Защо британски учен сравнява екстази с конната езда | webcafe.bg
Webcafe

Защо британски учен сравнява екстази с ездата

Lifecafe
01.11.2010, 14:36 (обновена 05.11.2010, 13:51)
коктейл

Сред предложените от Нът мерки е и разглеждането на проблема за „пасивния" алкохолизъм, който спред него съществува както пасивното пушене.

Пиенето на алкохол е социално по-вреднo от хероина, кокаина и други наркотици, твърди британският професор Дейвид Нът, който до миналата година е бил начело на британския Съвет за злоупотребата с наркотици

Нът е бил отстранен от поста си, след като публично е критикувал министри, че игнорират твърденията на учените, че канабисът е по-безвреден от алкохола.

В страна като Великобритания, където алкохолизмът е широко разпространен и очевиден проблем, Нът разглежда темата за опасната консумацията на алкохол в статия, публикувана в научното списание Lancet.

В статията си в Lancet ученият предлага правителството да прекласифицира алкохола, имайки предвид по-голямата опасност за обществото, която крие злоупотребата с него, предлагайки увеличаване на цените на алкохолните напитки. Така според него поне младежите ще бъдат разубедени да употребяват големи количества.

За статията си професор Нът си сътрудничи с фармакологът Лесли Кинг и икономистът Лорънс Филипс. Според тяхната скала, която измерва вредата от наркотиците върху отделния човек и околните, алкохолът е класиран на първо място като три пъти по вреден от кокаина и тютюна. На второ и трето място са съответно хероин и крак, на четвърто - метамфетамини.

Скалата е със стойности от 0 до 100, като 0 означава най-малко опасен, а 100 най-опасен. Алкохолът има резултат 72, хероинът - 55, кракът - 54, метамфетамините - 33, кокаинът - 27.

След това е тютюнът с резултат 26, амфетамините с 23, канабисът с 20. Екстази е с резултат едва 9, а на предпоследно и последно място са LSD и гъби с индекси съответно 7 и 5.

За изготвянето на скалата учените са използвали девет критерия, които измерват вредите за отделния човек, и още седем, които измерват вредата за околните.

Вредите за индивида включват смърт, причинена от употребата на наркотични вещества, недобро здравословно състояние, зависимост, загуба на контакти, а тези за околните включват престъпност, вреда за околната среда, конфликти в семейството, международни щети, икономически загуби и вреда за сближаването в общността.

Затова сред предложените от Нът мерки е и разглеждането на проблема за „пасивния" алкохолизъм, който спред него съществува както пасивното пушене.

В статията учените казват още, че престъпността и социалните изстъпления, свързани с злоупотребата с алкохол, струва на британските данъкоплатциоколо около 15 милиарда евро всяка година.

Дейвид Нът казва, че резултатите разкриват, че информирането за вредите от алкохола трябва да е част от необходима стратегия за обществено здраве.

"Важно е да се отбележи, че легалните наркотични вещества - алкохолът и тютюневите изделия, се намират нагоре в класацията, което означава, че причиняват поне толкова вреди, колкото и нелегалните наркотици", твърди Нът.

Нът вече предизвика спорове и дебати с тезите си, след като миналата разкритикува решението на правителството за прекласифицирането на канабис от клас С наркотици в клас B на наркотици, в който влизат по-опасните вещества.

Според Нът, представянето на марихуаната като по-опасен наркотик, ще има по-опасен и по-силен ефект за привличане на по-голямо потребление, когато в действителност различни изследвания я описват като не особено вредна, с изключение на един конкретен вид трева.

При друг случай Нът си навлече критики за това, че е написал статия, в която казва, че вероятността от смърт от екстази е равносилна на вероятността да умреш, падайки от коня си, поставяйки на една и съща плоскост употребата на дрога и спортуването...

Според Световната здравна организация рисковете, свързани с употребата на алкохол, могат да причинят 2.5 млн. смъртни случая по света (или 3.8% от всички смъртни случаи) заради заболявания на черния дроб, пътни инциденти, самоубийства и рак.

Oще: алкохол  вреда  екстази  кокаин  наркотици 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2010, 15:35

3 egasimus | 05.11.201006:43

ох, хубава тревица имат там, щом има индекс на вредност чак 20... за толкова вредна тука можем само да си мечтаем Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

2 Nikola Aslanov | 02.11.201013:23

Прочети пак предпоследния абзац.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 12:25

1 Джони Мокър | 01.11.201018:27

Не разбрах връзката с ездата???
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани