Нарисувай ми човече и ще ти кажа ставаш ли за тази работа | webcafe.bg
Webcafe

Нарисувай ми човече и ще ти кажа ставаш ли за тази работа

webcafeLifecafe по BBC
27.10.2017, 12:05 (обновена 30.10.2017, 16:37)
Интервю за работа

Снимка: © Getty Images

Странната психология при наемането на служители за работа

С навлизането на големите западни компании на българския пазар психотестовете намират все по-голямо приложение при наемането на нови служители или за определянето на големи повишения. Един подобен тест или по-скоро цял метод е "psicotécnico".

В материал за BBC Сам Харисън разглежда ролята на психотестовете в съвременните процеси по наемане на персонал - каква роля играят те и доколко всъщност са ефективни.

"Psicotécnico" е специализиран метод, служещ за създаване на оценка при назначаване на нови хора на работа или при определяне на най-подходящ кандидат за повишение. Той идва от Аржентина и е разпространен сред HR-ите в голяма част от Латинска Америка дори за определянето на позиции, които не влизат в листата на висшия мениджмънт.

С корените си в психоанализата "psicotécnico" включва тест с петното на Роршах както и това, което се нарича "persona bajo la llvia" - тест с рисуване на човек, стоящ под дъжда.

Всеки аспект на рисунката се изследва, за да се създаде психологически профил: размерът на нарисуваното човече, разположението му върху листа, натиска на молива, начинът, по който се изрисуват линиите, и дори времето, което необходимо за завършване на рисунката.

Твърде малка рисунка показва срамежливост и интровертност; голяма рисунка би могла да означава, че някой е самохвалко; една огромна рисунка, която се простира дори върху повече от един лист, може да е знак за мегаломания и мания за величие. Ако дъждът е оформен като сълзи, това означава, че това означава тревожност.

Важен момент е също така дали човек е нарисувал и чадър, който да предпазва човечето от дъжда, и дали на рисунката е нарисувана земята, върху която то стъпва.

Тестът включва още завършването на кратки изречения, с които човек да опише себе си, рисуване на абстрактни фигури и обяснение какво означават те за човека, подложен на психологическото изследване, решаване на математически задачи и задаване на въпроси от личен характер (за живота, семейството и т.н.).

Макар да няма много статистически данни за това колко компании точно използват метода "psicotécnico", едно проучване от 2011 г. за най-често срещаните тестове за подбор в Аржентина установява, че тестът с "човека под дъжда" е бил използван в 24,6% от случаите, докато "Петното на Роршах" - в 13,8%.

Според Карла Бафико, аржентински психолог и консултант по човешките ресурси, този процес оценява дали ще бъдете добри във вашата бъдеща работа и дали сте подходяща за компанията.

"Тестът "Човек под дъжда" измерва как кандидатът подхожда към нещо неочаквано. Или как се справят с напрежението и натиска в заобикалящата ги среда. Дъждът е предназначен да представлява външен натиск и начинът, по който е изчертан характер, дава на психолога улики за това как кандидатът ще реагира, когато се изправи пред бедствие", казва Бафико.

По нейни думи такива психологически оценки дават на компаниите полезни познания за личностите на кандидатите. Не всички експерти са съгласни с това обаче.

"Проблемът е, че никога не са имали проучвания, които да докажат, че човекът, който ще нарисува земя на картинката, наистина ще бъде земен човек", казва Стилия Щойнгер, германска психоложка, работеща за набиране на персонал в цяла Европа и в Латинска Америка.

Щоингер също така отхвърля теста на Роршах и почти всеки друг тест, които психолозите използват при подобни интервюта. Според нея тестът с "Петното на Роршах" не е предназначен да оценява хората в трудов контекст. И допълва, че повечето от тестовете, които Аржентина използва, не са доказали своята ефективност при наемането на хора - факт, който обаче не спира повечето аржентински работодатели.

Според Реджина Мойрано, съосновател на фирма за подбор на служители, тези тестове са полезни.

По нейни думи повечето клиенти искат да има и психопрофили на бъдещите им служители, а методът psicotécnico се използва като допълнителен инструмент в края на процеса на наемане, за да завърши профила на кандидата.

Популярността му идва до голяма степен от силния акцент, който аржентинците поставят върху психоанализата - нещо, което вече няма чак такава тежест в Западна Европа и САЩ.

Според Щоингер в различните страни се поставя по-голям акцент върху различните видове тестове. Германия, САЩ и някои северноевропейски държави, наред с другото, са склонни да се възползват от тестовете за правоспособност както и да провеждат проучвания дали вече използваните тестовете са реално ефективни. В Латинска Америка, Испания, Италия, Гърция и Франция обаче все още много се разчита на личностните тестове.

И все пак Аржентина далеч не е единствената държава, в която се използват необичайни тестове за набиране на персонал. Във Франция например често използвана е графологията - науката, която чрез анализ на почерка достига до определени изводи за личността на пишещия.

