Кой каза, че брадата не е секси | webcafe.bg
Webcafe

Кой каза, че брадата не е секси

Lifecafe, good.is
10.04.2012, 16:55 (обновена 11.04.2012, 08:01)
пит, брада

Снимка: © Getty Images

Ако обобщим с няколко думи, изводите на пресата са, че е крайно време Брад Пит, Киану Рийвс и дори принц Уилям да заголят бради

Миналата седмица бе тежка за брадатите хора. Daily Mail стреля пръв на месо: "Психолозите потвърждават: жените ВСЪЩНОСТ не харесват брадите". И таблоидите по цял свят на свой ред се нахвърлиха върху лесната плячка. "Да си го признаем, брадите не са секси," заявиха Sky News. "Брадите не са привлекателни за жените и отпъждат другите мъже, констатира проучване," допълват истерията Global News.

Ако обобщим с няколко думи, изводите на пресата са, че е крайно време Брад Пит, Киану Рийвс и дори принц Уилям да заголят бради; ако сте голобради кьосета, сте по-големи магнити за дамите, а ако сте си пуснали гъст лицев храсталак, изглеждате по-стари и по-агресивни. За сметка на това масивната лицева растителност ви печели известен респект сред другите мъже. 

Ако брадясали се чувствате като с лъвска грива, да знаете, че не е случайно

Учените и досега спорят за какво е нужна брада на мъжете - тезите варират от демонстрация на по-силна имунна система - доколкото окосмяването спомага за появата на паразити, а ако такива липсват, организмът на мъжа е достатъчно силен, за да им устои - до защита на чувствителната кожа на лицето от слънцето, или омекотяване на ударите с юмрук по челюстта. Или просто демонстрират визуално мъжественост, доколкото въпросните господа не са твърде уверени в собствения си обществен статус.

Сайтът good.is обаче реши да проучим какво точно ги прави отблъскващи в научен аспект - и похарчи $32, за да прочете пълния текст на изследването, на което се базират материалите в пресата; то е публикувано в изданието Behavioral Ecology и носи относително скучното заглавие "Брадите засилват възприятията за възрастта на мъжете, социалния им статус и агресивността им, но не и привлекателността."

Парите обаче не са хвърлени напразно. Въпросното проучване е меко казано сензационно: то е изпъстрено с препратки към "фосилни находки" и обсъжда еволюционната функция на лъвската грива в опит да разбере предпочитанията към окосмяване по лицето на жените от човешкия род.

В един момент изследователите напомнят, че "брадите сами по себе си не повишават пряко способността за борба." Същевременно, ако бъдем обективни, те се опитват и да опровергаят предишни научни материали, които свързват мъжките бради с "характеристики от рода на скитничеството и ексцентричността".

Но стига сме обсъждали брадите! Да поговорим за жените, които не ги харесват

Преди да изпаднете в депресия от идеята, че жените (като пол) въобще може да не харесват косматото ви лице, добре е да знаете, че много от въпросните жени са... самоанки. Участничките в изследването в по-голямата си част определено не са тези, които ще срещнете в хипстърските квартали на София, Лондон, Ню Йорк или Лос Анджелис, а живеят в Западно Самоа - и са избрани специално заради липсата им на културна асимилация в Западната цивилизация.

Още по-успокоително звучи откритието, че останалите жени-участнички в проучването са от Нова Зеландия. Всъщност изводите са на база анализ на 100 жени от полинезийски произход, живеещи в Самоа, както и 127 дами от европейски произход, живеещи в Нова Зеландия, за да се "установят възприятията за мъжките бради в междукултурен аспект."

Изследователите заявяват, че за разлика от Нова Зеландия, "Самоа е много по-малко изложена на Западната масова култура под формата на билборди, модни списания, филми и Интернет достъп."

Тоест тя е относително изолирана от холивудските коварни послания за брадите, макар "присъствието на мисионери да е внесло западна идеология в облеклото и вероятно е полвияло на навиците за бръснене на мъжете."

Това все пак е доста скромна извадка, която не претендира за глобална представителност - и изследователите признават, че "би било от полза да се тества тази хипотеза в култура, където брадите се носят по-често и масово" (примерно Бруклин, Манчестър, Ливърпул, Москва или София).

Мъжете от проучването определено са били абсолютни секс-символи

След като старателно са подбрали няколкостотин жени, които да представляват предпочитанията за лицево окосмяване на всички представителки на човечеството, всяка от тях вижда поредица от снимки, демонстриращи 10 мъже от собствената й раса, и е помолена да оцени привлекателността на всеки от мъжете с шестседмична (абсолютно неконтролирано расла) брада - и отново на същите мъже, вече чисто избръснати.

Резултатите? Тези мъже - и това е научно констатирано - по начало не са били твърде привлекателни за жените, без значение дали са били с брада или не. Средно новозеландките са оценили мъжете от снимките като "много леко привлекателни" (тоест една стъпка над "направо грозни") и "средно привлекателни", когато са били чисто избръснати. Като група всичките тези мъже са били под средното ниво, и с нищо не са се доближили до "много" или "свръх"-привлекателността. Новозеландките са били по-безмилостни и са ги определяли като "малко над средното", когато са били чисто избръснати, докато самоанките са били осезаемо по-опростителни - те са оценявали голобрадите си сънародници като "почти симпатични", а брадатите малко под "средно привлекателни".

Не губете надежда. Само не пускайте козя брадичка - и не кастрете храсталака на полугодие

Плюс това самите бради определено са си били проблем. Въпреки че не разполагаме с математически/статистически данни за конкретните участници, лицевият храсталак, упоменат в изследването, категорично не е били от най-атрактивните. Което и да е неподдържано от шест седмици лицево окосмяване според културно хомогенна извадка от обитатели на Западния свят от женски пол не е твърде приятно на вид.

Дори проучванията сред толерантните към "леко запуснатия вид" хипстърски общности не опровергават тази теза. Неподдържаната брада няма как да бъде смятана за нещо добро, дори от най-заклетите фенки на "натуралните, космати мъже".

Тъй че всъщност по-обективното тълкуване на изследването би било: "Психолозите констатират, че жените не са твърде привлечени от 19 конкретни господа, но изпитват малко по-голямо привличане към тези, които нямат неподдържана, странна брада по цялото си лице. Тъй че просто не захвърляйте ножицата в ъгъла, и подрязвайте периодично оттук-оттам храсталаците! И не си пускайте небрежарска козя брадичка. НИ-КО-ГА."

Oще: брада  изследване  нъже 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 13.04.201215:02

Бентли-то върви с шофьор, а заведенията пред кооито спира, си имат момченца за паркирането им. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

16 Thea Atanasova | 13.04.201209:25

Добре Бички айде ще ви лъжем, че е много секси за да ходите като Чубака... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

15 Оня Дето Го Трият | 13.04.201209:23

Един мъж може да си позволи брада......
Може и потури и галоши да си позволи също....ако паркира Бентли-то пред заведението първо - тогава някои неща са простени Смее се
Както казахме, на Брад Пит и пъпка на носа сигурно изглежда секси за някои жени.....
Останалите мъже се бръснем (почти) редовно Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

14 Frida | 13.04.201206:35

един мъж може да си позволи брада, ако е с ръст най-малко 185 см и\или тегло 100 кг. всяка останала брадичка изглежда козя, т.е. смешна. друг е въпросът, че самоайките са цивилизовани жени, което не е едно и също с информирани. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

13 fALLEN | 12.04.201223:13

женските глупости, както винаги, почти няма да ги коментирам, освен ако не ми се тролва. ама за сега съм в друга тема. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 12.04.201222:15

Tea

Леко с фактите.
Единственият 100% факт е, че жена с брада не е секси. Ако някоя ти каже обратното ти и удари един плесник и я осъди, цялата мъжка част на човечестворто ще свидетелствува за теб. Но да твърдиш 100% за мъж с брада може теб да те осъдят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

11 Thea Atanasova | 12.04.201217:47

То пък Фолен да ти кажа Брад Пит аз лично не го харесвам. И дай сега като тоя "секс символ" пуснал брада да тръгнат всички мъже с бради. Пълна глупост! Това е все едно да тръгна аз с топираната грива на главата и леопардовата рокля, понеже е много модерно сред секс символите (демек курветините)... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

10 fALLEN | 12.04.201216:44

исках да кажа - това е основната идея, явно, да си мъж - да не ти пука особено за мнението на ходещите дупки. така и требе. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

9 fALLEN | 12.04.201216:44

тейче, а и другите - така е. само дето на истинския мъж не му пука за болшинството жени. за разлика от редовата жена, която иска да се хареса на повечето мъже. но тя да си "избира". Усмивка в това отношение уважавма решението на брад пит - на тоя толкова путки са му навити, че направо ужас. просто си прави, каквото си иска, а от това по-яко нема. ;) явно дори анджелинка, жена на която малко жени стъпват на малкия пръст, не му прави проблеми за брадата, която, честно казано, си е грозничка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

8 Last Sword | 12.04.201216:03

3.5 години не съм се бръснал Много щастлив Заклевам се.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани