Ползата от малките хладилници | webcafe.bg
Webcafe

Истината за килограмите и хладилника

Lifecafe, по domesticity.gawker.com
02.08.2014, 19:58 (обновена 08.08.2014, 12:42)

1 от 2 снимки Назад Напред

хладилник

Има голяма вероятност, докато четете този текст, хладилникът ви - най-използваният и най-големият домашен уред във вашия дом - да работи във ваша вреда.

Хладилникът е един от най-силните символи на консуматорската култура, с които може да се сблъскате. Това най-общо казано значи, че той ви се вижда особено полезен само ако не се заглеждате много в него. За много хора обаче той е разхищение на място, разхищение на пари, вреди на околната среда и спомага за затлъстяването.

Ако в България е желателно хладилникът да побере всички възможни зарзавати и замразени зимнини, то и в САЩ размерите на средностатистическите хладилници непрекъснато се увеличават. Ако се вземат предвид старите хладилници, които още се използват, средният обем на хладилника в американския дом в момента е някъде около 625 литра, но в магазините за бяла техника най-много се продават такива с обем дори над 725 литра; има и доста, които са 850 литра и повече.

Освен че са свръхмодерни, тези хладилници са абсурдно големи, и практически ненужни

За сравнение, в повечето европейски страни средният хладилник е с обем около 300 литра, повече от 2 пъти по-малък от типичния "гигант", предпочитан от другата страна на океана. Макар че тенденциите и в Европа постепенно са за нарастване на размерите на хладилниците, макар и не с толкова бесни темпове.

По отношение на употребата на енергия, хладилникът е вероятно най-големият консуматор на енергия, ако не броим автомобила - не че използва най-много енергия в минута (там първенството се държи безспорно от печките и климатиците), но за разлика от другите домакински уреди, той е включен денонощно.

Ако оставим настрана факта, че това струва много пари, не е ли и без това наложително хората да използват възможно най-малко енергия?

Надали някой ще започне да твърди, че не е добро решение да се пести електричество, което и без това в основната си част се произвежда по замърсяващи околната среда методи като изгаряне на изкопаеми горива, така че да преминем към следващия аргумент.

"Пълноразмерният" хладилник, произведен през 90-те години, ви струва няколкостотин евро годишно. По-нов, придържащ се към стандарта Energy Star модел от последните няколко години, вероятно ще ви струва около двойно по-малко, но ако изберете по-малък хладилник - не мини-версия, тип такава за общежитие, но просто по-малък - разходите за енергия за него са по-малко, често в рамките на двуцифрена сума. Плюс това новите, "флагмански" модели хладилници от висок клас, обикновено с огромни размери, ви струват рекордно много, докато по-малките са в пъти по-евтини.

Нещато обаче са по-сложни.

Най-важният плюс на малкия хладилник е, че пазарувате по-често, купувате по-малко храна - и това е полезно за вашето здраве

Големите хладилници насърчават нездравословното хранене. Брайън Уонсинк, професор по хранене и потребителско поведение в Корнелския университет и бивш изпълнителен директор на Института по хранителна политика към американското Министерство на земеделието, е провел изследване сред пазаруващите в хипермаркети с намаления за големи количества закупени продукти, което е показало, че семействата, съхраняващи повече храна вкъщи, като цяло консумират повече храна.

Ако фризерът ви е достатъчно голям, за да побира целия багажник на семейния джип, и е пълен със сладолед, защото сте го купили на едро, изгодно, логично е, че ще консумирате повече от този сладолед, отколкото ако сте си купили само една кутия за камерата с разумни размери.

Има и нещо още по-лошо: доклад на американския Нацонален съвет за запазване на ресурсите твърди, че средностатистическият потребител изхвърля около 25% от закупените храни и напитки. Това естествено означава много изхвърлени пари - при четиричленно семейство, годишно стойността на изхвърляните продукти е хиляди долари. И основната причина е презапасяването с продукти, което пък на свой ред се дължи на възможността за съхраняването на много продукти в хладилника.

Решението на проблема е да пазарувате по-често, няколко пъти седмично, или дори ежедневно, и да държите в хладилника само нещата, които планирате да консумирате незабавно, плюс няколко буркана с консервирани продукти, подправки и сосове.

Няма съмнение, че за доста хора това е неудобство

От друга страна, отделянето на допълнителен половин час за покупки на път към къщи няколко пъти седмично ви пести пари и енергия, и ви дава по-вкусна и по-здравословна храна. И тези посещения до магазина ще са по-бързи, защото всъщност не купувате толкова много продукти.

Отделен въпрос е, че има много неща в хладилника, които не е наложително да бъдат там. Лютите сосове примерно изобщо не е нужно да бъдат държани на студено. Соевият сос, горчицата, оцетът, повечето видове олио, медът, сиропите и т.н.: едва след месеци престой на стайна температура ще усетите някаква разлика във вкуса, сравнена със съхранението им в хладилника, и практически няма шанс те да се развалят.

