгън - Враг но.1 на Тутраканска селищна система" поклон поклон поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

12 Enigma | 31.05.201112:11

Хм интересен подход към нещата имаш, аз си минавам на ТИ, моля за извинение. Харесвам различните гледни точки, само че не разбрирам кое на китайската система те прави по-богат и различен, даже по-свободен. Или цената е по-малко свобода, но повече достойнство, нещо не схващам предимствата.....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

11 иван | 31.05.201111:15

Не е въпросът до възпитание, а до изслушване и стремеж да се разбере гледната точка на другия, като естествено е, тя да се отклони като несъстоятелна или да се приеме като убедителна.
Аз се надявам държавният капитализъм да замени либералната демокрация и аргументите ми са такива:
Демокрацията не преживява най-добрите си дни, това е така вън от всяко съмнение. И неизбежно отива към следващия си етап – олигархията. Предпоставка е натрупването на все по-голяма част от общественото богатство в ръцете на ограничен брой хора и неизбежната власт на тези хора върху масмедиите, привличане с помощта на парите на най-способни, но безскрупулни хора, които ползвайки най-рафинирани методи, манипулират общественото мнение и от там политическия живот.
Заедно с остатъците от реална демокрация си отива и средната класа, класата на дребни и средни предприемачи, които самостоятелно изкарвайки прехраната на себе си и на своите семейства, не са зависими от благоволението на работодателите. (Както казваше баща ми: „Сухият хляб, който сам си си спечелил, е по-сладък от симида, който ще ти отреже чорбаджията”.) Само така човек е истински свободен и може да изяви своята воля.
Като се има предвид вродената в човека алчност, много естествено е тези, които имат една неограничена власт на парите, да ги умножават още повече, безогледно и безмилостно, възползвайки се от тази власт. Затова не е за учудване, че данъчната тежест за издръжка на държавата пада главно върху простолюдието.
Пътувал съм по света и със сигурност мога да твърдя, че в Китай въпреки преобладаващатавсе още бедност, не видях тази ужасяваща мизерия, така характерна за повечето страни по света, включително и за крайните квартали на градовете и на най-развитите демократични страни. Мизерия, която заличава в човешката личност всичко човешко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

10 Enigma | 31.05.201110:18

Говорите ми на вие Иван, което показва че сте възпитан господин, но от словата ви започвам да се чудя дали не се шегувате. Доста изискано чувство за хумор признавам, но ако сте сериозен - тогава съм леко уплашен....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

9 иван | 31.05.201108:59

@ Enigma

Аз изказах просто своето мнение и то е от първа ръка. Не мислите ли, че сарказъмът ви е неуместен и намирисва на болшевишка непримиримост и комунистическа убеденост в това, че държите истината от първа инстанция.
Вижте клипа, който ви препоръчвам, и ще се убедите, че в Китай се решават успешно транспортните проблеми на мегаполисите. В сравнение със Шанхай и Гуанджоу големите американски градове като Ню Йорк изглеждат като бетонни натрупвания до небесата. Вижте клиповете от този род за Китай и ако не сте предубеден ще се убедите.

Но най-добре идете на място!

И си задавам въпроса: като можеш да развиваш свободно бизнес и ако си кадърен да забогатееш, щом можеш без ограничения да пътуваш по света, дали не си заслужава да се откажеш от някой „демократични” свободи. Демократични свободи, които все повече придобиват очертания и съдържание на илюзии......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

8 Enigma | 30.05.201122:57

Абе Ванко, стари търговецо, човек като те слуша направо му иде да се покръсти и да стане китаец, говориш с такъв плам за братския Китай че направо ме зариби. Къде да се запиша искам и аз да стана китаец. Но ти като един истински наследник на стар чорбаджийски род си се ориентирал много добре, виждаш на къде духа световния вятър и с радост поемаш от новата Китайска идеология, браво братко, те чорбаджиийте още от Турско време са на гребена на вълната та сега ли като иде голямото китайско цунами няма да са...Браво само така, ей и като се замогнеш да си наемаш за ратаи само тибетци ей, да не взимаш некви други...например корейци, само тибетци...

Да живее българо - китайската дружба!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

7 иван | 28.05.201111:04

Произхождам от род на търговци, така че може би подсъзнателно съм възприел убеждението, че, за да спечелиш нещо, трябва да дадеш, или образно казано, „да загубиш нещо”. Бил съм в Китай и много ми се иска тази форма на управление, държавния капитализъм, да успее, така че тези ограничения на личността, които това предполага да бъдат оправдани.

Защото се решават успешно два проблема на либералния капитализъм, които натрупвайки се ще влошат качеството на живота до непоносимо ниво.
Единият проблем е урбанизацията на градовете, транспортните, екологичните и други свързани с разрастването им проблеми. Не е необходимо да го изброявам – пример София. В Китай това може да стане, защото терените са държавна собственост и всеки проект, който решава такива проблеми, може да бъде реализиран без да бъде фантастика заради огромните средства, които са необходими за да се платят очуждените парцели.
Пример – you tube: Guangzhou City Center Transport Project. Клипът е дълъг,27 минути е, но си заслужава да го видите.

Другият проблем е престъпността. В Шанхай можеш да се разхождаш по всяко време на денонощието без да имаш притеснения, достатъчно е да имаш в себе си визитка на хотела, в който си се настанил, за да я покажеш на някой таксиметров шофьор, ако си се загубил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

6 иван | 28.05.201109:10

Когато написах, че Тибет винаги е бил част от китайската държава имах предвид, че не е бил самостоятелна държава, която да е окупирана от комунистите на Мао. Била е част от Китай, така както Сибир и Приморието са част от Русия и Калифорния част от САЩ.
Когато някой изказва мнение по някакъв проблем, трябва малко или много да го познава. Ако се задълбочите малко в историята на тази монашеска държава ще научите, че селяните са били крепостни към манастирите, почти роби, така че ако мъж от един манастир се ожени за жена от друг, ако се роди момче, то става роб на манастира от който е бащата и обратно. Затова селяните, които са преобладаващите като население са посрешнали като освободители войските на Мао, които са им дали земята, която те обработват. Зотова и Далай Лама подкрепя тези промени и е част от новото управление.
САЩ подготвят един преврат, той е неуспешен, но се създава ситуация, при която Далай Лама е принуден да емигрира в Индия. Но тези събития са описани много подробно в различни източници.
В съвременен Китай Мао е предмет на много силна критика, за „големия скок”, за „културната революция” и най-вече за това, че е копирал руския модел за развитие на социална държава. Но му прощават всичко защото изгони чуждите окупатори от страната.
И това след почти двеста години унижение на Китай от чуждите държави, стигашо до там че в някой квартали на големи китайски градове изобщо не са допускали китайци.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани