"Как си" - "Добре съм"! | webcafe.bg
Webcafe

Една жена на 42

Lifecafe
13.12.2012, 14:47 (обновена 13.12.2012, 16:32)
шърли валънтайн

Снимка: © theatre.art.bg

Пиесата на Ръсел "Шърли Валънтайн" е отпреди 20 години. За това време светът се е променил ужасно много. Не и ако сте домакиня

Идва един момент в живота ни, в който се натрупва толкова много "неизживяност", че просто решаваме - и започваме - да го променяме. По някакво съвпадение, точката на кипене се достига най-често около и малко над 40-те, а някои я наричат "криза на средната възраст.

Опасно е когато една жена на тези години започне да си прави равносметка - на миналото и на предстоящето. Не е поетично, но е автентично. Особено ако сте 42-годишна домакиня като Шърли Валънтайн, в ролята Албена Колева (режисирана от баща си Тодор Колев), в едноименния моноспектакъл, игран в камерната зала на Народния театър.

"Как си" - "Добре съм"! Наистина ли всичко е наред, само защото зимнината е готова, сметките платени, а децата здрави? На пръв поглед. На втори кротката и невзрачна домакиня разбира, че има мечти за сбъдване. Или е имала преди 20 години.

Кога една жена като Шърли, затворена в "Бермудския триъгълник" на печката, хладилника и пералнята, разбира, че е остаряла? Когато децата й тръгнат по свой път и напуснат дома. Ако я напусне и съпругът й, драмата вече си е съвсем истинска.

Драматургът Уили Ръсел, напуснал училище на 15 години и дълго работил като фризьор, я представя не като древногръцка трагедия, а с чувство за хумор и топлота. В крайна сметка животът не свършва, нали, макар 11-ата Божия заповед за Шърли е да сервира пържола в четвъртък на мъжа си.

Oще: албена колева  моноспектакъл  народен театър  театър  шърли валънтайн 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.