Хладилникът, фризерът и камерата са влажни места, където продуктите мухлясват и се оксидират бързо. Това особено важи за лук, картофи и чесън, които всъщност се развалят много по-бързо в хладилника, отколкото навън. Вкусът на кафето също се разваля от престоя на студено и влажно. Същото важи и за хляба. Всъщност дори яйцата не е нужно да бъдат охлаждани, освен ако се презапасявате с тях - и при положение, че купувате качествени, не преседели твърде на рафтовете на магазина яйца. Ето, само с яйцата ви спестяваме цял рафт.

Не на последно място, по-малкият хладилник пести място

Това не е от решаващо значение за повечето хора, но особено в големите градове, кухните обикновено не са просторни и всеки квадратен метър е от полза. Хладилник с обем 300 литра или максимум 450 литра може дори да бъде побран под кухненския плот - а той не е подходящ само за да си държите в него алкохола. Обикновено той е напълно достатъчен, за да побере неизядената храна на четиричленно семейство, плюс сладоледа, кутия с мляко и предостатъчно кенове с бира.

За съжаление, в последно време кухните често се предвиждат с място за хладилник с определени (естествено, големи!) размери, като в мебелите е предвидено точно пространство за него. Специалистите съветват да го оползотворите, като сложите рафтове. Да държите храна върху самия хладилник не е особено добра идея, тъй като отделяната от него топлина ще я накара да се развали доста бързо. Или може просто да си поръчате кухненските мебели така, че да не остава празно място, естествено.

Oще: дебел  диета  килограми  слаб  хладилник  храна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2014, 13:16

8 zaza | 05.08.201408:20

Под оригиналната статия си е обяснена оригиналната глупост на автора. В САЩ хората имат повече деца, отколкото в Европа. Там стандартът е минимум 2-3 деца. Това естествено изисква по-голям хладилник. Обикновено пътуването до работа е 20 до 100 километра. Най-близкият магазин е примерно на 10, но това не означава, че е най-евтиният, здравословният или този, от който пазаруваме. Не винаги "магазинът" е на път след работа, доста често е в страни от пътя. Освен това спестявайки пари за хладилник и давайки ги за гориво... дори ще се замърсява повече. Под оригиналната статия има и други подобни обяснения. В статията се търси логическа връзка между неща, които нямат такава или е грешна.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.08.2014, 06:17

7 Милен Стойков.1832823667 | 05.08.201406:21

Глупава и празноглава статийка!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

6 Dimitar Stamboliyski | 04.08.201423:04

Евилина, начи секи да си има собствена морга у куфнята??? И кат му замЕрише да фърга, да фърга...?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.08.2014, 13:57

5 Evilina Mitcheva.1544434192 | 04.08.201417:33

Още една статия писана от ергенче, живущо в град което не отчита западния начин на живот, където до супермаркетите се ходи 15-20 км с кола.
То не е като да се слезе до гаражчето на бай Едикойси за един хляб или буца сирене. То така може и без хладилник даже
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

4 тъп | 04.08.201416:53

Малък хладилник е като малко жилище, малка кола, малък пе*ис. Притежателите им са винаги морални победители, но и винаги най агресивни в пропагандата на своя стандарт. Много щастлив
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 04.08.201414:12

Според древните правила на Фън Шуи, за подредба на вещите вкъщи, за да бъдем слаби и здрави се препоръчва вратата на хладилника да се обърне по посока на стената отзад.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

2 delight | 04.08.201411:17

Забавно. Звучи като - мощните коли развиват по-голяма скорост и катастрофата не ви мърда.
Или - големите къщи имат повече ел. крушки и контакти, затова логично риска от пожар е по-голям
Ако пък имате повече чифтове обувки, имате нужда от по-голям шкаф за тях и така допринасяте за изсичането на Амазония
Ако сте любители на виното сте сред замърсителите на въздуха с торове и препарати, поради пръскането на лозите за по-добра реколта
Ако сте сред пиещите чешмяна вода – мани, мани. Не знаете ли за намаляващите запаси от питейна вода? М?
Хладилника ви бил виновен! Много щастлив
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 04.08.201411:15

Начи Другари, големият хладилник сбира и много и малко, та затова като си взимате тоя безценен уред си вземете ГОЛЯМ Идея
Но друга ми е мисълта......
Как може в статия за хладилници да не се спомене името на най- светлата личност на хилядолетието, великият инженер и гениален откривател - Джейкъб Пъркинс Удивителна
Те на тоя човек дължим увеличаването продължителността на живота, кубчето лед във вискито и студената биричка. Г-н Пъркинс трябва да има паметник във всеки град, село и паланка. Какво е било в Тъмните векове, преди да има хладилници?
Ужас е било!
Диария, разтройство, стомашно чревни инфекции.....абе осиране до ушите Шокиран
Хората не са могли да си вдигнат панталоните от акане...затва шотландците като по- практични са започнали да носят поли. Яко сране Другари, до обезводняване...Нямало е и антибиотици, та една обикновена дезинтерия, с яко дрискане те е вкарвала в гроба.
Те затва смятам за недопустимо, името на Джейкъб Пъркинс да не присъства в тая статия . разгневен
   

оценка

+6 -1