Според Силви Чорм-Кароу, графолог с над 35 години стаж, "графологичното изследване ще определи различните аспекти на личността, независимо дали става дума за нейната социалност, за вида на комуникацията, която изследвания предпочита да използва или какъв тип интелект имат. За да определят всичко това това, графолозите анализират човешкия почерк и всичко свързано с него - от натиска с писалката при изписването на думите, през скоростта на писане та до наклона и разстоянието, оставено между редовете.

И все пак е трудно да се прецени колко точно компании продължават да използват графолози в днешно време, макар че в самите те твърдят, че  между 50 и 60% от френските фирми ползват с услугите им за оценка на потенциални кандидати за работа. Според Бертрам Дюран, директор на френска компания за набиране на персонал, делът на фирмите, които се допитват до графолог може и да е дори по-голям, достигайки до 80%. И макар в днешно време все повече кандидати да подават документите си през имейл, графологията все още продължава да бъде фактор за оценка на бъдещите служители.

Според Силви Чорм-Кароу обаче това не означава, че графологията е 100% точна наука, която може да борави с факти с абсолютна сигурност. И към момента няма ясна оценка за ефективността на този тип тестове.

Всъщност дори напротив. Многобройни проучвания от 90-те години насам показват, че графологията не е надежден инструмент за прогнозиране на успеха в работата или за създаване на точен личностен профил за кандидатите за работа.

Френското министерство на труда дори сравни графологията с  астрологията и публикува на своя сайт позиция, в която се казва, че нито една от тези практики за наемане на персонал не е законово обоснована, тъй като "тяхната научна валидност е до голяма степен съмнителна".

Макар да не се опира толкова на психоанализата, пазарът за набиране на персонал в Китай разчита в голяма степен на уникални тестове за способности и интелект.

"Китай изпъква с огромната кокуренция сред наемания персонал. Хиляди хора могат да кандидатстват само за едно работно място, така че тези тестове, предназначени да пресеят най-силните кандидати, трябва да бъдат много по-трудни и точни спрямо останалите държави, коментира Винсент ван де Белт, ръководител на канала на трети страни в Cubiks, глобална компания за човешки ресурси.

Така фирмите в първия кръг на интервютата за работа често тестват хиляди кандидати онлайн. Това им позволява да отсеят неподходящите кандидати, без да отделят твърде много време или усилия.

Тъй като технологията става по-усъвършенствана, тя ще започне да играе по-голяма роля в този процес на селектиране. Някои компании вече проучват алтернативни варианти за избор на кандидати.

Така например през 2015 г. L’Oreal Китай избра да се откаже от стандартните автобиографии в първия кръг на интервютата за работа и вместо това поиска от кандидатите да отговорят във видео на три въпроса и след това да го качат на сайта на компанията.

С помощта на компютърна програма те анализираха резултатите и да избраха общо 500 кандидати, с които да проведат интервю по Skype.

Напредъкът в трудовата психология е все по-осезаем и международните компании разчитат все повече на тестове, подкрепени от данни и с доказана ефективност, за сметка на "леката наука" и персоналните личностни тестове.

И все пак практиките на наемане на персонал все още са силно повлияни от културните предпочитания във всяка държава, а те се променят бавно. Така че, ако търсите работа в Аржентина, каквото и да правите, не забравяйте нарисувате чадърче на човечето и да сложите малко земя около него, казват, че това говорело за стабилност и практичност.

Oще: интервю за работа  личностен тест  личностни тестове  наемане на работа  подбор на кадри  психологически тест  психология  психотест  тестове 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2017, 16:09

3 Melany Moore.10155246597923554 | 28.10.201716:43

Арежентина?
Латинска Америка?
Където 90% от населението е почти неграмотно.
Те изобщо имат ли наука?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 27.10.201720:13

ПРАВИЛНО!

Глупости на търкалца! Общо взето идиотия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.12.2010, 04:09

1 Chimay | 27.10.201713:06

Глупости. Това описаното е модерният НаУчен Камунизъм. Може и да разкрива определени черти от характера, но не доказва кой какво отношение има към работата и какъв работник ще стане.

Отделно,

за да се ползва този тест, трбява потребляващите го яайчари да са завършили психолигия. Хора без специфична подготвка в интерпретирането на резултатие, автоматично получават псевдо-научна обосновка за на практика субективната си преценка.

Яайчарите в България, не са завършили Психология и хал хабер си нямат от Организационна Психология, а филиал-а на Шефилдския Университет в Ботевград не е най-доброто място да се подготвиш за тънкостите на подобора на персонала.

Стига наливали вода в мелницата на яайчарите, имаше си специалисти ТРЗ за тая работа, сегашните кукли освен че за нищо не стават, само гледат как да те обидят и да избият някой комплекс върху служителя и понеже не им стигат Анадолските сериали у дома, се занимават с интриги на работното място защото и там искат сапунена драма. Ама някой трябва и да работи, не става.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани