5 неща, които да направиш до 30, за да не съжаляваш след това | webcafe.bg
Webcafe

5 неща, които да направиш до 30, за да не съжаляваш след това

webcafeLifecafe
27.04.2017, 17:15 (обновена 07.05.2017, 08:59)
party

Снимка: © Getty Images

Младостта не означава безотговорност.

Колко е яко да си на 20+. Млад си, свободен си и нямаш много бръчки... Да, да си млад е супер, но това не бива да те прави безотговорен. Много хора просто пропиляват тези години, вместо да инвестират в тях и да берат плодовете от усилията си като по-зрели.

Ето пет неща, които е добре човек да свърши преди 30, за да знае, че "си е хванал живота в ръцете", както се казва:

Научи се да спестяваш

Казват, че няма значение колко пари изкарваш - или умееш, или не умееш да спестяваш. Има хора, които изкарват огромни заплaти и пак в края на месеца са без пукната стотинка. Когато са ти малко пък, изглежда трудно да заделиш определена сума, но винаги човек може да не похарчи абсолютно всичко.

Това е нещо като тренировка, защото когато започнеш да изкарваш повече в по-зрелите си години, вече ще имаш навика да пестиш.

Започни да се грижиш за тялото си

Дори все още да можеш да се тъпчеш с пици посред нощ, без това да се отразява на външния ти вид, като цяло безразборното хранене със сигурност не е добро за организма ти. Ако не свикнеш да контролираш диетата си, както и да движиш достатъчно, когато си на 20 +, след това ще ти е много трудно да създадеш този навик.

А дори да успееш, ефектът ще дойде по-бавно. С годините метаболизмът се забавя, а спортът и качествената храна поддържат добрата му работа. Редовното миене на зъбите и слънцезащитните кремове също са по-важни, отколкото си подозирал на 15...

Не бъди с някого само по навик

Всяка провалена връзка те учи на нещо ново. Често обаче хората съжаляват за времето, изгубено в отношения с някого, с когото връзката отдавна е изчерпана. По-старите поколения свидетелстват за това.

Раздялата никога не е нещо лесно, но често е шанс за ново начало и за по-добър живот. Страхът от самотата, както и всеки страх впрочем, е лош съветник

Пътувай

Колкото по-млад е един човек в активна възраст, толкова по-малко ангажименти има и с толкова повече свободно време разполага. След като навършиш 30 нещата се променят доста или поне е пожелателно да е така.

Повечето хора на тази възраст имат или искат да създадат семейство, ангажирани са професионално и дневните им графици са пълни и разграфени.

Едно от нещата, за които най-често съжаляваме в зрелите си години е, че не сме пътували достатъчно, когато сме имали тази възможност. И невинаги са нужни огромни пари за едно добро пътешествие. На стоп и с палатка също става, когато си млад.

Започни да градиш професия

Казват, че човек съжалява повече за нещата, които не е направил, отколкото за онези, които е. Никой не иска да се събуди един ден с желанието да беше последвал работата-мечта във времето, когато все още е бил млад, енергичен и нов на трудовия пазар, който знаем, че си е джунгла.

Много често се лутаме и сменяме различни професии през годините, докато сме млади. Това за жалост води до разпиляване на потенциал, който може би е ключът към успеха, парите и свободата (поне от шефове и дългове) на старини. Свободата, към която всички се стремим.

Oще: 30-годишни  генерации  зрялост  кариера  милениали  млади  младост  отношения  пари  пестене  поколения  професия  пътешествия  пътуване  средна възраст 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 27.04.201720:48

Комплекси! Човек не трябва да съжалява от направените си избори.

Само това с спестяването е добър съвет.
   

оценка

+0 -0