Пътят към София | webcafe.bg
Webcafe

Пътят към София

Миранда
14.08.2013, 16:40 (обновена 15.08.2013, 14:03)
Йорданка Фандъкова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Кметът Йорданка Фандъкова обяви отново амбицията Столичната община да стане място за поклоннически туризъм чрез проекта си Софийската мала Света Гора. За последните 3 години в него са инвестирани близо 1 милион лева.

Проектът за археологическо проучване на манастира "Св. Мария Магдалина" в Бухово е един от петте, по които се работи през тази година по столичната програма "Култура" с приоритет културно-историческо наследство. Очакванията на археолозите са да бъде разкрита една от най-големите раннохристиянски базилики.

Продължават и разкопките на крепостта Урвич и на неолитното селище в Слатина, ще бъдат реставрирани и икони в различни манастири в селата Герман и Лозен, ремонт на църквата в Горни Богров.

Списъкът с добри намерения е дълъг. Но София няма как да се превърне в някое източноевропейско Сантяго де Компостела, не само защото пилигримските пътувания са свойствени за християните-католици.

Нужни са не само реновирани културно-исторически християнски паметници, но и маркетинг и реклама, чудотворни мощи - за съжаление, Созопол вече има приоритет с кокаляците, класифицирани от Божидар Димитров Йоанпредтечовски.

Освен това в православния свят българите не са известни като особено набожни, далеч преди нас са гърците и руснаците, че и сърбите даже, като гледаме с каква стръв Сърбия си брани манастирите в Косово.

Всъщност, редно е Българската православна църква да се намеси и подпомогне усилията на софийското кметство, които, при успех, биха съживили празните столични хотели.

За да има поклонници, необходими са чудеса. За някои манастири край София от уста на уста хората си предават коя икона е целебна и за какво, само че църквата е тази, която документира чудесата.

(Нямаме предвид съмнителното чудо с "проходилата" жена в Стамболийски, подканена да тръгне от местния свещеник Стоян Божурин.)

И ако пътят към София се свърже и с посещение на Рилската обител, тогава вече може да се мисли България да рекламира този пакет на пазара. Междувременно офертата може да се освежи и с няколко пътувания до култови езически места като Белинташ например, а защо не и дупката в Царичино. Бездруго нищо от нея не извадиха, но контактьорката Елена Логинова си е жива и може да се рефрешне фентъзито за паркирал някъде там долу космически кораб.

Нужен е екип от талантлива хора с нестандартно мислене, някой да разбуди Църквата ни, унесена в блажена дрямка от години, и помощта на държавата.

Може да предлагаме този тип туризъм като част от културния, стратегията за който така и не написаха министрите, на които беше възложено - Вежди Рашидов и Симеон Дянков. Не възлагаме надежди и на Петър Стоянович, нищо, че изглежда културен човек.

Наистина всичко това може да се случи. Само че в някоя друга държава.

Oще: йорданка фандъкова  манастири  поклоннически туризъм  софийска мала света гора  църкви 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

3 DonTsetsi | 15.08.201310:30

Религиозният туризъм се комбинира много добре със сексуалния и алкохолния. По нещо за всеки от семейството. Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 15.08.201307:46

Какво ще гледат хората в Царичино, че нещо не разбрах? Шокиран
Иначе няма лошо в инициативата, но имам лошото чувство, че е "след дъжд - качулка". Страна, прочута с алкохолния, секс и нарко туризъм, ще се мъчи да се рекламира като дестинация за религиозен такъв...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2012, 14:48

1 WishSaler | 15.08.201303:44

крепоста урвич , realy? всяка крепост се казва урвич !!!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани